Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului

©

Autor:

Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
Cercetătorii din cadrul Universității din California de Sud (USC) prezintă o nouă dietă ce mimează efectele postului, favorizând creșterea și dezvoltarea unor noi celule beta producătoare de insulină din pancreas.

Cu ajutorul celulelor stem au fost dezvoltate anterior celule beta producătoare de insulină ce pot fi transplantate la diabetici, ca posibilă metodă de vindecare pentru diabetul tip 1 și tratament pentru diabetul tip 2. Recent însă, cercetătorii au sugerat o dietă specială ce ar putea reprograma celulele din pancreas să facă același lucru.

Atât diabetul tip 1, cât și diabetul tip 2 sunt dependente de insulină. În cazul diabetului tip 1 pancreasul nu mai produce insulină, în timp ce în diabetul tip 2, organismul nu utilizează insulina corespunzător și nu este capabil să producă suficientă insulină pentru a compensa. În ambele tipuri de diabet, celulele beta producătoare de insulină din pancreas sunt afectate sau pierdute, ceea ce înseamnă că diabeticii au nevoie de doze de insulină pentru tratarea deficitului.

Eficiența dietei ce mimează postul (fasting mimicking dietFMD) a fost testată pe 2 eșantioane de cobai, un grup cu diabet tip 1 și un grup cu diabet tip 2. S-a observat în ambele grupuri, chiar și în cazul cobailor în stadii avansate ale bolii, restabilirea producției de insulină, reducerea rezistenței la insulină și valori mai bune pentru nivelul glucozei sanguine.

Cercetătorii menționează că regimul alimentar FMD activează genele implicate în dezvoltarea celulelor pancreatice. Aceste gene favorizează producția de neurogenină-3 (Ngn3), o proteină care duce la formarea de noi celule beta sănătoase la animale și oameni.

Regimul FMD, cunoscut comercial și ca „dieta ProLon”, implică reducerea aportului caloric cu două treimi pentru 5 zile, mai exact în prima zi să se consume maximum 1090 calorii, iar în zilele 2-5 cel mult 725 calorii. Alimentele vor fi mai puține, dar dense nutritiv, astfel încât organismul să nu simtă scăderea aportului caloric, urmând ca în restul zilelor, până la finalul lunii, să se consume alimente normal, însă în cantități echilibrate. Oamenii de știință menționează că urmează studii suplimentare în acest sens și subliniază faptul că dieta nu trebuie inițiată în niciun caz fără prescripția și supravegherea unui medic.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Cell.

Sursa: NewAtlas

Data actualizare: 28-02-2017 | creare: 28-02-2017 | Vizite: 10146
Bibliografie
Faux fasting diet regenerates pancreas to reverse diabetes, link: https://newatlas.com/fmd-fasting-mimicking-diet-reverse-diabetes/48123/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  •