Suplimentarea cu aminoacidul serină poate ameliora simptomele neuropatiei diabetice
Studiul publicat în revista Nature la data de 25 ianuarie 2023, arată că suplimentarea cu aminoacidul serină poate ameliora simptomele neuropatiei în șoareci diabetici. Neuropatia diabetică este o afecțiune care se manifestă prin slăbiciune, amorțeală și durere în principal în mâini și picioare, și apare atunci când nivelurile crescute de zahăr din sânge dăunează nervilor periferici. Cercetătorii de la Institutul Salk au identificat un alt factor care contribuie la neuropatia asociată diabetului: metabolismul alterat al aminoacizilor.
Echipa a descoperit că șoarecii diabetici cu niveluri scăzute ale aminoacizilor serină și glicină au un risc mai mare de a dezvolta neuropatie periferică. Mai mult, cercetătorii au reușit să amelioreze simptomele neuropatiei la șoarecii diabetici prin suplimentarea dietei lor cu serină.
Acest studiu se adaugă la dovezi tot mai multe care arată că unii aminoacizi adesea subestimați, cunoscuți ca "neesențiali" joacă roluri importante în sistemul nervos. Aceste descoperiri pot oferi o nouă modalitate de a identifica persoanele cu risc crescut de neuropatie periferică, precum și o opțiune de tratament potențială.
Autorul principal, Christian Metallo, profesor în Laboratorul de Biologie Moleculară și Celulară al Institutului Salk, declară: "Am fost surprinși de faptul că reglarea unui aminoacid neesențial a avut un efect atât de profund asupra metabolismului și complicațiilor diabetice. Acest lucru arată că ceea ce considerăm a fi dogma poate fi schimbat în condiții de boală".
Aminoacizii sunt blocurile de construcție care alcătuiesc proteinele și moleculele speciale de grăsime numite sphingolipide, care sunt abundente în sistemul nervos. Nivelurile scăzute ale aminoacidului serină forțează organismul să incorporeze un alt aminoacid în sphingolipide, ceea ce schimbă structura lor. Aceasta poate duce la o acumulare anormală de sphingolipide în celule, ceea ce poate provoca o serie de probleme de sănătate, cum ar fi probleme neurodegenerative.
De exemplu, în cazul bolii Tay-Sachs, acumularea anormală de sphingolipide în celulele nervoase duce la distrugerea acestora și, în cele din urmă, la paralizie și moarte.
Nivelurile scăzute de serină pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv anumite boli genetice, tulburări metabolice sau o dietă care este săracă în serină. În unele cazuri, tratamentul poate include suplimentarea cu serină sau tratamentul bolii subiacente care cauzează nivelurile scăzute de serină.
Este important de menționat că, în ciuda acestor efecte negative, nivelurile scăzute de serină nu sunt neapărat o problemă de sănătate în sine și pot fi un rezultat normal al unor procese fiziologice sau metabolice. Este important să se facă o evaluare completă a sănătății și să se discute cu un medic înainte de a începe orice formă de tratament sau suplimentare.
Echipa a descoperit că șoarecii diabetici cu niveluri scăzute ale aminoacizilor serină și glicină au un risc mai mare de a dezvolta neuropatie periferică. Mai mult, cercetătorii au reușit să amelioreze simptomele neuropatiei la șoarecii diabetici prin suplimentarea dietei lor cu serină.
Acest studiu se adaugă la dovezi tot mai multe care arată că unii aminoacizi adesea subestimați, cunoscuți ca "neesențiali" joacă roluri importante în sistemul nervos. Aceste descoperiri pot oferi o nouă modalitate de a identifica persoanele cu risc crescut de neuropatie periferică, precum și o opțiune de tratament potențială.
Autorul principal, Christian Metallo, profesor în Laboratorul de Biologie Moleculară și Celulară al Institutului Salk, declară: "Am fost surprinși de faptul că reglarea unui aminoacid neesențial a avut un efect atât de profund asupra metabolismului și complicațiilor diabetice. Acest lucru arată că ceea ce considerăm a fi dogma poate fi schimbat în condiții de boală".
Aminoacizii sunt blocurile de construcție care alcătuiesc proteinele și moleculele speciale de grăsime numite sphingolipide, care sunt abundente în sistemul nervos. Nivelurile scăzute ale aminoacidului serină forțează organismul să incorporeze un alt aminoacid în sphingolipide, ceea ce schimbă structura lor. Aceasta poate duce la o acumulare anormală de sphingolipide în celule, ceea ce poate provoca o serie de probleme de sănătate, cum ar fi probleme neurodegenerative.
De exemplu, în cazul bolii Tay-Sachs, acumularea anormală de sphingolipide în celulele nervoase duce la distrugerea acestora și, în cele din urmă, la paralizie și moarte.
Nivelurile scăzute de serină pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv anumite boli genetice, tulburări metabolice sau o dietă care este săracă în serină. În unele cazuri, tratamentul poate include suplimentarea cu serină sau tratamentul bolii subiacente care cauzează nivelurile scăzute de serină.
Este important de menționat că, în ciuda acestor efecte negative, nivelurile scăzute de serină nu sunt neapărat o problemă de sănătate în sine și pot fi un rezultat normal al unor procese fiziologice sau metabolice. Este important să se facă o evaluare completă a sănătății și să se discute cu un medic înainte de a începe orice formă de tratament sau suplimentare.
Data actualizare: 27-01-2023 | creare: 27-01-2023 | Vizite: 455
Bibliografie
Insulin-regulated serine and lipid metabolism drive peripheral neuropathy. Nature, 2023;
https://www.nature.com/articles/s41586-022-05637-6
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Neuropatie diabetica
- Neuropatia diabetica
- Neuropatie diabetica
- Picior diabetic la care s-a amputat 2 degete
- Neuropatie
- Este vorba de neuropatie?