Relațiile romantice dintre om și roboți virtuali sunt posibile: ce determină oamenii să se „îndrăgostească” de un chatbot?

©

Autor:

Relațiile romantice dintre om și roboți virtuali sunt posibile: ce determină oamenii să se „îndrăgostească” de un chatbot?
Antropomorfismul romantic, ce descrie conceptul unei relații romantice dintre un om și un agent non-uman cu caracteristici similare omului, precum un chatbot (n.r program care utilizează inteligență artificială pentru a purta conversații) este analizat de către cercetătorii de la Universitatea din Hiroshima. Descoperirile indică faptul că oferirea unui sentiment de autenticitate a relației poate face posibilă construirea unei legături romantice între o ființă umană și un chatbot.
Un agent virtual, numit și chatbot, este o aplicație care oferă suport online printr-un limbaj natural, prin mesaje generate cu ajutorul inteligenței artificiale. În general, agenții virtuali sunt folosiți pentru a înlocui forța de muncă umană în domenii cheie. Odată cu dezvoltarea lor, agenții virtuali au devenit utilizați în multe alte moduri, inclusiv în viața romantică a oamenilor. Dacă în trecut, în aproape întreaga istorie a omenirii, nevoia de iubire a concis cu un sentiment de atașament și dragoste față de o altă persoană, în prezent este posibil ca un agent virtual să îndeplinească această nevoie.

Jocurile video romantice, tot mai interactive și mai receptive, a căror popularitate a crescut semnificativ în ultimii ani, oferă posibilitatea oamenor de a se bucura de o relație cu un agent virtual. În ciuda popularității crescute a acestor jocuri, până în prezent nicio cercetare nu a investigat dacă experiențele din aceste jocuri îi pot face pe oameni să se atașeze de agenții virtuali din joc.

Creșterea popularității și a complexității agenților virtuali îi poate face pe oameni să ajunge să vadă un chatbot ca fiind în esență ca orice alt om. Astfel, dacă oamenii simt că agentul virtual este ca o ființă umană, ipoteza este că ar putea experimenta emoții pozitive. Pentru explorarea acestui concept, numit antropomorfism romantic, cercetătorii au efectuat trei studii de laborator în care au utilizat jocurile video romantice, scopul principal fiind acela de a examina modul în care antropomorfismul romantic prezice autenticitatea relației.

Toate cele trei studii au demonstrat că antropomorfismul romantic a prezis dorința unei persoane de a avea o relație în lumea reală cu agentul virtual. Efectul a fost mai pronunțat atunci când oamenii au avut sentimentul că relația dintre ei și agentul virtual este una autentică.

sursa: News Medical
foto: BrianPenny via Pixabay

Data actualizare: 08-11-2022 | creare: 08-11-2022 | Vizite: 455
Bibliografie
Research team explores virtual romantic relationship, https://www.news-medical.net/news/20221028/Research-team-explores-virtual-romantic-relationships.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imersiunea în realitatea virtuală cu scene arctice poate ameliora durerea
  • Tehnologia VR, folosită pentru a îmbunătăți controlul motor
  • Realitatea virtuală afectează percepția asupra timpului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum