Refacerea după naștere
Autor: Crut Beatrice
Nașterea unui copil reprezintă cel mai important moment din viața unei femei. Aducerea pe lume a unui bebeluș reprezintă un întreg proces de pregătire emoțională și fizică, atât pentru momentul propriu-zis al nașterii cât și după aceasta.
Manifestarea unei griji deosebite față de perioada de după naștere este adesea lasată într-un plan secund. Atenție însă, fiecare modificare, de ordin fizic sau psihic, apărută după această etapă, trebuie luată în considerare și, dacă este cazul, supusă unei investigații medicale. (1)
Efectele nașterii
Modalitățile de recupare după o naștere diferă în funcție de tipul procedurii utilizate: fie prin cezariană, fie vaginal. Este normal să apară umflături și dureri după o naștere vaginală, însă analgezicele și pachetele cu gheață pot ajuta la înlăturarea gradului mare de disconfort. Durera va apărea și în timpul urinării sau defecației, însă aceasta se va diminua treptat. Laxativele pot fi utile în evitarea constipației, în timp ce băile de șezut pot reduce durerile cauzate de apariția hemoroizilor. (2)
După naștere, corpul unei femei trece printr-o altă serie de schimbări decât cele din timpul sarcinii. Așadar, nu vă impacientați dacă observați cheaguri mici de sânge, iar apoi scurgeri de sânge numite lohii. Acestea apar în prima săptămână sau a doua după naștere. Este cazul să vă adresați unui medic doar atunci când cheagurile de sânge nu își reduc frecvența și sunt de dimensiuni mari. Și incontinența este un efect fizic al nașterii vaginale care poate dura ani de zile pentru unele femei, în funcție de gradul de inflamare a vaginului. Medicii recomandă ca după naștere să se facă exerciții ușoare sau să se practice mersul pe jos. De asemenea, nu ridicați nimic mai greu decât greutatea copilului în primele șase săptămâni, evitați mișcările bruște și repetate de îndoire și răsucire, creați o poziție de susținere pentru hrănirea bebelușului. (3)
Exercițiile Kegel sunt recomandate femeilor care abia au născut și au probleme cu incontinența de după naștere, eficiența lor fiind recunoscută. Acestea se practică strângând mușchii pelvieni în aceeași manieră în care se oprește fluxul de urină. Încercați să strângeți timp de cinci secunde, de câte patru sau cinci ori la rând. Pentru a avea rezultate cât mai rapide trebuie să se fac trei seturi a câte zece repetări zilnice. O naștere poate determina și leziuni osoase pelviene care apar în timpul nașterii vaginale. Durerea în zona respectivă poate dura luni întregi. Soluția pentru aceasta este terapia fizică, însă la nevoie se pot prescrie și medicamente, în special analgezice pentru atenuarea durerii. Credeați că după naștere ați scăpat de contracții? Iată că acestea pot persistă câteva zile după ce ați dat naștere și pot semăna adesea cu crampele menstruale. (4) (5)
Recuperarea dupa cezariană
Spre deosebire de femeile care nasc normal, adică vaginal, cele care fac cezariană au o altă arie de supraveghere medicală și anume cea a inciziei de la nivelul abdomenului. Astfel, atenția tebuie să fie concentrată asupra monitorizării zonei respective, a durerii, modului în care se vindecă și a pruritului. Sfaturile pe care medicii le dau pacientelor care au născut prin cezariană este să păstreze incizia curată și uscată pentru a evita infectarea și să monitorizeze retenția de lichide, apariția vânătăilor sau iritarea pielii. Dacă incizia nu dă semne de vindecare și continuă să supureze, trebuie să consultați urgent un medic. (6)
Procesul de recuperare în cazul nașterii prin cezariană este îndelungit față de cel al nașterii naturale. Trebuie să se evite pentru o perioadă de șase până la zece săptămâni mersul pe scări, ridicarea de greutăți sau actul sexual. Uneori tusea, ridicarea de pe scaun sau lucrurile care până atunci nu erau făcute cu efort pot da bătăi de cap după o cezariană. Potrivit studiilor, femeile care nu au născut natural au o mai mare tendință de a avea cheaguri de sânge și tromboză venoasă decât cele care au născut vaginal. (7) (8)
Modificări postnatale
Pregătirea pentru refacerea după naștere trebuie să fie conștientizată încă dinaintea ultimelor luni de sarcină. Aici, informarea reprezintă un rol esențial într-o mai bună înțelegere a procesului prin care corpul unei femei trebuie să treacă în urma unui astfel de eveniment fizic și afectiv. (9)
Pentru a putea alăpta fără probleme lăuzele trebuie să se odihească îndeajuns, să consume cât mai multe lichide și să aibă o alimentație cât mai variată. Încercați pe cât posibil să evitați cafeaua, care are ca efect pierderea lichidului prin urină și incapacitatea sugarilor de a se odihni adecvat, aceștia devenind agitați în urma consumului de lapte. O atenție sporită trebuie să fie acordată sânilor și modificărilor pe care aceștia le suportă după naștere. Dacă aveți frisoane, iar culoarea sânului se modifică, acesta devenind foarte dureros la atingere, înseamnă că este posibil să aveți mastită, mai exact o infecție la nivelul sânului.
Părul și pielea suferă și ele modificări majore în urma unei nașteri. Deși în timpul sarcinii ați avut parte de o perioadă foarte prielnică pentru părul dumneavoastră datorită nivelurilor crescute de hormoni care amână căderea părului, după naștere părul revine la normal. Pregătiți-vă așadar ca după sarcină să pierdeți o cantitate considerabilă de par. De aceea, încercați totuși să evitați timp de câteva luni, până la perioada de refacere a părului, substanțele chimice, placa sau coafurile mult prea pretențioase. (10)
Vergeturile rezultate în urma perioadei de sarcină nu vor dispărea după naștere, însă își vor schimba culoarea. Tratarea lor cu creme ce conțin vitamina E de îndată ce acestea apar și încercarea de a nu câștiga prea mult în greutate în timpul sarcinii, pot ajuta la reducerea vergeturilor, însă nu la dispariția lor completă. (10)
Refacerea afectivă
Deși cele mai multe efecte vizibile după o naștere sunt cele fizice, cele emoționale nu trebuie nici ele ignorate deoarece există. În urma nașterii se declanșeaza o avalanșă de emoții puternice. Starea mămicii poate varia de la tristețe la bună-dispoziție sau de la iritabilitate la anxietate, atacuri de panică, gânduri de sinucidere și insomnie, stări ce pot persiata până la douăsprezece luni mai târziu.
Multe femei care nasc trec printr-o depresie ușoară, ce dispare de obicei într-o săptămână sau două. Dacă depresia persistă, iar mămica are un comportament diferit este necesar să se consulte un medic psihiatru sau un psiholog pentru a găsi un tratament potrivit, fie psihoterapia, fie tratamentul medicamentos, în funcție de natura și stadiul despresiei post-partum. (11)
Exerciții indicate după naștere
Sportul este uneori cea mai bună metodă de refacere rapidă. Mamele care au născut prin cezariană pot să facă următoarele exerciții pentru recuperare care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui:
- Când vă odihniți în pat inspirați adânc de cinci ori și începeți să executați exerciții de circulație ce constau în mișcarea picioarelor înainte și înapoi de la 20 de ori la fiecare oră.
- Alte exerciții eficiente, de data aceasta pentru mușchii pelvieni sunt: încercați să strângeți bazinul în același mod în care se încearcă blocarea fluxului de urină, după care ridicați ușor bazinul timp de trei secunde, păstrând fesele și mușchii coapsei relaxați. Acest exercițiu se repetă de patru ori pe zi în câte 5 seturi. Întotdeauna opriți exercitarea atunci cand simțiți mușchii din zona respectivă obosiți. (13)
- Stați întinse pe spate cu genunchii îndoiți și picioarele sprijinite, inspirați și expirați, după care strângeți ușor mușchii abdominali mai mici prin tragerea abdomenului inferior spre coloana vertebrală. Încercați să păstrați muschii abdomenului superior relaxați pe tot parcursul exercițiului. Mențineți această poziție pentru exercițiu timp de trei sau cinci secunde, în timp de respirați normal.
- Un alt exercițiu presupune strângerea mușchilor abdomeniului inferior, aplatizarea părții de jos a spatelui pe pat și înclinarea pelvisului spre coaste. (13)
(2) Labor and delivery, postpartum care, https://www.mayoclinic.com/health/postpartum-care/PR00142
(3) Recovery after birth, https://www.essentialbaby.com.au/birth/after-birth/recovery-after-birth-20100908-150w9.html
(4) Labor and delivert, postpartum care, https://www.mayoclinic.com/health/postpartum-care/PR00142/NSECTIONGROUP=2
(5) Recovery after birth, https://www.essentialbaby.com.au/birth/after-birth/recovery-after-birth-20100908-150w9.html
(6) Recovery after childbirth, https://www.families.com/blog/recovery-after-childbirth
(7) Labor and delivery, postpartum care, https://www.mayoclinic.com/health/postpartum-care/PR00142/NSECTIONGROUP=2
(8) Improving your recovery after birth- Physiotherapy advice, https://www.thewomens.org.au/ImprovingyourrecoveryafterbirthPhysiotherapyadvice
(9) Recovery after childbirth,https://www.families.com/blog/recovery-after-childbirth
(10) Labor and delivery, postpartum care, https://www.mayoclinic.com/health/postpartum-care/PR00142/NSECTIONGROUP=2
(11) Postpartum depression and anxiety, https://www.babycenter.com/0_postpartum-depression-and-anxiety_227.bc
(13) Improving your recovery after birth- Physiotherapy advice, https://www.thewomens.org.au/ImprovingyourrecoveryafterbirthPhysiotherapyadvice
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Muschii vaginali
- Burtica de la cezariana
- Dureri ciudate după naștere/epiziotomie
- Mâncărimi și rană in zona intimă
- Rani zona genitala
- Durere spate, sold, picioare, dupa Sarcina
- Trei săptămâni de la naștere