Restricția excesivă a aportului de sare ar putea fi dăunătoare pentru anumiți pacienți cu insuficiență cardiacă

©

Autor:

Restricția excesivă a aportului de sare ar putea fi dăunătoare pentru anumiți pacienți cu insuficiență cardiacă
Restricționarea aportului de sare, considerată o componentă a tratamentului insuficienței cardiace, poate fi extrem de dăunătoare, în anumite situații.
Un nou studiu, publicat în jurnalul Heart, arată că restricționarea excesivă a aportului de sare, ce presupune renunțarea la sare în timpul gătitului, a înrăutățit rezultatele persoanelor care sufereau de insuficiență cardiacă cu ejecție conservată. Persoanele tinere, împreună cu cele de culoare și alte etnii, au fost cele mai expuse riscului.

Restricția de sare într-un interval optim de maximum 3 grame pe zi este una dintre recomandările actuale întâlnite în ghidurile de sănătate, pentru persoanele cu insuficiență cardiacă. Până în prezent, efectul restricției aportului de sare asupra pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracțiune de ejecție conservată (afecțiune caracterizată printr-o funcționare improprie a ventriculului stâng și un nivel anormal de sânge pompat de inimă în timpul diastolei) nu au fost documentate.

Din dorința de a explora efectul reducerii aportului de sare asupra pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracțiune de ejecție conservată, cercetătorii au analizat datele colectate anterior de la peste 1.700 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, care au participat la studiul TOPCAT, un studiu randomizat care a evaluat dacă spironolactona, un medicament antidiuretic folosit în tratarea edemelor, ar putea trata insuficiența cardiacă simptomatică cu fracția de ejecție conservată.

Participanții la studiu, clasificați în funcție de consumul lor de sare în patru grupuri distincte, au fost monitorizați pentru aproximativ 3 ani. Aproximativ jumătate dintre participanți au declarat că nu folosesc deloc sare la gătit. În cazul acestora, tensiunea diastolică a fost mai mică decât a celor care au folosit sare la gătit. Cu toate acestea, riscul celor care nu au adăugat sare în timp ce au gătit de a necesita internare în spital, de a dezvolta diabet de tip 2 sau insuficiență renală, sau de a necesita medicamente pentru controlul hipertensiunii arteriale, a fost mai ridicat decât al celorlalți.

„Restricția excesivă a aportului de sare poate fi dăunătoare pentru pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracțiune de ejecție conservată, fiind asociată cu un prognostic mai rău. Medicii ar trebui să reconsidere acordarea acestor sfaturi pacienților”, concluzionează autorii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 369
Bibliografie
Overstrict salt intake restriction could harm patients with heart failure with preserved ejection, https://www.news-medical.net/news/20220719/Overstrict-salt-intake-restriction-could-harm-patients-with-heart-failure-with-preserved-ejection.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale
  • Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  •