Relațiile sociale, la fel de importante pentru sănătate ca sportul și alimentația
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la University of North Carolina, există o corelație între relațiile sociale și starea de sănătate. Este primul studiu care face o legătură între relațiile sociale și statusul fizic al unei persoane.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și sugerează că adulții pot trăi o viață mai îndelungată atât timp cât au mai multe relații sociale și indică o legătură între o viață socială bogată și un stil sănătos de viață. Conform acestuia, adolescenții și tinerii adulți ar trebui încurajați să își dezvolte abilitățile sociale și să construiască cât mai multe legături cu persoanele din jur în același mod în care ar trebui încurajați să mănânce sănătos și să facă exerciții fizice.
Echipa de cercetători a observat că izolarea socială din perioada adolescenței crește riscul de inflamație (la fel se întâmplă și în cazul sedentarismului), în timp ce integrarea socială are un efect protector împotriva obezității abdominale. La vârstnici, izolarea socială are un impact negativ mai crescut asupra sănătății decât boli precum diabetul sau hipertensiunea arterială.
La vârsta adultă s-a observat că nu contează numărul legăturilor sociale, ci intensitatea acestor legături. Corelația dintre sănătate și numărul de legături sociale este puternică la vârstele extreme ale vieții, nu și la vârsta adultă, când calitatea relațiilor este cea care primează.
Echipa de cercetători s-a bazat pe informații din 4 studii naționale și au evaluat cele 3 dimensiuni ale relațiilor sociale: integrarea socială, suportul social și tensiunea socială. Apoi au studiat asocierea dintre relațiile sociale și 4 markeri cheie pentru riscul de mortalitate: presiunea sangvină, circumferința taliei, indexul de masă corporală și nivelele circulante de proteină C reactivă.
Rezultatele sugerează că există o legătură între relațiile sociale, factorii comportamentali și dereglarea fiziologică, toate acestea putând conduce la boli cronice, printre care și cancer.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Recomandări pentru o expunere adecvată la lumină, menite să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea
- Cazurile de hipertensiune intracraniană idiopatică devin din ce în ce mai numeroase
- Experiențele amintite din timpul morții: mai mult decât halucinații?
- Prevalența singurătății în lume: România, a doua cea mai mare prevalență a singurătății în rândul tinerilor din Europa (dintre statele analizate)
intră pe forum