Înțelegerea cauzelor singurătății la vârste înaintate

Înțelegerea cauzelor singurătății la vârste înaintate

©

Autor:

Înțelegerea cauzelor singurătății la vârste înaintate

Chiar dacă putem avea o viziune idealizată a unui sezon de sărbători vesel È™i perfect, realitatea, ocazional, nu se ridică la nivelul aÈ™teptărilor noastre, iar de aici provine singurătatea, conform lui Samia Akhter-Khan, studentă la King‘s College din Londra È™i autoarea principală a unui studiu recent pe această temă.
Akhter-Khan È™i colegii săi au fost coautori, împreună cu Leon Li, doctor în psihologie È™i neuroÈ™tiinÈ›e de la Duke, ai unui articol despre motivele pentru care oamenii se confruntă cu singurătatea, în special la vârste înaintate, È™i despre ce putem face în acest sens.


Cadrul aÈ™teptărilor în materie de relaÈ›ii sociale, conform teoriei echipei, susÈ›ine că persoanele în vârstă ar putea avea anumite aÈ™teptări în materie de relaÈ›ii care au fost trecute cu vederea.
La 70 de ani, de exemplu, s-ar putea să nu mai căutăm aceleaÈ™i lucruri în interacÈ›iunile sociale ca la 30 de ani.


Cercetătorii au descoperit două aÈ™teptări specifice vârstei care nu au fost luate în considerare. Persoanele în vârstă, în primul rând, doresc să fie apreciate. Ei vor ca ceilalÈ›i să le acorde atenÈ›ie, să fie interesaÈ›i de ceea ce au de spus È™i să reÈ›ină ceva din gafele lor, să înÈ›eleagă prin ce au trecut È™i provocările cu care s-au confruntat.
De asemenea, vor să dea înapoi celorlalÈ›i È™i comunității lor, să transmită tradiÈ›ii sau abilități È™i să se angajeze în activități de voluntariat, de îngrijire È™i în alte activități valoroase.


DeÈ™i cercetările le-au ignorat în mare parte, găsirea unor modalități de a răspunde acestor aÈ™teptări pe măsură ce îmbătrânim poate contribui în mare măsură la prevenirea singurătății la o vârstă înaintată.


Potrivit unui sondaj realizat în 2016 de OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății în 57 de țări, 60% dintre participanÈ›i au declarat că persoanele în vârstă nu sunt tratate cu respect.
Există două vârfuri ale singurătății pe parcursul vieÈ›ii, unul care apare la vârsta adultă tânără È™i celălalt la bătrâneÈ›e, potrivit cercetărilor.


Singurătatea cronică a fost legată de riscuri crescute de boli de inimă, accident vascular cerebral, demență È™i boala Alzheimer, printre alte probleme de sănătate. Potrivit unor cercetători, reprezintă un risc egal sau mai mare decât fumatul È™i obezitatea.
Cercetătorii consideră că, dacă putem înÈ›elege mai bine cauzele singurătății, am putea să o abordăm mai eficient.

sursa: News Medical


Data actualizare: 05-12-2022 | creare: 05-12-2022 | Vizite: 250
Bibliografie
Understanding why people feel lonely in later life, link: https://www.news-medical.net/news/20221114/Understanding-why-people-feel-lonely-in-later-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • DespărÈ›irile repetate sau traiul de unul singur poate creÈ™te riscul de boli odată cu înaintarea în vârstă
  • Asocierea dintre singurătate È™i demență, confirmată în rândul adulÈ›ilor în vârstă
  • Izolarea socială È™i singurătatea prezintă efecte negative asupra sănătății inimii È™i a creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum