Un consum ridicat de sare a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii de la Tulane University au publicat un studiu în Mayo Clinic Proceedings care indică o legătură între adăugarea frecventă de sare în alimentație și un risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2.
Studiul a analizat datele a peste 400.000 de adulți înregistrați în UK Biobank, evaluând aportul lor de sare. Pe parcursul unei perioade mediane de urmărire de 11,8 ani, peste 13.000 de cazuri de diabet de tip 2 au fost identificate printre participanți. Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a fost cu 13%, 20%, respectiv 39% mai mare la participanții care adăugau sare „uneori”, „de obicei” sau „întotdeauna”, comparativ cu cei care foloseau sare „niciodată” sau „rar”.
Dr. Lu Qi, autorul principal al studiului, subliniază că, deși se știe că limitarea sarii poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și hipertensiunii, acesta este primul studiu care arată că evitarea sării poate preveni și diabetul de tip 2. Se sugerează că sarea poate încuraja consumul de porții mai mari de alimente, crescând astfel riscurile de obezitate și inflamație, factori de risc pentru diabet. A fost observată o asociere între consumul frecvent de sare și un indice de masă corporală (IMC) mai mare, precum și un raport talie-șold crescut.
Dr. Qi recomandă efectuarea unui studiu clinic controlat pentru a observa efectele consumului de sare asupra sănătății și sugerează că schimbarea obiceiurilor alimentare pentru a reduce consumul de sodiu nu este dificilă, dar poate avea un impact semnificativ asupra sănătății.
sursa: News Medical
foto: Tulane University (Photo by iStock)
Studiul a analizat datele a peste 400.000 de adulți înregistrați în UK Biobank, evaluând aportul lor de sare. Pe parcursul unei perioade mediane de urmărire de 11,8 ani, peste 13.000 de cazuri de diabet de tip 2 au fost identificate printre participanți. Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a fost cu 13%, 20%, respectiv 39% mai mare la participanții care adăugau sare „uneori”, „de obicei” sau „întotdeauna”, comparativ cu cei care foloseau sare „niciodată” sau „rar”.
Dr. Lu Qi, autorul principal al studiului, subliniază că, deși se știe că limitarea sarii poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și hipertensiunii, acesta este primul studiu care arată că evitarea sării poate preveni și diabetul de tip 2. Se sugerează că sarea poate încuraja consumul de porții mai mari de alimente, crescând astfel riscurile de obezitate și inflamație, factori de risc pentru diabet. A fost observată o asociere între consumul frecvent de sare și un indice de masă corporală (IMC) mai mare, precum și un raport talie-șold crescut.
Dr. Qi recomandă efectuarea unui studiu clinic controlat pentru a observa efectele consumului de sare asupra sănătății și sugerează că schimbarea obiceiurilor alimentare pentru a reduce consumul de sodiu nu este dificilă, dar poate avea un impact semnificativ asupra sănătății.
sursa: News Medical
foto: Tulane University (Photo by iStock)
Data actualizare: 04-11-2023 | creare: 04-11-2023 | Vizite: 710
Bibliografie
High salt consumption associated with increased risk of developing Type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20231101/High-salt-consumption-associated-with-increased-risk-of-developing-Type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou vaccin meliorează tulburările metabolice la cobaii obezi
- Un medicament de slăbire aprobat pentru utilizare în SUA și Anglia poate reduce riscul de diabet de tip 2
- 1 din 3 copii prezintă un risc cardiometabolic crescut atribuit istoricului medical familial
- Expunerea la stiren și etilbenzen crește riscul de diabetul zaharat de tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum