Recidiva în cancer

©

Autor:

Recidiva în cancer

Recidiva cancerului se traduce clinic prin reapariția celulelor canceroase și creșterea tumorală în urma unei perioade de remisiune ulterioare tratamentului inițial. Aceasta poate să apară local, la nivelul tumorii primare, sau la distanță de locul inițial al leziunii canceroase, adică în țesuturi îndepărtate, astfel fiind definită recidiva metastatică.

Recidivele pot apărea în diverse tipuri de cancer, precum cele de sân, pulmonare, colorectale sau tegumentare, în acest context înțelegerea cauzelor de apariție a acestora și a factorilor de risc asociați recidivării cancerului fiind crucială pentru îmbunătățirea speranței de viață a pacienților ce au fost diagnosticați cu o tumoră malignă, însă prin tratament au supraviețuit.

Riscul de recidivă în funcție de tipul de cancer

În afara localizării leziunii canceroase, un alt parametru important este stadializarea tumorală a acesteia, întrucât probabilitatea de recidivă a cancerului este proporțională cu gradul de avansare în care acesta a fost diagnosticat și în cadrul căruia a fost inițiat tratamentul.

Din categoria cancerelor cu rate crescute de recurență fac parte în special sarcoamele țesuturilor moi, întrucât se apreciază că riscul de dezvoltare a recidivelor la persoanele ce au urmat chimioterapie este de 50%, în timp ce rata în cazul diagnosticării tardive este de 100%. Mai mult, cancerul ovarian se asociază unei rate de recidivă medie de 85%, în timp ce rata aferentă cancerelor de vezică urinară este de 50% după cistectomie. (1)

În ceea ce privește cancerele de sân, ratele de recidivă a acestora depind de factori precum dimensiunea tumorii, implicarea ganglionilor limfatici, statusul receptorilor hormonali și eficacitatea tratamentului inițial. În cazul cancerului de sân în stadii incipiente, rata de recidivă la 10 ani variază între 3% și 15%, înregistrând reduceri ale acestei valori la persoanele cu mastectomie. (2)

Ratele de recidivă pentru cancerul colorectal în stadiul III variază între 30% și 50% în decurs de 5 ani de la tratament, în funcție gradul de succes al rezecției chirurgicale, similară cu cea înregistrată de cancerul pulmonar non-microcelular în stadii incipiente. (3)

În schimb, riscul de recidivă pentru melanom este mai redus, astfel că atunci când acesta este detectat în stadii incipiente, rata de recidivă la 5 ani este în mod obișnuit mai mică de 10%. Cu toate acestea, pentru melanomul avansat sau metastatic, rata de recidivă este mai mare, putând să ajungă și la valori de 87% în stadiile 4 ale bolii. (1)

Cauzele recidivelor cancerului și factori de risc

După finalizarea tratamentului inițial, unele celule canceroase din leziunea primară pot rămâne în organism, ulterior având capacitatea de a se multiplica și determina apariția unei recidive. Aceste celule pot fi nedetectabile în timpul testelor obișnuite, însă pot suferi procese de regenerare în timp.

Mai mult, și mutațiile genetice pot contribui la recidiva cancerului, întrucât pot afecta genele supresoare tumorale sau oncogenele, ducând astfel la creșterea necontrolată a celulelor și rezistență la tratament. În plus, heterogenitatea genetică în interiorul tumorilor poate da naștere la subpopulații de celule mai rezistente la terapie, crescând probabilitatea recidivei. (4)

De asemenea, celulele canceroase se pot răspândi de la nivelul tumorii primare în alte părți ale corpului, generând micrometastaze nedetectabile cu tehnicile de imagistică uzuale. În timp, acestea pot crește și da naștere unei tumori secundare. Rezistența la chimioterapie, radioterapie sau terapie țintită este un factor etiologic foarte important în recidiva cancerului, deoarece țesuturile canceroase pot suferi mutații genetice sau dezvolta noi mecanisme pentru a supraviețui tratamentului, făcând terapiile inițiale ineficiente. (5)

Factori de risc ai recidivelor canceroase

Stadiul tumoral la momentul diagnosticului joacă un rol crucial în determinarea riscului de recidivă, astfel că tumorile în stadii avansate, care s-au răspândit dincolo de situl primar, sunt asociate cu o rata mai mare de recidivă în comparație cu cele în stadii incipiente.

În fapt, caracteristicile tumorii sunt cei mai definitori predictori ai riscului de recidivă, din categoria acestora făcând parte și elemente precum dimensiunea, gradul și subtipul histologic. Tumorile agresive, cu caracteristici de grad înalt, prezintă un risc mai mare de recidivă în comparație cu tumorile bine diferențiate, prin urmare cu un grad mic. (6)

Totodată, și prezența celulelor canceroase în ganglionii limfatici din apropierea tumorii primare indică un risc mai mare de recidivă, deoarece implicarea acestora sugerează o potențială diseminare a celulelor maligne prin sistemul limfatic în restul oragnismului.

Opțiuni de prevenire a recidivelor

Vizitele regulate la medicul oncolog sunt esențiale, acestea incluzând examene fizice, teste imagistice și analize de sânge pentru monitorizarea semnelor de recidivă. În paralel cu acestea, menținerea unui stil de viață sănătos poate reduce în mod deosebit riscul de recidivă a cancerului, schimbările acestuia putând fi reprezentate de efectuarea de activități fizice în mod regulat, adoptarea unei alimentații echilibrate, bogate în fructe și legume, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, precum și reducerea expunerii la surse de stres.

De asemenea, respectarea planului de tratament în sensul administrării medicamentelor prescrise de medic, cum ar fi terapiile hormonale sau cele țintite, este crucială pentru prevenirea recidivei cancerului în anumite cazuri. (3)

În ceea ce privește recidiva melanomului, adoptarea măsurilor de protecție solară, cum ar fi utilizarea cremelor cu factor de protecție, a îmbrăcămintei cu factori de protecție și evitarea expunerii excesive la soare, reduce marcat riscul de recidivă, în contextul în care acesta poate fi uneori crescut.

În cazurile în care există o predispoziție ereditară cunoscută la cancer, consilierea și testarea genetică pot ajuta la identificarea unui potențial risc crescut și la inițierea strategiilor personalizate de prevenție. Participarea la studii clinice poate oferi de asemenea acces la tratamente și intervenții inovatoare menite să prevină recidiva cancerului, în contextul în care acestea contribuie la avansarea cunoștințelor medicale și oferă beneficii potențiale pacienților participanți. (7)

Asigurarea unor modalități de primire a suportului emoțional prin consiliere, grupuri de suport sau conversarea cu alte persoane care au învins cancerul poate ajuta la gestionarea stresului și a bunăstării emoționale, contribuind astfel indirect la reducerea riscului de recidivă.

Când să contactăm doctorul?

Este crucial ca persoanele ce înving cancerul să fie vigilente și conștiente referitor la posibilele semne ale recidivei cancerului. Astfel, una dintre cele mai frecvente simptome a recidivelor este reprezentată de reapariția simptomatologiei inițiale, specifică tumorii anterioare sau diferită, în funcție de caracterul noii tumori, adică dacă invazia este locală sau sub formă de metastaze. Apariția unor simptome noi sau persistența simptomelor experimentate anterior, care nu dispar de la sine în timp, trebuie discutată prompt cu un medic oncolog.

Unele tipuri de cancer se pot însoți de simptome specifice asociate cu recidiva. De exemplu, tusea persistentă, durerile în piept sau dificultățile de respirație pot indica recidiva la persoanele cu antecedente de cancer pulmonar. Mai mult, scăderea inexplicabilă în greutate poate indica recidiva cancerului, acest lucru putând fi sugerat și de potențiale noi dureri sau agravări ale celor preexistente, precum și senzații neobișnuite resimțite în mod patologic. (8)


Data actualizare: 20-07-2023 | creare: 20-07-2023 | Vizite: 1711
Bibliografie
1. Cancer Recurrence Statistics, https://www.cancertherapyadvisor.com/home/tools/fact-sheets/cancer-recurrence-statistics/
2. Breast Cancer Recurrence, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8328-breast-cancer-recurrence#prevention
3. Colon Cancer Recurrence - What You Need to Know, https://healthmatch.io/colon-cancer/recurrence
4. Why some cancers come back, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/what-is-cancer/why-some-cancers-come-back
5. Dealing With Cancer that Comes Back, https://www.cancer.net/survivorship/dealing-with-cancer-comes-back
6. Zare-Bandamiri M, Fararouei M, Zohourinia S, Daneshi N, Dianatinasab M. Risk Factors Predicting Colorectal Cancer Recurrence Following Initial Treatment: A 5-year Cohort Study. Asian Pac J Cancer Prev. 2017 Sep 27;18(9):2465-2470. doi: 10.22034/APJCP.2017.18.9.2465. PMID: 28952277; PMCID: PMC5720652.
7. How to Keep Cancer From Coming Back, https://www.roswellpark.org/cancertalk/202006/how-keep-cancer-coming-back
8. What is cancer recurrence?, https://www.cancercenter.com/cancer-recurrence
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: