Remedii anticancer și tratamente minune pentru cancer

©

Autor:

Remedii anticancer și tratamente minune pentru cancer

Datele statistice la nivel european arată că topul cauzelor deceselor este ocupat de bolile de inimă și de cancer. Un alt document concluzionează că principalele cauze ale decesului prematur în România sunt: bolile cardiace, atacul vascular cerebral și cancerul, iar țara noastră se află pe primul loc în ratele mortalității din cauze tratabile.
Potrivit unei cercetări americane citate de Societatea Americană a Cancerului 40% dintre americani cred că remediile anticancer vindecă boala: O problemă majoră este faptul că astfel de tratamente minune cancer nu funcționează. De asemenea, pot interacționa în mod negativ cu medicația pentru cancer dar și pot duce la amânarea drumului la doctor, timp în care boala se poate extinde. În cele ce urmează vom discuta despre tratamentul clasic pentru cancer, ce sunt și ce efecte au remedii cancer și vom încheia cu o serie de statistici legate de efectele tratamentelor convenționale asupra diverselor forme de cancer. (1,2,3)

Tratamentul clasic pentru cancer

Principalul argument al tratamentelor clasice este că, deși pot fi prezentate într-o lumină proastă iar diversele forme de terapie au efecte secundare neplăcute, ele continuă să reducă numărul de bolnavi precum și riscul de deces prematur. Tratamentul pentru cancer depinde de tipul de tumoră și de stadiul bolii.

Unele persoane vor primi un singur tratament în timp ce altele o combinație de exemplu intervenție chirurgicală, chimioterapie și radioterapie. Iată care sunt principalele forme de tratament pentru cancer:

Chimioterapie

Este unul dintre cele mai folosite tratamente pentru cancer. În general, este sub formă injectabilă ajunge în sânge iar de acolo în tot corpul inclusiv la zona canceroasă unde omoară aceste celule bolnave. În general, chimioterapia se administrează rar la cancer de stadiu I (33% din cazuri mai ales pentru cancerul de vezică urinară) și mai des în cancer de stadiu II, III și IV.

De exemplu, chimioterapia se aplică în 84% cazurile de cancer testicular de stadiu II și în 93% din cazurile de cancer în stadiu III. Folosirea acestui tratament depinde de stadiul bolii, de starea generală de sănătate și de alți factori. De exemplu, un pacient care vine mult prea târziu la medic pentru tratament poate chiar să nu primească chimioterapie dacă acest tratament nu va avea un efect benefic. Refuzarea chimioterapiei poate avea mai multe cauze. (4,5)

Principala cauză este teama, de multe ori justificată, de efectele secundare care sunt deseori severe. Aceste efecte secundare pot include greață, vărsături, oboseală cronică, pierderea părului și scăderea funcțiilor sistemului imunitar. Greața și vărsăturile pot dura câteva zile sau chiar săptămâni după tratament, în timp ce pierderea părului pot dura câteva luni. Pot exista inclusiv probleme permanente de inimă. Astfel de simptome pot fi mai ușor „tolerate” la persoanele tinere, deoarece au planuri de viitor, vor să descopere lumea etc, decât la persoanele care au deja sănătatea șubredă și au o anumită vârstă. (6,7)

Radioterapie

Radioterapia folosește doze mari de radiații pentru a reduce dimensiunile tumorilor și a omorî celulele canceroase. Este folosită pentru a trata mai bine de 60 forme de cancer, iar rata de succes depinde de stadiul în care este detectată boala, starea generală de sănătate și doza și tipul de radiație folosite. Este considerat un tratament mai agresiv decât chimioterapia, motiv pentru care este folosit doar dacă aceasta nu dă rezultate sau din diverse motive nu se poate folosi. (8,9)

Printre efectele secundare ale radioterapiei se află oboseala cronică, schimbarea aspectului pielii în zona în care se aplică tratamentul (pielea se înroșește, se usucă și cauzează mâncărimi), uscarea gurii, dificultăți la înghițire, greață și vărsături (mai ales dacă este vorba despre cancer stomacal sau de intestin) care pot fi tratate cu medicamente, pierderea părului mai ales pentru cancerele gâtului sau capului. (10)

Intervenția chirurgicală

Prin operație, chirurgul îndepărtează cancerul din corp. Se folosește în combinații cu chimioterapia sau alte forme de tratament. Rata de supraviețuire la 5 ani după operație este mai mare pentru formele incipiente ale bolii. Dacă boala este detectată foarte târziu, rata de supraviețuire la 5 ani poate fi de 15% sau chiar mai puțin. În general, cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul de plămâni sunt cel mai adesea operate. (11)

Efectele secundare ale intervenției chirurgicale în caz de cancer includ durere, risc de infecție, sângerare, ca în cazul oricărei intervenții, afectarea țesuturilor din imediata apropiere. (12)

Terapie hormonală

Terapia hormonală încetinește sau stopează creșterea cancerului și este folosită mai ales pentru cancerul de sân și de prostată. Se administrează pe cale orală, prin injecție sau prin operație. Este recomandată de medici la 5-25% dintre cazuri, în funcție de țara europeană. (13,14)

La bărbați poate cauza următoarele efecte secundare:

  • Scăderea libidoului
  • Slăbirea oaselor
  • Diaree
  • Greață
  • Durere în zona
  • Sâni măriți și moi
  • Oboseală
  • Bufeuri.


La femei, terapia hormonală poate avea următoarele efecte secundare:

  • Bufeuri
  • Uscăciune vaginală
  • Anomalii ale menstruației
  • Probleme de libido
  • Greață
  • Oboseală
  • Schimbarea stării de spirit.

Hipertermie

Hipertermia este un alt tratament pentru cancer și constă în încălzirea corpului la temperaturi de 45°C. Astfel, se pot omorî celulele canceroase cu un efect minim asupra țesutului sănătos. (15)

În timpul tratamentului medicul amorțește zona care va fi tratată și introduce un termometru minuscul în tumoră. Astfel, se monitorizează ușor temperatura. Un aparat special încălzește zona la 45°C.

Un studiu realizat pe cancere în stadiu III și IV a descoperit că o combinație între hipertermie și radioterapie crește rata de răspuns la tratament de la 41% la 83%, iar rata de control la 5 ani de la 24% la 68%. De asemenea, rata de supraviețuire la 5 ani crește de la 0% la 53% prin comparație cu tratamentul care constă doar în folosirea radioterapiei. (16)

Pe lista de efecte secundare se numără: arsurile, beșicile, durerea, umflare pielii și un risc mai mare de cheaguri de sânge și sângerare, riscuri asemănătoare altor intervenții. Astfel de simptome se ameliorează după tratament.

Imunoterapia

Imunoterapia este o formă de tratament prin care se susține lupta sistemului imunitar cu formele de cancer. Medicamentul recomandat depinde de tipul de cancer tratat, de forma de imunoterapie recomandată de medic precum și de modul în care corpul reacționează la tratament. În prezent există peste 15 forme de imunoterapie recomandate de Agenția Europeană a Medicamentului. (17,18)

Se pare că 15-20% dintre persoanele care primesc acest tratament au un răspuns bun precum reducerea dimensiunilor tumorii sau o rată mai mare de supraviețuire. (19)

Ca orice alt medicament și imunoterapie are efecte secundare: durere, umflătură în zona injecției, roșeață, mâncărimi și, în cazuri rare, simptome asemănătoare gripei. (20)

Terapie fotodinamică

Terapia fotodinamică activează cu un laser/LED un medicament pentru a omorî celulele canceroase. Este folosită pentru a trata o zonă specifică a corpului. Atunci când celulele care au absorbit medicamentul sunt expuse la o lumină cu o anumită lungime de undă, acest medicament produce oxigen radical care va omorî celulele canceroase. (21)

Mai mult, această formă de tratament afectează și vasele de sânge care hrănesc tumora, astfel ea nu se va mai putea dezvolta. Mai mult, declanșează și un răspuns imunitar pentru a ataca celulele bolnave care poate că s-au răspândit și în alte zone ale corpului. (22)

Există, bineînțeles, și câteva efecte secundare: arsuri, umflare și durere în zona tratată dar și tuse, dificultăți la înghițire, dureri de stomac, dificultăți respiratorii, sensibilitate a pielii și a ochilor la lumină timp de aproximativ șase săptămâni. În această perioadă este descurajată expunerea la soare și la lumină artificială puternică.

Terapie țintită

Terapia țintită este o formă de tratament care țintește asupra modificărilor care au loc în celulele canceroase. Se crede că acest tip de tratament este superior ca eficiență chimioterapiei însă perioada de așteptare, la nivel european, este de aproape 18 luni (creștere, diviziune și înmulțire). (23,24,25)

Cel mai adesea efectele secundare ale terapiei targetate sunt diareea și problemele de ficat. Totuși, în cazuri rare pot apărea cheaguri de sânge, hipertensiune arterială, oboseală, schimbarea aspectului unghiilor, modificarea culorii părului, iritații ale pielii. În cazuri foarte rare poate apărea o fisură la nivelul esofagului, stomacului, intestinului subțire, intestinului gros, vezicii biliare sau rectului.

Remedii minune anticancer

Termeni precum „remedii anticancer”, „tratamente minune cancer” „terapii alternative” sunt doar câteva dintre practicile și produsele care nu fac parte din tratamentul medical standard pentru cancer. Există și terapii complementare care ajută la recuperare alături de tratamentul recomandat de medic, însă despre acest lucru vorbim ceva mai încolo. (26)

În unele cazuri astfel de metode alternative pot oferi senzația de bine unor pacienți însă asta nu va însemna neapărat că ajută la eliminarea celulelor canceroase. Prin numele lor sau prin unele ingrediente astfel de remedii anticancer pretind în mod eronat că pot preveni sau trata cancerul deși nu există studii științifice (serioase) care să demonstreze acest lucru. În puținele cazuri în care există cercetare în spate, vorbim despre anumite probleme de întocmire a studiilor, un număr mic de voluntari, rezultate obținute pe rozătoare sau în cel mai rău caz în eprubetă, în condiții de laborator. (27)

Un aspect foarte important este nu doar faptul că astfel de tratamente minune cancer nu dau rezultate, ci și că unele dintre ele pot fi periculoase sau chiar mortale pentru cei care le iau. Mai mult, luate în paralel cu medicația pentru cancer pot interfera cu aceasta. (28)

De asemenea, multe terapii de acest fel promit însănătoșirea prin metode simple, rapide și naturale, fără efecte secundare. Aceste lucruri nu sunt adevărate, orice substanță poate avea efecte secundare, chiar și un consum excesiv de apă poate fi periculos (umflarea mâinilor și picioarelor, stare de confuzie, durere de cap, greață, slăbiciune musculară etc). Iată câteva dintre posibilele probleme asociate folosirii de tratamente minune pentru cancer:

  • Întârzierea drumului la medic, a unei intervenții chirurgicale sau folosirea unui tratament precum chimioterapia, radioterapia sau alte proceduri inovative. Amânarea drumului la medic permite cancerului să se răspândească în alte zone ale corpului
  • Unele terapii de acest fel pot cauza alte probleme de sănătate inclusiv decesul
  • Unele suplimente inclusiv excesul de vitamine și minerale poate crește riscul de cancer sau alte afecțiuni. Uneori pot ajunge anumiți compuși periculoși în suplimente ca urmare a unui proces de manufactură deficient. (29,30,31,32)


Dacă vrei să încerci remedii alternative la standardul medical pentru cancer este recomandat să vorbești cu medicul. Iată câteva lucruri la care să fii atent:

  • Fii prevăzător la terapiile alternative care spun că vindecă formele de cancer sau care sunt promovate ca remedii universale (vindecă și scleroza multiplă și cancerul și diabetul etc.)
  • Fii prevăzător la orice remediu care susține că produsul nu are efecte secundare – chiar și ceaiurile sau vitaminele pot avea efecte secundare. Dacă totuși se menționează că nu există efecte secundare este posibil să nu se fi făcut studii clinice pentru a le determina
  • Fii prevăzător la produsele și persoanele care atacă mediul medical sau științific sau care te sfătuiesc să nu folosești medicina tradițională
  • Fii prevăzător cu privire la remediile care se administrează doar într-un singur loc. De exemplu, un loc retras care este promovat că vindecă diverse forme de cancer
  • Ferește-te de produse promovate cu termeni foarte laudativi precum „remedii anticancer”, „tratamente minune”, „remediu minune”, „ingredient secret”, „remediu străvechi”, „tratament natural”, „remediu unic”, „ingrediente cu proprietăți antitumorale”, „reprogramare naturală anticancer”, „tratamente împotriva cancerului, 100% natural” și alte expresii de acest fel. În general, orice exagerare sau afirmație care pare prea bună ca să fie reală poate indica un produs care ar putea face mai mult rău decât bine
  • Interesează-te de educația și experiența persoanele la care mergi pentru tratament. Unele persoane cu noțiuni medicale de bază pot promova produse alternative
  • Informează-te dacă acest „tratament revoluționar” a fost studiat și a avut rezultate pe oameni, nu doar în laborator sau pe animale, ce efecte secundare există. Interesează-te dacă aceste remedii îți pot pune sănătatea în pericol sau pot interacționa cu anumite medicamente pe care le iei. Unele suplimente de acest fel pot afecta eficacitatea tratamentului standard pentru cancer
  • Documentează-te dacă rezultatele acestor remedii au fost publicate în jurnale științifice sau dacă sunt doar promovate la televizor, online, în reclame de tip teleshopping, în reviste, cărți. (26)


Terapii complementare

Unele terapii complementare față de tratamente minune cancer ajută pacienții să se simtă mai bine în timp ce urmează recomandările medicale ale doctorului oncolog. Iată câteva exemple de terapii complementare care pot fi folosite alături de tratamentul standard pentru cancer și nu cauzează probleme:

  • Acupunctura – poate ajuta la calmarea durerii moderate din unele forme de cancer și ajută la reducerea senzației de greață (33)
  • Terapia prin artă sau muzică – îmbunătățește calitatea vieții la nivel psihic, deși încă vor exista efectele secundare ale medicației (34, 35)
  • Terapia prin biofeedback – ajută la un mai bun control asupra unor procese aproape inconștiente ale corpului (ritm cardiac, tensiune arterială, temperatură, transpirație, tensiunile musculare). Corpul este conectat la un aparat care măsoară pulsul, tensiunea arterială, temperatura etc timp în care persoana realizează exerciții de respirație, relaxarea mușchilor, imaginație ghidată etc. Ajută la reducerea senzației de greață și a unor simptome care pot apărea după chimioterapie mai ales probleme de somn, oboseală și alte probleme psihologice asociate. (36, 37, 38)
  • Masajul terapeutic – poate contribui la reducerea stresului, a durerii, anxietății și depresiei care pot apărea în cancer. Ajută la relaxare și poate fi folosit complementare tratamentului pentru cancer însă nu tratează în sine boala (39,40)
  • Rugăciunea și practicile spirituale – pot ajuta oamenii să facă față diagnosticului de cancer și efectelor bolii și a tratamentului. Bineînțeles că doar prin rugăciune și fără tratamentul cancerul nu dispare. În aceeași categorie intră meditația precum și programele de suport pentru pacienții care au cancer, care există inclusiv în România (41, 42, 43, 44, 45)
  • Yoga și tai chi pot îmbunătăți forța musculară și echilibrul pentru unele persoane. Pot crește încrederea în propriile forțe. Astfel de activități ar trebui realizate doar după consultarea medicului și sub supravegherea unui antrenor. În special Tai Chi contribuie la ameliorarea somnului și reducerea oboselii (46, 47, 48)


Câteva statistici

Statisticile din ultimii ani arată o tendință pozitivă între detectarea timpurie a cancerului și o rată mai bună de supraviețuire pe termen lung. Problema spinoasă în cazul României este momentul diagnosticării. Mulți români aleg să evite drumul la medic, din motive financiare sau din teamă, astfel că atunci când primesc diagnosticul boala poate fi într-un stadiu avansat. Să vedem câteva statistici mari apoi câteva (puține) care țin strict de țara noastră. (49)

  • Rata de supraviețuire pentru diverse forme de cancer variază de la 1% pentru cancerul pancreatic la 98% pentru cancerul testicular
  • Peste 80% dintre cazurile diagnosticate care sunt ușor de tratat sau diagnosticate în faze incipiente au o probabilitate mare de supraviețuire la 10 ani
  • Rata de supraviețuire la cancer s-a dublat în ultimii 40 de ani în Regatul Unit
  • La nivelul SUA rata de deces cauzat de cancer a scăzut cu 2,3% pe an la bărbați și 1,9% pe an la fel între 2015 și 2019 (50)
  • A scăzut rata deceselor pe fond de cancer în rândul copiilor. Din 1970 până în 2020 a avut o diminuare de 70% în rândul copiilor și de 64% în rândul adolescenților (51)
  • Decesul cauzat de leucemie a scăzut cu 84% la copii și 75% la adolescenți între 1970 și 2020
  • A crescut rata de diagnostic a cancerului pulmonar de la 17% în 2004 la 28% în 2018 iar 30% dintre pacienți trăiesc peste numărul de ani prevăzut de medic, o creștere de la 21% (52)
  • La nivel european, a scăzut cu 65% numărul cazurilor de cancer cervical la femeile de 20-30 de ani, între 2012 și 2019. Acest lucru coincide cu apariția și implementarea la scară largă a vaccinului anti-HPV (53)
  • 90,3% dintre zonele europene au înregistrat o scădere a ratei deceselor din cauza cancerului între 2011 și 2019
  • Rata deceselor în cazul cancerului pulmonar a scăzut, în medie, cu 84,9% în toate statele membre ale Uniunii Europene. Similar a scăzut numărul cazurilor de cancer colorectal (cu 82,8%)
  • 74,8% dintre țările europene au înregistrat un declin al ratelor de deces pentru cancerul de prostată și 66,4% în cazul decesului din cauza cancerului de sân


Din păcate cifrele la nivelul României sunt ceva mai sumbre:

  • Supraviețuirea la 5 ani este mai mică decât media europeană, cea mai gravă situație apare la copiii cu leucemie
  • Rata de supraviețuire la cancerul pulmonar este de 11% față de 15%, media europeană. Totuși, merită știut că această rată a crescut de la 8% în 2009 la 11% în 2014
  • Rata de supraviețuire a copiilor cu leucemie este de 54% mult sub rata europeană de 85%
  • Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cazurile de cancer de col uterin este de 65% peste media europeană de 63%. Prevalența este mai mare deoarece un mic procent din populație este vaccinat anti-HPV iar rata de diagnosticare este scăzută
  • 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 69 de ani din România au făcut screening pentru cancer de col uterin în ultimele 24 de luni mai mic decât media europeană de 62%
  • 9% dintre femeile cu vârsta de 50-69 de ani au făcut screening pentru cancer de sân în 2019 prin comparație cu media europeană, 57%. (54,55)


După cum vedeam statisticile la nivelul SUA, UK și a zonei vestice a UE arată o reducere a incidenței cazurilor de cancer, o diagnosticare timpurie precum și o rată mai mare de supraviețuire la 5 ani. Așa cum recomandă și raporturile Uniunii Europene este foarte important screeningul precum și diagnosticul timpuriu pentru a crește șansele de recuperare și supraviețuire pe termen lung.

În general, detectarea din timp a bolii, administrarea tratamentului medical potrivit, eventual combinarea mai multor forme de terapie, crește șansele de supraviețuire. Este indicat să nu iei suplimente alimentare după ureche și să lași siropurile sau ceaiurile naturiste pentru consum ocazional, de plăcere. Drumul la medicul oncolog este esențial și poate salva vieți.


Data actualizare: 16-08-2023 | creare: 16-08-2023 | Vizite: 514
Bibliografie
1. Main causes of mortality, link: https://www.oecd-ilibrary.org/sites/a72a34af-en/index.html?itemId=/content/component/a72a34af-en
2. DOCUMENT România, pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile, link: https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-25240541-romania-locul-1-uniunea-europeana-numarul-decese-din-cauza-tratabile.htm
3. State of Health in the EU Romania Country Health Profile 2021, link: https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2021-12-13-25240344-0-starea-sanatatii-uniunea-europeana.pdf
4. Cancer treatment & survivorship, facts & figures 2019-2021, link: https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/cancer-treatment-and-survivorship-facts-and-figures/cancer-treatment-and-survivorship-facts-and-figures-2019-2021.pdf
5. Chemotherapy use and outcomes in patients with stage III or IV small-cell lung cancer in relation to age: An analysis of the English Systemic Anti-Cancer Treatment (SACT) dataset [version 1; peer review: awaiting peer review] , link: https://open-research-europe.ec.europa.eu/articles/3-35
6. The changeable nature of patients' fears regarding chemotherapy: implications for palliative care, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11226762/
7. Possible Side Effects, link: https://training.seer.cancer.gov/treatment/chemotherapy/sideeffects.html
8. Radiotherapy, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/radiotherapy
9. Radiation Therapy to Treat Cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy
10. Radiation Therapy Side Effects, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy/side-effects
11. Survival Rates for Breast Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-survival-rates.html
12. Risks of Cancer Surgery, link: https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/surgery/risks-of-cancer-surgery.html
13. Hormone Therapy to Treat Cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/hormone-therapy
14. Menopausal hormone therapy use in 17 European countries during the last decade, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512214002308
15. Hyperthermia to Treat Cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/hyperthermia#how-hyperthermia-treats-cancer
16. Hyperthermia: Role and Risk Factor for Cancer Treatment, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2078152016300724
17. Oncologic Drugs Approval in Europe for Solid Tumors: Overview of the Last 6 Years, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8870299/
18. Awareness and understanding of cancer immunotherapy in Europe, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4186017/
19. Immunotherapy in Advanced Non-small Cell Lung Cancer Patients: Ushering Chemotherapy Through the Checkpoint Inhibitors? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6217867/
20. Immunotherapy Side Effects, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy/side-effects
21. Photodynamic Therapy to Treat Cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/photodynamic-therapy
22. Photodynamic Therapy Review: Principles, Photosensitizers, Applications, and Future Directions, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34575408/
23. Targeted Therapy to Treat Cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/targeted-therapies
24. Europe Breast Cancer Therapeutics Market Forecast 2028 By Therapy (Targeted Therapy, Hormonal Therapy, Chemotherapy, Immunotherapy), Research Report, Country Outlook (U.S., Canada), COVID-19 Impact Statistics, Price Trends, Historic Data, Growth Prospects, link: https://www.graphicalresearch.com/industry-insights/2072/europe-breast-cancer-therapeutics-market
25. Combined Targeted Therapies for First-line Treatment of Metastatic Triple Negative Breast Cancer - A Phase II Trial of Weekly Nab-Paclitaxel and Bevacizumab Followed by Maintenance Targeted Therapy with Bevacizumab and Erlotinib, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6440867/
26. The Truth About Alternative Medical Treatments, link: https://www.cancer.org/cancer/latest-news/the-truth-about-alternative-medical-treatments.html
27. Choosing alternative cancer therapy doubles risk of death, study says, link: https://edition.cnn.com/2017/08/17/health/alternative-vs-conventional-cancer-treatment-study/index.html
28. Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival, link: https://academic.oup.com/jnci/article/110/1/121/4064136?login=false
29. What risks do herbal products pose to the Australian community? , link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/mja16.00614
30. Natural Cancer 'Cures’: What Are the Risks? , link: https://www.yalemedicine.org/news/natural-cancer-therapy-risks
31. Complementary Medicine, Refusal of Conventional Cancer Therapy, and Survival Among Patients With Curable Cancers, link: https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2687972
32. What happens if you drink too much water? , link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318619
33. Acupuncture for cancer pain: an evidence-based clinical practice guideline, link: https://cmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13020-021-00558-4
34. Music Therapy in the Psychosocial Treatment of Adult Cancer Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32373019/
35. Effects of art therapy in cancer care: A systematic review and meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32542749/
36. Biofeedback for Cancer Symptoms, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p07138
37. What Is Biofeedback Therapy? How Does It Fit Into Cancer Treatment? , link: https://blog.uvahealth.com/2019/01/30/biofeedback-therapy-cancer-treatment/
38. Biofeedback in medicine with a focus on cancer rehabilitation, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s00508-021-01994-w
39. Massage and cancer, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/massage
40. Massage therapy for cancer patients: a reciprocal relationship between body and mind, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1891200/
41. A randomized, blinded study of the impact of intercessory prayer on spiritual well-being in patients with cancer, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22894887/
42. The relationship between praying and life expectancy in cancerous patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5319262/
43. Spirituality and Prayer, link: https://www.breastcancer.org/treatment/complementary-therapy/types/spirituality-and-prayer
44. Are spiritual interventions beneficial to patients with cancer? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6392566/
45. Benefits and challenges of cancer peer support groups: A systematic review of qualitative studies, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ecc.13700
46. Role of Yoga in Cancer Patients: Expectations, Benefits, and Risks: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5545945/
47. Yoga and cancer, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/yoga
48. Tai Chi for cancer survivors: A systematic review toward consensus‐based guidelines, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8559497/
49. Cancer survival statistics, link: https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/survival#heading-Three
50. Annual Report to the Nation 2022: Overall Cancer Statistics, link: https://seer.cancer.gov/report_to_nation/statistics.html
51. Cancer statistics, 2023, link: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21763
52. Cancer mortality rates continue to decline amid ‘major progress’ in lung cancer early detection and treatment, link: https://edition.cnn.com/2022/01/12/health/cancer-rates-lung-cancer-progress/index.html
53. Cancer death rates declined in the US over the past 30 years. How does Europe compare? , link: https://www.euronews.com/next/2023/01/27/cancer-death-rates-declined-in-the-us-over-the-past-30-years-how-does-europe-compare
54. Povara cancerului în România, prezentată într-un raport european: supraviețuirea la 5 ani, mult mai mică decât media din UE, link: https://360medical.ro/stiri/povara-cancerului-in-romania-prezentata-intr-un-raport-european-supravietuirea-la-5-ani-mult-mai-mica-decat-media-din-ue/2021/12/14/
55. Profilul României privind cancerul 2023: diferența dintre rata mortalității prin cancer în România și media UE este în creștere, link: https://raportuldegarda.ro/romania-profil-cancer-2023-diferenta-rata-mortalitate-media-ue-crestere/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lista tratamente naturiste ce nu s-au dovedit eficiente în cancer
  • Pânza de păianjen poate stabiliza o proteină ce protejează celulele împotriva cancerului
  • Cum se găsesc agenții anti-cancer
  •