O mai bună sănătate vasculară cu resveratrol și restricție calorică - prin activarea sirtuinei SIRT1

©

Autor:

O mai bună sănătate vasculară cu resveratrol și restricție calorică - prin activarea sirtuinei SIRT1

Un studiu recent publicat în Nutrients explorează efectele activării SIRT1 asupra reactivității vasculare prin suplimentare cu resveratrol și restricție calorică. SIRT1 este o proteină implicată în reglarea proceselor celulare și, în timp ce asocierea sa cu protecția împotriva bolilor cardiometabolice a fost stabilită, rolul său în funcția vasculară umană rămâne neclar.

Studiul sa concentrat pe parametrii de reactivitate vasculară ca indicatori ai funcției endoteliale. Acești parametri includ vasodilatația mediată de nitroglicerină (NMD) și dilatația mediată de flux (FMD), care sunt utilizate pentru a prezice evenimente cardiometabolice. Stresul oxidativ și scăderea producției de oxid nitric (NO) contribuie la disfuncția endotelială.

Sistemul nervos simpatic (SNS) joacă un rol în reglarea reactivității vasculare prin vasoconstricție și vasodilatație. Semnalizarea beta-adrenergică afectată se găsește în afecțiuni precum îmbătrânirea, insuficiența cardiacă, sindromul metabolic, hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul, conducând la o stare vasoconstrictivă cronică și eliberarea sistemică crescută de noradrenalină [10,11].

 

Sirtuinele sunt o clasă de proteine care reglează mai multe procese celulare, cum ar fi integritatea genomului și funcția mitocondrială, și au fost asociate cu longevitatea în studiile pe animale. Șapte sirtuine (SIRT1–SIRT7) au fost descoperite la mamifere. Printre aceste proteine, SIRT1, o proteină deacetilază dependentă de NAD+, a fost studiată pe larg datorită rolului său critic în răspunsul de semnalizare antiinflamator și antioxidant. Mai mult, SIRT1 a fost asociat cu o funcție cardiovasculară îmbunătățită în studii experimentale. Prin urmare, a fost studiat potențialul terapeutic al activatorilor SIRT1.


Restricția energetică alimentară este un activator al SIRT1, care mediază efectul de creștere a longevității la animale. Cu toate acestea, respectarea pe termen lung la restricția energetică este o provocare.

 

Mai mulți compuși și alimente au demonstrat activarea SIRT1, dar resveratrolul este cel mai studiat. Resveratrolul este un compus polifenolic non-flavonoid derivat din stilben și este principalul reprezentant al acestui grup de substanțe. Se găsește în mod natural în alimente precum fructele de pădure, alunele și strugurii și a fost legat de îmbunătățiri ale mai multor parametri cardiometabolici, inclusiv reduceri ale tensiunii arteriale, homeostaziei glucozei și lipidelor din sânge. Unul dintre cele mai relevante efecte ale resveratrolului este efectul antioxidant, care restabilește funcția mitocondrială, echilibrul redox și starea antiinflamatoare, rezultând o producție îmbunătățită de oxid nitric (NO) și biodisponibilitate a acestuia în endoteliul vascular, ameliorându-i funcția.

Studiul randomizat a implicat 48 de adulți sănătoși, atât bărbați, cât și femei în postmenopauză, care au fost supuși fie la suplimente de resveratrol, fie la restricție calorică. Studiul a constatat că ambele intervenții au crescut nivelurile circulante de SIRT1 și au redus nivelurile plasmatice de noradrenalina (NA). Expresia inițială a genei SIRT1 a corelat pozitiv cu schimbările în dilatația mediată de flux, sugerând că o expresie mai mare a genei SIRT1 a fost asociată cu o funcție endotelială îmbunătățită.

Descoperirile indică faptul că atât suplimentarea cu resveratrol, cât și restricția energetică pot crește nivelurile circulante de SIRT1. La bărbați, expresia SIRT1 mai mare a fost asociată cu ameliorarea febrei aftoase. Studiul sugerează că restricția energetică poate îmbunătăți dilatația mediată de flux la bărbați prin creșterea SIRT1 circulantă și scăderea indicelui de masă corporală (IMC).

Pe scurt, studiul demonstrează că suplimentarea cu resveratrol și restricția energetică pot crește nivelurile circulante de SIRT1 și pot îmbunătăți funcția endotelială. Descoperirile evidențiază beneficiile potențiale ale activării SIRT1 în promovarea sănătății vasculare și sugerează căi pentru cercetări viitoare în acest domeniu.


Data actualizare: 04-07-2023 | creare: 04-07-2023 | Vizite: 412
Bibliografie
Gonçalinho, G. H. F., Kuwabara, K. L., de Oliveira Faria, N. F., et al. (2023).
Sirtuin 1 and Vascular Function in Healthy Women and Men: A Randomized Clinical Trial Comparing the Effects of Energy Restriction and Resveratrol.
Nutrients, 15(13).
doi:10.3390/nu15132949
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/13/2949
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?
  • Îmbunătățirea libidoului și a dispoziției sunt efectele unei diete chiar și la persoanele cu greutate normală
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum