Răspândirea unei infecții fungice uneori mortală, facilitată de schimbările climatice

©

Autor:

Răspândirea unei infecții fungice uneori mortală, facilitată de schimbările climatice
Coccidioidomicoza, cunoscută și sub denumirea de febra californiană sau febra văii, este o boală infecțioasă fungică prezentă îndeosebi în regiunile calde și uscate, precum în sud-vestul Statelor Unite și în Valea San Joaquin din California. Temperatura și precipitațiile influențează în mod considerabil capacitatea de răspândire a coccidioidomicozei, fiind de așteptat ca din cauza modificărilor climatice să crească și numărul de cazuri de îmbolnăviri.

Un studiu recent, realizat de către cercetătorii de la Universitatea din California și publicat în revista AGU GeoHealth, prezice o creștere considerabilă a dimensiunilor atinse de infecția fungică, cu posibilitatea de transmitere inclusiv în zone care nu au fost niciodată afectate. Cauza acestei tendințe o reprezintă schimbările climatice, care favorizează dezvoltarea agentului infecțios.

Cercetătorii au oferit un scenariu cu proiecții până spre sfârșitul acestui secol, bazat pe așteptările conturate de modificările climatice. Modelul prezice că boala va călătorii în Montana, Nebraska, Dakota de Nord, Dakota de Sud și Wyoming, Colorado, Idaho și Oklahoma, din cauza creșterii temperaturilor și a scăderii cantității de precipitații. Conform studiului, numărul cazurilor individuale de febră a văii ar crește cu 50 de procente până la finalul secolului, urmând a fi afectate 17% dintre state, comparativ cu 12%, procentul actual al statelor afectate.

Considerată o problemă de sănătate publică, din cauza incidenței aflate în creștere, boala văii se răspândește cu ușurință, cei mai susceptibili să se infecteze fiind muncitorii din construcții și agricultură. Aproximativ 40% dintre persoanele care inspiră porii se îmbolnăvesc, în timp ce procentajul celor care vor avea o formă severă este de 5%. Simptomele timpurii ale febrei californiene sunt asemănătoare gripei, motiv pentru care în multe rânduri este diagnosticată eronat. Pentru 1% dintre pacienți, boala este mortală, cele mai mari riscuri de apariție a complicațiilor prezentându-le femeile însărcinate, persoanele în vârstă, cât și persoanele diagnosticate cu HIV. Există, de asemenea, riscuri crescute și pentru persoanele africane sau filipineze, comunitățile sărace fiind afectate în mod disproporționat.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-09-2019 | creare: 20-09-2019 | Vizite: 579
Bibliografie
Climate change expected to accelerate spread of sometimes-fatal fungal infection, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190916114034.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: