Speranța de viață în cancer (listă cu cele mai frecvente cancere)

©

Autor:

Speranța de viață în cancer (listă cu cele mai frecvente cancere)

Cancerul este un grup complex de boli care pot afecta diferite părți ale corpului. Dintre numeroasele tipuri de cancer, mai multe se remarcă prin frecvență, opțiuni de tratament și rate de supraviețuire, iar înțelegerea aspectelor-cheie ale acestor tipuri de cancer poate împuternici pacienții să ia decizii informate cu privire la sănătatea lor și să sublinieze importanța screening-urilor regulate și a depistării precoce a acestor afecțiuni.

Cancerul mamar

Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer la femei în întreaga lume. Poate afecta și bărbații, însă este mai puțin frecvent la acest grup. Opțiunile de tratament pentru cancerul de sân includ chirurgie, chimioterapie, radioterapie, terapie țintită și terapia hormonală. Ratele de supraviețuire variază în funcție de stadiul diagnosticului, detectarea precoce ducând la rezultate semnificativ îmbunătățite, în condițiile în care se estimează că, în prezent, aproximativ 95% din femeile diagnosticate cu această afecțiune supraviețuiesc peste 5 ani dacă a fost identificată înainte să metastazeze. (1)

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal este răspândit, în special în rândul adulților în vârstă. Strategiile de tratament cuprind intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, terapie țintită și imunoterapie. Detectarea precoce prin programe de screening este esențială pentru creșterea ratelor de supraviețuire, în contextul în care rata de supraviețuire la cazurile incipiente este de 90% pentru 5 ani. Cu toate acestea, rata scade la 74% dacă celulele maligne au pătruns în ganglionii limfatici învecinați tumorii primare, și la 17% dacă aceasta a metastazat. (2)

Cancerul endometrial

Cancerul endometrial, care afectează mucoasa uterului, se numără printre cele mai frecvente tipuri de cancer ginecologic. Opțiunile de tratament ale acestuia includ chirurgie, radioterapie, chimioterapie și hormonoterapie și, în general, acesta are un prognostic favorabil când este diagnosticată într-un stadiu incipient. Rata de supraviețuire la 5 ani este de 90%, pentru cazurile localizate la nivelul tumorii primare, ajungând și la 20%, în contextul existenței unor metastaze la distanță. În orice caz, global rata pentru acest tip de cancer este crescută, media fiind de 84% pentru toate stadiile combinate. (3)

Cancerul de vezică urinară

Cancerul vezicii urinare este o tulburare malignă comună, în special în rândul persoanelor în vârstă. Tratamentul poate implica intervenții chirurgicale, imunoterapie, chimioterapie și radioterapie. Ratele de supraviețuire sunt influențate de stadiul diagnosticului, astfel că poate pleca de la 97% în cazul carcinoamelor in situ și pot ajunge la 8%, dacă a metastazat. În plus, rata este de 71% dacă tumora s-a dezvoltat doar la nivelul vezicii urinare și de 39% dacă aceasta a invadat organe sau grupe ganglionare învecinate. (4)

Cancerul renal

Deși mai puțin frecvent, cancerul renal este o afecțiune ce se poate dezvolta dintr-o serie de cauze. Opțiunile de tratament includ intervenții chirurgicale, terapie țintită, imunoterapie și radioterapie. În general, ratele de supraviețuire sunt favorabile atunci când sunt detectate precoce, deși valorile sunt mai mici decât în cazul altor tipuri de cancer. Astfel, rata de supraviețuire la cinci ani este de 72% în cazul unor invazii maligne limitate, ajungând la 15% dacă metastazează. (5)

leucemia

Leucemia există sub diferite tipuri, fiecare cu frecvențe diferite. Abordările de tratament pot include chimioterapia, terapia țintită și transplanturile de celule stem. Ratele de supraviețuire variază în funcție de tipul specific și stadiul leucemiei, însă se apreciază că rata de supraviețuire pentru toate subtipurile, global, este de 65%. De menționat este, însă, faptul că această valoare este cu atât mai crescută cu cât persoana este mai tânără, în contextul în care afecțiunea este mai des întâlnită la persoanele de peste 55 de ani. (6)

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic este mai răspândit în regiunile cu rate ridicate de hepatită B sau C. Opțiunile de tratament includ intervenția chirurgicală, transplantul de ficat, ablația, chimioterapia și terapia țintită. Ratele de supraviețuire sunt de obicei scăzute atunci când sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, cu toate că prognosticul nu este unul foarte favorabil global, întrucât numai 43% din cazuri sunt diagnosticate timpuriu. În consecință, rata de supraviețuire la 5 ani este, în medie, de 36%, în timp ce valoarea aferentă diagnosticării în momentul invadării structurilor învecinate este de 13%. (7)

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este o afecțiune malignă comună și o cauză principală a deceselor oncologice. Tratamentul include intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, terapie țintită și imunoterapie. Ratele de supraviețuire pot fi scăzute, în special atunci când sunt diagnosticate târziu, astfel că se apreciază faptul că forma localizată a afecțiunii are o rată de supraviețuire la cinci ani de 65%, în timp ce invazia la distanță scade valoarea la 9%, acestea fiind corespunzătoare formei fără celule mici. Pe de altă parte, cancerul pulmonar cu celule mici este însoțit de o rată de supraviețuire înjumătățită, cu o medie globală de 7% a supraviețuirii la cinci ani. (8)

Cancerul de piele

Cancerul de piele cuprinde diferite tipuri, inclusiv melanomul și afecțiuni anexe. Opțiunile de tratament includ intervenții chirurgicale, radioterapie, imunoterapie și terapie țintită. Ratele de supraviețuire sunt excelente pentru cancerele de piele non-melanomice, dar variază pentru melanom, deoarece lipsa invaziei limfatice este însoțită de o rată de supraviețuire la cinci ani de 99%, în timp ce depășirea acestui punct scade rata cu 31%. (9)

Cancer pancreatic

Cancerul pancreatic, deși mai puțin frecvent, este cunoscut pentru agresivitatea sa. Modalitățile de tratament cuprind intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie și terapie țintită. Ratele de supraviețuire sunt în general scăzute, adesea din cauza diagnosticului în stadiu avansat. Se apreciază că rata de supraviețuire la un pacient cu leziune malignă localizată este de 44%, valoarea ajungând la 3% în cazul metastazelor la distanță. (10)

Cancer de prostată

Cancerul de prostată este frecvent în rândul bărbaților, în special la vârsta înaintată. Opțiunile de tratament includ chirurgie, radioterapie, hormonoterapie și chimioterapie. Ratele de supraviețuire sunt excelente atunci când sunt detectate devreme, deoarece tinde să crească mai lent în majoritatea cazurilor, aproximându-se că aceasta este de aproape 100%. Cu toate acestea, rata scade la 32% în cazul în care cancerul a metastazat și s-a răspândit în alte zone ale corpului. (11)

Cancer tiroidian

Cancerul tiroidian este relativ frecvent și de obicei tratabil. Opțiunile de tratament includ intervenția chirurgicală, terapia cu iod radioactiv și terapia cu hormoni tiroidieni. Ratele de supraviețuire sunt în general ridicate, în special pentru cancerele tiroidiene bine diferențiate, astfel că forma regională papilară a afecțiunii are o rată de supraviețuire de 99%, în timp ce forma localizată anaplastică se însoțește de o rată de supraviețuire de 39%. (12)

Concluzie

Înțelegerea diferitelor tipuri de cancer, frecvențelor acestora, opțiunilor de tratament și ratelor de supraviețuire sunt cruciale atât pentru pacienți, cât și pentru medici, pentru a conștientiza impactul pe care acestea îl au la nivel global. Testările regulate și depistarea precoce sunt vitale pentru îmbunătățirea rezultatelor celor diagnosticați cu aceste tipuri de cancer. Fiecare tip de cancer prezintă provocările sale unice, dar progresele în știința medicală continuă să ofere speranță pentru tratamente mai bune și rate de supraviețuire crescute.


Data actualizare: 10-10-2023 | creare: 10-10-2023 | Vizite: 694
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: