Ovulatia si fertilitatea dupa nastere
Autor: Halaseh Desiree
Dupa nastere, fertilitatea si ovulatia reprezinta de multe ori un motiv de ingrijorare, fie ca speri sa ramai din nou insarcinata sau nu. De la a te intreba daca e prea devreme sa ramai din nou insarcinata, pana la a alege cea mai potrivita metoda de contraceptie - exista numeroase intrebari care isi cauta raspunsul.
Cum recunosti revenirea fertilitatii dupa nastere?
In timpul alaptarii nivelul de prolactina creste rapid (hormon secretat de glanda pituitara ce stimuleaza productia de lapte matern). Nivelul ridicat de prolactina blocheaza secretia de FSH (hormon foliculostimulant), care stimuleaza ovarele. De aceea, in cele mai multe cazuri, mamicile care alapteaza in mod natural sunt infertile in aceasta perioada. Daca alaptezi suficient de frecvent, astfel incat exista un nivel suficient de ridicat de prolactina - ovulatia dupa nastere poate fi suprimata.
Alaptarea completa are loc numai atunci cand:
- copilul este hranit doar la san (este exclusa folosirea biberoanelor sau a apei)
- numarul alaptarilor nu scade sub 5/6 pe zi
- copilul este hranit si in timpul noptii
- pauzele dintre mese nu sunt mai mari de 4 ore in timpul zilei si 6 ore pe noapte,
- timpul total de alimentare a copilului nu este mai scurt de 100 de minute in timpul unei zile intregi
In timpul acestui mod de alaptare cresterea foliculilor este blocata pentru cel putin 12 saptamani de la nastere.
In timpul hranirii mixte (cu ajutorul biberonului) sau numai cu biberonul - fertilitatea poate reveni foarte repede - chiar si in 5 saptamani de la nastere. In acest caz, poti lua in considerare doar 3 saptamani dupa nastere ca fiind infertile, urmand ca dupa aceasta perioada sa se revina la ovulatie in mod normal. (2)
Observarea revenirii fertilitatii dupa nastere
Dupa incetarea scurgerii lohiilor (in jur de 3 saptamani sau mai mult dupa nasterea fatului) ar trebui sa urmaresti pentru o perioada de 10-14 de zile mucusul cervical (daca are loc producerea acestuia), astfel incat poti realiza un tabel de observatie al simpomelor recurente ale perioadei de fertilitate. In acest timp, daca nu doresti sa ramaii insarcinata ar trebui sa eviti actul sexual, pentru o observatie cat mai clara a mucusului cervical.
Exista trei tipare:
- Uscat - nu exista nicio evacuare de mucus cervical si se constata uscaciune vaginala.
- Scurgere permanenta - aparitia aceleiasi scurgeri de mucus cervical insotita de o senzatie constanta de umezeala intravaginala
- Mixt - uscaciune insotita de scurgere a mucusului cervical avand o consistenta mai groasa
Folosind acest tip de monitorizare vei recunoaste perioadele de fertilitate dupa nastere destul de usor. Prin observarea schimbarilor intervenite la nivel vaginal poti fi la curent cu revenirea sau absenta fertilitatii. Orice abatere de la cele trei tipare ar trebui sa fie tratata ca inceputul unei noi perioade de fertilitate. Ultima zi de aparitie a oricarei cantitati de mucus cervical sau deviatie de la cele trei tipare mentionate mai sus (uscat/ scurgere permanenta/ mixt) reprezinta varful perioadei de eliminare a mucusului cervical. Seara celei de-a 4-a zi dupa acest moment reprezinta sfarsitul perioadei de fertilitate in cazul in care nu intervine o schimbare in temperatura corpului. Absenta fluctuatiei temperaturii inseamna ca ovulatia nu a avut loc si simptomele de scurgere ale mucusului cervical vor reaparea in curand. Menstruatia poate sa apara chiar si fara schimbarea temperaturii, acest lucru indicand prezenta unei perioade fertile. (2)
Observarea colul uterin este foarte utila, dupa nastere. Aparitia a simptomelor de fertilitate tipice, cum ar fi: moliciune, largire si schimbarea pozitiei, impreuna cu simptome aparitei mucusului cervical confirma revenirea la fertilitate.
Alte metode de observare a revenirii la ovulatie
Poate fi dificil sa estimezi cu exactitate momentul ovulatiei, insa exista cateva indicii care iti pot sugera acest lucru:
- apetit sexual crescut
- intensificarea scurgerii mucusului cervical. Imediat dupa menstruatie te afli intr-o perioada de infertilitate si poti observa o senzatie de uscaciune la nivel vaginal. Schimbarile mucusului cervical in functie de stadiul ciclului in care te afli iti pot indica nivelul de fertilitate - uscat (perioada infertila), mucus lipicios (de asemenea perioada infertila), umed (inceputul perioadei fertile).
In cazul in care nu iti doresti sa ramai insarcinata la scurt timp dupa nastere este indicat sa folosesti o metoda contraceptiva potrivita acestei perioade. Desi metoda alaptarii la san poate fi uneori eficienta in prevenirea aparitiei perioadei fertile, aceasta nu va functiona intotdeauna.
Contraceptive recomandate dupa nastere
Prezervative si spermicide, mai ales pentru femeile care alapteaza sau cele care sunt ingrijorate ca utilizarea contraceptivelor hormonale va cauza o infertilitate prelungita.
Pilulele contraceptive, desi femeile care alapteaza au optiuni limitate - doar cele pe baza de progesteron sau mini-pastilele cu progesteron sunt recomandate fata de alte tipuri de contraceptive. Acest tip de pilula trebuie sa fie luata la aceeasi ora in fiecare zi si este mai putin eficace decat alte tipuri de contraceptive.
Dispozitivele intrauterine sunt recomandate dupa vindecarea uterului. Acestea reprezinta o optiune eficienta in cazul in care nu iti doresti sa ramai insarcinata in viitorul apropiat.
Majoritatea femeilor ar trebui sa evite folosirea diafragmei pentru cateva luni, astfel incat peretii vaginali sa poata reveni la starea lor normala. in caz contrar, diafragma nu va putea fi montata in mod corect si nu va oferi o contraceptie eficienta dupa nastere.
Asigura-te ca ii comunici medicului tau toate problemele legate de folosirea metodelor contraceptive din perioada post partum. Cei mai multi medici recomanda sa eviti contactul sexual timp de cel putin sase saptamani dupa nastere, deoarece organismul nu a fost inca complet vindecat. (1)
Revenirea menstruatiei
Revenirea menstruatie dupa nastere variaza in functie de organismul fiecarei femei in parte. Daca alaptezi, s-ar putea ca menstruatia sa intarzie pana la sase luni dupa oprirea alaptarii. In alte cazuri, menstruatia poate aparea chiar la patru saptamani dupa oprirea scurgerii lohiilor. Lohiile reprezinta o scurgere vaginala compusa din cheaguri, ce apare in perioada de lauzie, adica in primele 6 saptamani dupa nastere (in perioada post partum).
Trebuie luat in considerare faptul ca eliberarea ovului are loc cu doua saptamani inainte de prima zi a ciclului menstrual. Deci, este posibil ca eliberarea ovului sa aiba loc fara ca tu sa realizezi ca te afli in perioada fertila. Sexul neprotejat in aceasta perioada ar putea duce la o alta sarcina.
Este important sa folosesti absorbantele sanitare si sa eviti folosirea tampoanelor interne dupa nastere. Tampoanele interne obstructioneaza scurgerea sangelui si favorizeaza inmultirea bacteriilor, ceea ce poate duce la aparitia infectiilor vaginale. (3)
Cat de curand este prea devreme
Dupa nastere corpul tau va avea nevoie de timp pentru a se vindeca, tocmai acesta fiind motivul pentru care unii medici sunt de parere ca este indicat sa reiei actul sexual nu mai devreme de sase saptamani dupa nasterea copilului. Daca iti doresti sa ai copii de varste apropiate, poti incerca sa ramai insarcinata dupa cel putin sase saptamani de la nastere sau atunci cand medicul iti da unda verde.
2. How to recognize the return of fertility after the childbirth https://www.go28days.com/help/observation_after_birth
3. Menstruation, Your Period and Ovulation After Baby https://www.bellybelly.com.au/post-natal/your-period-and-ovulation-after-baby#.UhLlpdI3CC9
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mai am sanse sa fiu fertila?
- Cum aflu daca pot avea copii?
- Se poate sa fi ramas insarcinata?
- Perioada fertila explicatii
- Test de fertilitate
- FSH marit