Recuperarea după nașterea naturală - ce ar trebui să știm
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
Nașterea este un eveniment major atât în viața unei femei, cât și a întregii familii. Ea presupune multe schimbări pentru care persoanele implicate sunt mai mult sau mai puțin pregătite. Pentru a face față cu bine acestei etape, recuperarea după sarcină este esențială pentru o mamă.
Perioada postpartum începe după nașterea copilului și se termină atunci când corpul mamei a ajuns la starea de dinainte de sarcină. Aceasta durează, de regulă, între 6 și 8 săptămâni și presupune numeroase schimbări, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional (1).
Spre deosebire de nașterea prin cezariană, nașterea naturală presupune un timp de recuperare mai scurt și poate fi mai ușoară pentru cele mai multe femei, ele putând să țină în brațe bebelușii și să îi alăpteze mult mai repede după naștere (7).
Recuperarea din punct de vedere fizic
De-a lungul sarcinii organismul unei femei se schimbă, motiv pentru care recuperarea în perioada postpartum este vitală pentru ca aceasta să revină la forma pe care o avea înainte. Acestea pot experimenta în timpul recuperării:
Contracții uterine
Timp de câteva zile după naștere, femeia poate simți contracții la nivelul uterului, asemănătoare cu crampele menstruale. Ele sunt cauzate de faptul că uterul revine la forma și dimensiunile normale, iar contracțiile previn sângerarea excesivă, prin comprimarea vaselor de sânge. Se resimt în special în timpul alăptării, când este favorizată eliberarea oxitocinei din creier. Majoritatea contracțiilor vor fi ușoare, însă unele dintre ele pot fi dureroase. Multe femei utilizează sticle cu apă caldă sau materiale calde, care ajută la diminuarea durerii (2, 3, 4).
Sângerările vaginale sau Lohiile
După naștere, sângerările vaginale, numite lohii, sunt perfect normale. Acestea reprezintă modul în care organismul elimină sângele și țesutul care a fost utilizat pentru a crește și hrăni fătul în timpul sarcinii. În primele zile după naștere, volumul lohiilor va fi mai mare și vor avea o culoare închisă. Treptat, însă, volumul scade, acestea devin mai apoase, iar culoarea se schimbă în alb-gălbui (2).
Sângerările vaginale pot dura, în medie, până la șase săptămâni. În această perioadă este recomandată utilizarea absorbantelor sanitare postnatale. Tampoanele interne pot introduce bacterii, crescând riscul de infecție (3).
Incontinența urinară
Apare ca urmare a sarcinii, travaliului și nașterii în timpul cărora mușchii pelvieni, care susțin uterul, vezica urinară și rectul, sunt suprasolicitați. Astfel, poate avea loc scurgerea câtorva picături de urină în timp ce femeia strănută, tușește sau râde. Însă această problemă se remediază în câteva săptămâni (4, 5).
Absorbantele sanitare postnatale sunt eficiente în acest caz. De asemenea, pentru tonifierea mușchilor pelvieni sunt utile exercițiile Kegel, realizate de cel puțin trei ori pe zi (3).
Constipația
Este o problemă cu care se confruntă multe femei după naștere, fiind cauzată de diferiți factori, precum: medicamente analgezice primite în spital; anestezia efectată din diferite motive sau chiar frica. Unele mame, în urma nașterii, în special dacă prezintă cusături în urma unei epiziotomii, se confruntă cu teama de a nu deteriora cusăturile (2).
Hemoroizii
Se pot forma în timpul sarcinii sau chiar în timpul nașterii, din cauza încordării și mișcărilor de împingere. Ei pot fi dureroși și pot cauza sângerări sau mâncărimi. Pentru a diminua disconfortul produs de aceștia se pot utiliza creme sau supozitoare sau se poate recurge la băi cu apă caldă, simplă, timp de 10-15 minute de două sau trei ori pe zi (2, 3).
Căderea părului și schimbări la nivelul pielii
Datorită nivelului crescut de hormoni din tipul sarcinii, părul crește mai repede decât în mod normal. Din acest motiv, după naștere, acesta începe să cadă treptat, timp de aproximativ cinci luni. De asemenea, vergeturile apărute nu vor dispărea după naștere, însă treptat se vor estompa. La fel se întâmplă cu petele de culori închise apărute la nivelul pielii (3).
Pentru a putea trece cu bine de această perioadă plină de schimbări la nivelul organismului, femeile trebuie să acorde o atenție deosebită:
Odihnei
Îngrijirea unui nou-născut necesită efort fizic, în special din cauza faptului că aceștia au un ritm diferit față de cel al unui adult. Un nou-născut se trezește din aproximativ 3 în 3 ore, trebuie să fie schimbat și hrănit, motiv pentru care atât proaspetei mame, cât și tatălui le va fi greu să acumuleze opt ore de somn pe noapte, ceea ce va duce la extenuare și frustrare în primele luni. Din acest motiv, mamei i se recomandă:
- Să ceară ajutor altor persoane în ceea ce privește treburile caznice, ea concentrându-se pe îngrijirea copilului și refacerea sa;
- Să doarmă în timpul în care doarme nou-născutul, chiar daca e vorba de doar câteva zeci de minute, de câteva ori pe zi. Efectul lor se va acumula în timp;
- Să economisească timp prin așezarea pătuțului lângă patul ei. Astfel, noaptea, când nou-născutul trebuie hrănit nu va mai fi necesar atât de mult timp (1).
Alimentației
Împreună cu odihna corespunzătoare, o alimentație sănătoasă transformă procesul de recuperare în urma nașterii într-unul mult mai ușor (1).
Experții recomandă proaspetelor mame să mănânce atunci când simt nevoia, însă din cauză că sunt prea obosite, ocupate sau pur și simplu uită, acestea nu o fac. Din acest motiv, este foarte important ca acestea să își facă un plan alimentar clar, simplu, sănătos, care să includă:
- cereale: produse alimentare făcute din: grâu, orez, ovăz, făină de porumb sau orz;
- legume: variate, în special cele de culoare verde, roșie, portocalie;
- fructe: acestea pot fi prospete, conservate, înghețate sau uscate;
- lactate;
- proteine: carne cu conținut scăzut de grăsimi, pește, nuci, semințe (1).
Majoritatea femeilor își doresc să scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, însă dietele drastice, care presupun pierderea rapidă a acestor kilograme le pot afecta atât pe ele, cât și nou-născuții, dacă aceștia sunt alăptați. Pentru a slăbi în mod sănătos este recomandat ca acestea să renunțe la alimentele bogate în grăsimi, să consume fructe și legume și o cantitate echilibrată de proteine și carbohidrați (1).
Recuperarea din punct de vedere emoțional
Nașterea unui copil presupune numeroase schimbări și din punct de vedere emoțional. De multe ori, mamele trec prin perioade de anxietate, în care nivelul de energie este scăzut. Acest fenomen poartă denumirea de „baby-blues”. Acesta începe la câteva zile după naștere și trece, de obicei, după una sau două săptămâni (3).
Se caracterizează prin simptome precum:
- modificări bruște de dispoziție;
- tristețe;
- iritabilitate;
- sentimentul de copleșire;
- probleme de concentrare;
- probleme cu somnul;
- oboseală (4, 6).
Dacă, însă, simptomele sunt severe, este cel mai probabil vorba de depresie postpartum. Aceasta este mult mai serioasă și durează mai mult comparativ cu baby-blues și se întâlnește la aproximativ 1 din 7 mame (4, 5).
Printre simptomele depresiei postpartum se numără:
- tristețe profundă;
- nevoia de a plânge tot timpul;
- lipsa interesului pentru activitățile obișnuite;
- probleme în a adormi noaptea și în a sta trează ziua;
- pierderea apetitului sau prezența unei pofte neobișnuită de mâncare;
- sentimente copleșitoare de vinovăție;
- neliniște, slăbiciune;
- dificultăți în concentrare și în luarea deciziilor;
- schimbări severe de dispoziție;
- dificultăți în a crea o legătură cu copilul;
- anxietate severă (4, 6).
Alte semne care ar putea indica prezența depresiei postpartum sunt:
- sentimente puternice de iritabilitate sau furie;
- evitarea prietenilor și a familiei;
- îngrijorarea excesivă în legătură cu copilul;
- lipsa de interes față de copil (6).
Depresia postpartum este rezultatul unei combinații de factori hormonali, genetici, dar și de mediu, care nu pot fi controlați. Unele femei se pot simți vinovate sau responsabile din cauza faptului că suferă de depresie, însă este important de reținut că depresia nu este cauzată de faptul că ele ar putea fi mame rele sau de ceva ce au facut (6).
Concuzii
Recuperarea în urma nașterii naturale este o perioadă sensibilă în viața unei mame. Aceasta trebuie respectată, iar sfaturile specialiștilor trebuie ascultate. În această perioadă de timp mama trebuie să accepte și să primească tot ajutorul de care are nevoie.
2. Recovering from Delivery (Postpartum Recovery), link: https://familydoctor.org/recovering-from-delivery/
3. Labor and delivery, postpartum care, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/postpartum-care/art-20047233
4. Recovering From Delivery, link: https://kidshealth.org/en/parents/recovering-delivery.html#
5. Recovery after birth, link: https://www.essentialbaby.com.au/birth/stages-of-labour/recovery-after-birth-20100908-150w9
6. Postpartum depression (PPD), link: https://www.babycenter.com/0_postpartum-depression-ppd_227.bc
7. What’s the Difference? Natural Delivery or C-section, link: https://www.aurorahealthcare.org/patients-visitors/blog/whats-the-difference-natural-delivery-or-c-section
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- A doua sarcina: prea devreme?
- Epiziotomie infectata?
- Sex anal după 2 săptămâni de nastere normal
- Nastere naturala sau cezariana?
- Pot sa nasc natural?
- Infectia dupa nasterea naturala
- Nastere naturala sau cezariana
- Cefalhematom nou nascut