Ce să nu faci ca să slăbești - practici periculoase

©

Autor:

Ce să nu faci ca să slăbești - practici periculoase

Oamenii sunt atât de concentrați să scape de excesul de greutate, încât sunt dispuși să facă lucruri neprobate și potențial periculoase, care pot cauza probleme grave de sănătate.

Înfometarea, postul sau dieta cu foarte puține calorii

În timp ce scăderea aportului de calorii te poate ajuta să pierzi în greutate, prea puține calorii vor scădea metabolismul și masa musculară. O restricționare exagerată a caloriilor va duce la arderea proteinelor, așadar vei avea un procent mai mare de grăsimi, un factor de risc pentru diabetul de tip 2 și problemele metabolice.

Pentru majoritatea celor care încearcă să slăbească, este indicat să te asiguri că mănânci suficient. Pentru o pierdere sănătoasă în greutate, National Institutes of Health recomandă să consumi, nu mai puțin de 1000-1200 de calorii pentru femei și 1200-1500 calorii pentru bărbați. (1) Chiar și în timpul procesului de slăbire este important să satisfaci necesarul de energie și de nutrienți esențiali pentru corpul tău. În timp, dacă nu mănânci suficient poți suferi un deficit de nutrienți, efecte adverse neplăcute și alte probleme serioase de sănătate.

Evită dietele nesănătoase care se bazează pe consumul de prea puține calorii sau metode precum postul intermitent, dacă nu îți poți realiza necesarul zilnic de proteine, grăsimi și carbohidrați pentru corpul tău.

Pentru a ajunge, în mod sănătos la greutatea dorită:

  • Concentrează-te pe consumul de alimente și băuturi bogate în nutrienți
  • Adaugă gustări sănătoase între mese, atunci când este nevoie


Cure de detoxifiere

Curele de detoxifiere sunt o abordare extremă și vin cu efecte negative asupra sănătății. Datorită naturii restrictive a acestor metode de slăbit, ele pot avea un impact psihosocial negativ asupra persoanelor predispuse la tulburări alimentare.

În cel mai bun caz, pierderea în greutate apare ca urmare a pierderii de apă și scaun. Curele de detoxifiere nu ajută la arderea caloriilor și, mai mult chiar, cresc riscul de deshidratare și de dezechilibru electrolitic. (2)

Pierderea lichidelor fără consultul medicului este periculoasă, cu atât mai mult cu cât, organismul este deja proiectat pentru a detoxifica și excreta toxinele. În loc să apelezi la detoxifiere, fii mai atent la ceea ce mănânci. Dacă vrei să-ți detoxifici corpul pentru o stare mai bună de sănătate poți încerca să bei mai multă apă și să consumi multe alimente bogate în fibre.

Inducerea senzației de foame și folosirea laxativelor

Vomatul, mestecarea alimentelor și scuiparea acestora sau abuzul de laxative, nu ar trebui, sub nicio formă, să fie considerate metode de slăbit. Cu toate acestea, tulburările de alimentație sunt mai frecvente decât s-ar putea crede, mai ales în rândul femeilor tinere. (3)

Vomatul provoacă regurgitarea acidului din stomac în gură și în gât, ceea ce poate provoca eroziune dentară, eroziune esofagiană și chiar anumite tipuri de cancer. Laxativele pot provoca leziuni ale colonului și rectului și te pot lipsi de nutrienții de care ai nevoie pentru a rămâne sănătos.

Program intens de exerciții fizice

Deși poate părea cea mai sănătoasă variantă, antrenamentul exagerat provoacă uzură severă, crește riscul de rănire, deshidratare și dezechilibru electrolitic, iar psihologic transformă exercițiul în pedeapsă pentru mâncare. Acest tip de exercițiu obsesiv poate începe să-ți controleze viața într-un mod nesănătos.

Medicamente pentru scăderea poftei de mâncare

Spre deosebire de producătorii de medicamente eliberate pe bază de rețetă, companiile care fac suplimente nu trebuie să demonstreze că produsele lor sunt sigure sau eficiente înainte de a le introduce pe piață. Chiar și produsele care pretind a fi naturale nu sunt sigure pentru sănătatea ta.

Cum funcționează suplimentele de pierdere în greutate?

  • Scad pofta de mâncare
  • Oferă o senzație de sațietate, chiar dacă ai mâncat foarte puțin
  • Accelerează metabolismul
  • Încetinește producția de grăsime a corpului
  • Împiedică absorbția grăsimilor din alimentele pe care le consumi


Unele dintre ingredientele populare din produsele de slăbit au fost interzise de FDA din cauza efectelor adverse dăunătoare, precum:

  • Frecvența cardiacă crescută
  • Tensiune arterială crescută
  • Agitaţie
  • Diaree
  • Insomnie
  • Probleme la rinichi
  • Deteriorarea funcției ficatului
  • Sângerare rectală


Fumat

Știm cu toții că fumatul are nenumărate riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, unii oameni - în special tinerii – se raportează la fumat ca la o strategie de pierdere în greutate. Nicotina s-a dovedit a fi un suprimant al apetitului, dar riscurile fumatului depășesc cu mult beneficiile.

Fumatul provoacă cancer, precum și boli cardiovasculare, respiratorii și alte boli; și reduce starea de sănătate a fumătorilor, în general.

Dincolo de numeroasele riscuri pentru sănătate, creșterea în greutate este adesea un efect secundar atunci când fumătorii încearcă să renunțe la fumat.

Nu apela la aceste metode periculoase de slăbit. În schimb, consultă un profesionist pentru a crea un plan de slăbit conceput pentru nevoile tale. Cu o anumită asistență medicală și perseverență, îți poți controla senzația de foame și poți slăbi sănătos.


Data actualizare: 27-09-2019 | creare: 27-09-2019 | Vizite: 999
Bibliografie
1. What the 1,200-Calorie Diet Looks Like. Url: https://blog.myfitnesspal.com/1200-calories-looks-like-infographic/
2. “Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know. Url: https://nccih.nih.gov/health/detoxes-cleanses
3. Eating disorders in women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4539873/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: