Îndulcitorii artificiali, dăunători pentru sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Îndulcitorii artificiali, dăunători pentru sănătatea cardiovasculară
Consumul de îndulcitori artificiali poate crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic, sugerează un amplu studiu național publicat în jurnalul The BMJ, la care au participat peste 100.000 de persoane. Constatările indică faptul că îndulcitorii artificiali nu ar trebui considerați o alternativă sănătoasă și sigură la zahăr.
Îndulcitorii artificiali, folosiți pe scară largă ca alternative la zahăr, găsiți în numeroase băuturi și alimente, au fost asociați în ultimii ani cu diferite probleme de sănătate, precum obezitate sau hipertensiune arterială. Studiile care au analizat efectele consumului de îndulcitori artificiali asupra sănătății generale au produs însă rezultate neconcludente. Studiul actual și-a propus să identifice eventuala relație de cauzalitate între consumul de îndulcitori artificiali și bolile cardiovasculare. Pentru aceasta, au fost recrutați peste 103.000 de participanți cu vârsta medie de 42 de ani, majoritatea de sex feminin, care au fost monitorizați pentru o perioadă medie de 9 ani.

Cercetătorii au înregistrat aportul alimentar și consumul de îndulcitori artificiali (indiferent de sursa și de tipul acestora) ai fiecărui participant la studiu. Potrivit datelor inițiale, mai bine de o treime dintre participanți au consumat îndulcitori artificiali, aportul mediu fiind de peste de 40 miligrame/zi, echivalentul a aproximativ un pachet individual de îndulcitor de masă. Consumatorii cu cele mai ridicate aporturi au avut un consum de peste 75 miligrame/zi. În general, persoanele care consumau îndulcitori artificiali erau mai tineri, aveau șanse mai mari de a fi fumători și erau mai puțin activi fizic, în comparație cu cele care nu consumau îndulcitori artificiali.

Rezultatele au indicat faptul că aportul total de îndulcitori artificiali a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Consumul de aspartam, unul dintre cei mai comuni îndulcitori folosiți în industria alimentară, a fost asociat cu un risc crescut de evenimente cerebrovasculare. Din cauza naturii observaționale a studiului, nu se poate stabili cu exactitate cauza evenimentelor cardiovasculare, iar alți potențiali factori necunoscuți nu pot fi excluși.

sursa: News Medical
foto: Monika Wisniewska / Shutterstock

Data actualizare: 12-09-2022 | creare: 12-09-2022 | Vizite: 302
Bibliografie
Study suggests a potential link between artificial sweeteners and cardiovascular disease risk, https://www.news-medical.net/news/20220908/Study-suggests-a-potential-link-between-artificial-sweeteners-and-cardiovascular-disease-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
  • Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
  • Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum