Cancerul de stomac - ghidul pacientului
Cancerul de stomac, cunoscut È™i drept cancer gastric, reprezintă o afecÈ›iune în cadrul căreia celulele din mucoasa stomacului cresc necontrolat, invadează spaÈ›iile învecinate È™i împiedică procesul de digestie a alimentelor. (1)
În mod normal, în urma alimentaÈ›iei stomacul procesează nutrienÈ›i benefici pentru organism, cum ar fi proteine, carbohidraÈ›i, vitamine È™i minerale, fiind prima etapă din procesul de digestie în tubul gastrointestinal. De asemenea, stomacul contribuie la eliminarea substanÈ›elor nocive din organism, alături de ficat È™i de rinichi, È™i secretă substanÈ›e utile pentru procesul de absorbÈ›ie.
ApariÈ›ia cancerului la nivelul stomacului perturbă funcÈ›iile acestuia, cu consecinÈ›e severe asupra tuturor sistemelor de organe din corpul uman. Astfel, o dietă sănătoasă, identificarea precoce a semnelor È™i simptomelor de cancer gastric È™i tratamentul eficient pot îmbunătăți semnificativ prognosticul pacientului. (1, 2)
Factori de risc – cum putem să limităm efectele negative ale cancerului de stomac?
Cancerul gastric, la fel ca orice alt tip de neoplazie, prezintă două tipuri de factori de risc: factori nemodificabili È™i factori modificabili. DeÈ™i nu putem controla anumiÈ›i factori, orice persoană prezentând un risc de a dezvolta cancer de stomac, putem influenÈ›a semnificativ rata de apariÈ›ie È™i modul de dezvoltare a acestuia printr-un control riguros al obiceiurilor noastre de zi cu zi.
Factorii nemodificabili sunt reprezentați de (3):
- vârsta peste 65 de ani;
- sexul masculin;
- prezența cancerului gastric la rudele de gradul I, cum ar fi părinți, copii sau frați/surori (antecedente heredocolaterale), ceea ce indică o predispoziție genetică pentru acest tip de cancer;
- origini asiatice, hispanice sau afro-americane;
- intervenÈ›ii chirurgicale sau alte probleme de sănătate în antecedentele personale patologice: operaÈ›ie la nivelul stomacului, anemie pernicioasă, aclorhidrie, boala Menetrier (gastropatia hipertrofică), polipi adenomatoÈ™i la nivelul stomacului, sindrom Li-Fraumeni, infecÈ›ie cu virusul Epstein-Barr;
Pentru fiecare factor modificabil pe care îl regăsiÈ›i în viaÈ›a dumneavoastră de zi cu zi există anumite soluÈ›ii eficiente, astfel încât să vă îmbunătățiÈ›i calitatea vieÈ›ii. Factorii modificabili sunt reprezentaÈ›i de (3, 4) :
- profesii care implică prelucrarea de cărbune, cauciucuri sau metale grele – utilizarea echipamentelor de protecÈ›ie, limitarea contactului cu aceste substanÈ›e sau schimbarea locului de muncă după posibilități îmbunătățeÈ™te semnificativ prognosticul în cancerul gastric;
- infecÈ›ia cu Helicobacter pylori, o bacterie care poate fi prezentă la nivelul mucoasei gastrice È™i care poate determina în timp inflamaÈ›ie cronică – diagnosticul de infecÈ›ie se realizează fie prin endoscopie digestivă superioară dacă prezentaÈ›i reflux gastroesofagian, arsuri sau dureri în timpul meselor, fie prin analiză de coprocultură în cadrul screeningului anual;
- consumul excesiv de alcool – pentru persoanele sănătoase, este recomandat un consum de maximum 1 unitate de alcool pe zi (echivalent cu o bere de 350 ml sau cu 1 pahar de vin de 150 ml sau cu 1 pahar de tărie de 40 ml), atât pentru femei, cât È™i pentru bărbaÈ›i, mai ales odată cu înaintarea în vârstă; cu toate acestea, consumul de alcool la pacienÈ›ii cu cancer gastric ar trebui evitat;
- fumatul – se recomandă renunÈ›area la fumat, fără să existe o anumită cantitate nedăunătoare de È›igări pe zi;
- obezitatea – persoanele supraponderale (IMC între 25 È™i 30) È™i cele obeze (IMC peste 30) sunt sfătuite să adopte un aport zilnic normocaloric, sărac în grăsimi dăunătoare, È™i să practice minimum 30 de minute pe zi de activitate fizică moderată;
- stresul, întrucât sistemul nervos È™i sistemul digestiv sunt în strânsă legătură, situaÈ›iile solicitante determinând hiperreactivitate È™i inflamaÈ›ie cronică la nivelul tubului digestiv – deÈ™i există numeroase tehnici de relaxare, cum ar fi practicarea de yoga, mindfulness, meditaÈ›ie, se recomandă asocierea acestora cu È™edinÈ›e de psihoterapie, extrem de utile în gestionarea trăirilor interioare È™i a factorilor externi din viaÈ›a de zi cu zi;
- o dietă dezechilibrată, nesănătoasă;
Dieta reprezintă cel mai important factor de risc pentru un tub digestiv nesănătos. Numeroase studii au descoperit efecte negative ale alimentelor bogate în sare sau alte celor procesate, cum ar fi mezelurile, alimentele de tip fast-food, cele prăjite sau condimentate excesiv.
De asemenea, consumul de carne È™i de brânzeturi în cantitate mare a fost puternic corelat cu un risc crescut de cancer gastric, întrucât alimentele de origine animală conÈ›in substanÈ›e ce determină inflamaÈ›ie cronică la nivelul tubului digestiv. (5)
Cea mai utilă schimbare pe care o puteÈ›i face în acest sens este gătirea alimentelor acasă È™i evitarea meselor în oraÈ™. Este cunoscut faptul că lanÈ›urile de fast-food sau de restaurante utilizează cantități excesive de sare, de zahăr È™i de grăsimi pentru a îmbogăți gustul alimentelor, devenind pericole pentru sănătatea mucoasei gastrice.
Prin comparație, adoptarea unei diete de tip mediteranean, cu un consum crescut de fructe, legume, cereale, semințe, ulei de măsline, iaurt a fost corelată cu un tub digestiv sănătos, datorită efectelor benefice ale antioxidanților prezenți. (5)
Modificări apărute în alimentaÈ›ie în cancerul de stomac
Pierderea anormală, rapidă în greutate reprezintă cea mai frecventă consecință a cancerului gastric, atât prin scăderea poftei de mâncare, cât È™i prin perturbarea digestiei. De asemenea, în urma intervenÈ›iilor chirurgicale, poate să apară fenomenul de dumping: alimentele vor traversa mult prea rapid stomacul, fără să fie procesate. (6)
Aportul nutriÈ›ional scăzut rezultă în slăbiciunea, fatigabilitate, iritabilitate, simptome care pot altera starea generală a pacientului. În plus, capacitatea organismului de a lupta împotriva infecÈ›iilor este scăzută, putând agrava afecÈ›iunile existente.
Dacă regăsiÈ›i aceste simptome în cazul dumneavoastră, este important de È›inut minte faptul că alimentaÈ›ia corectă È™i menÈ›inerea unei greutăți corporale optime influenÈ›ează foarte mult prognosticul bolii, fiind necesare următoarele (6, 7):
- să nu săriÈ›i peste mesele din timpul zilei, chiar dacă nu aveÈ›i poftă de mâncare;
- îmbunătățiÈ›i aportul zilnic prin alimente din dieta mediteraneană;
- evitați alimentele nesănătoase;
- consumaÈ›i frecvent supe, lapte integral sau alimente sub formă de pastă sau lichide, cum ar fi smoothie-uri bogate în vitamine;
- solicitaÈ›i ajutor din partea cadrelor medicale în cazul în care alimentaÈ›ia optimă pe cale orală devine imposibilă;
- consumaÈ›i mai multe mese pe zi, cu o cantitate mai mică de mâncare la fiecare masă, astfel încât să evitaÈ›i senzaÈ™ia de saÈ›ietate precoce;
- evitaÈ›i consumul de băuturi carbogazoase în timpul mesei, care vă pot balona È™i pot determina senzaÈ›ia de saÈ›ietate precoce;
- limitaÈ›i aportul excesiv de pâine sau cereale bogate în fibre, fiind dificil de digerat;
- stimulaÈ›i apetitul prin exerciÈ›ii fizice uÈ™oare, cum ar fi plimbările în aer liber;
- utilizați suplimente alimentare cu vitamine, printre care cele mai importante fiind vitamina B12, fier, calciu, acid folic;
Modificări apărute în timpul tratamentului pentru cancer de stomac
Tratamentul pentru cancerul de stomac include adesea o asociere între intervenÈ›ia chirurgicală de rezecÈ›ie È™i chimioterapie. Indiferent de stadiul bolii sau de schema de tratament utilizată, există numeroase efecte adverse identificate în urma tratamentului. Identificare È™i controlul acestora prezintă un impact major asupra prognosticului pacienÈ›ilor oncologici.
Alterarea gustului È™i al mirosului: acest efect advers apărut în urma chimioterapiei poate dura câteva luni È™i poate fi asociat cu durere în gât sau dificultăți la înghiÈ›ire. În acest caz, se recomandă (8):
- condimentarea meselor în moduri naturale, cum ar fi prin adăugarea de suc de lămâie, ierburi, usturoi, piper sau miere;
- utilizarea paielor în timpul consumului de lichide;
- consumarea alimentelor cât mai calde, pentru a îmbunătăți mirosul acestora;
- limitarea timpului petrecut în bucătărie, pentru a nu „epuiza” receptorii pentru miros înainte de masă;
Fatigabilitatea, o reacÈ›ie adversă extrem de frecventă în tratamentul oncologic, poate fi combătută prin (8):
- alternative pentru activități solicitante, cum ar fi cumpărăturile realizate online cu livrare acasă în loc de deplasarea la magazin;
- plimbări frecvente în parc sau vizite alături de familie sau prieteni;
- planificarea zilelor astfel încât să aveÈ›i cât mai multe activități de recreere, cum ar fi cititul, urmărirea unui film, vizionarea unui spectacol de teatru;
Ulcerele bucale È™i uscăciunea gurii pot fi ameliorate prin evitarea consumului de alimente tari sau fierbinÈ›i, prin evitarea substanÈ›elor iritative, cum ar fi sucul de lămâie, condimentele iuÈ›i, nuci. De asemenea, utilizarea unui pai limitează contactul alimentelor cu mucoasa bucală, reducând usturimea. Asocierea unui medicament pe bază de gel pentru lubrifierea È™i vindecarea mucoasei bucale îmbunătățeÈ™te frecvent simptomele din timpul meselor.
GreaÈ›a È™i vărsăturile apar în urma consumului de alimente mult prea dificil de digerat de către stomac È™i intestinul subÈ›ire, cum ar fi alimentele bogate în grăsimi, prăjite, cu mult ulei sau foarte condimentate. SenzaÈ›ia de greață poate fi combătută È™i prin asocierea de acadele sau pastile special concepute pentru acest tip de efect advers. (8, 9)
Concluzie
Modificările în alimentaÈ›ie È™i efectele adverse în urma tratamentului pentru cancer gastric prezintă numeroase soluÈ›ii care pot fi adoptate în viaÈ›a de zi cu zi. Alături de acestea, menÈ›inerea unei atitudini pozitive È™i păstrarea contactului cu familia È™i prietenii reprezintă măsuri eseniale pentru un prognostic favorabil al bolii. Nu ezitaÈ›i să cereÈ›i ajutor medicului curant pentru orice semn sau simptom care va poate altera starea de sănătate.
(2) Gastric Cancer Treatment (PDQ®)–Patient Version, link: https://www.cancer.gov/types/stomach/patient/stomach-treatment-pdq
(3) Risks and causes of stomach cancer, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/stomach-cancer/causes-risks
(4) Stomach Cancer: Risk Factors, link: https://www.cancer.net/cancer-types/stomach-cancer/risk-factors
(5) Diet and the Development of Stomach Cancer, link: https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/diet-and-the-development-of-stomach-cancer/
(6) Living as a Stomach Cancer Survivor, link: https://www.cancer.org/cancer/stomach-cancer/after-treatment/follow-up.html
(7) Nutrition and Stomach Cancer, link: https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/stomach/supportive-care/nutrition-and-stomach-cancer
(8) Diet and nutrition when living with stomach cancer, link: https://www.pancare.org.au/cancer/stomach-cancer/stomach-cancer-diet-nutrition/
(9) Nausea, Vomiting & Chemotherapy, link: https://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/nausea-vomiting-chemotherapy.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni