Putem bea apă din izvoarele din pădure?
Autor: Patriche Silvia
Apa este esențială vieții. Organismul uman este 65% apă iar acesta este esențială pentru a combate deshidratarea și pentru asigura buna funcționare a organelor interne. Însă nu toată apa este la fel. Apa de izvor a început în ultimii ani să fie din ce în ce mai căutată din simplul motiv că este „naturală”. Dar această naturalețe vine cu un preț, putând exista suspiciunea de urme de arsenic, microbi care contribuie la toxiinfecții alimentare și alte complicații. De exemplu, o nouă epidemie de holeră a apărut la sfârșitul anului trecut, boala răspândindu-se prin apă. (1, 2, 3)
Oamenii au tot mai puțină încredere în apa potabilă pentru că este „tratată”. Potrivit oamenilor de știință fluorul adăugat în apă previne degradarea dinților iar calitatea apei este îmbunătățită – fluorul are rol de dezinfectant împiedicând răspândirea virușilor și a bacteriilor. (4, 5, 6)
Mai mult, filtrarea apei a început încă de pe vremea Egiptului Antic când apa era trecută prin cărbuni, expusă la soare și apoi fiartă. (7)
Introducerea clorului în apă a apărut pentru prima oară în jurul anului 1908, acest pas contribuind la reducerea bolii tifoide, a colerei și a diareii cronice. (8)
Potențiale beneficii ale apei de izvor
Susținătorii consumului de apă de izvor cred că apa naturală conține electroliți și minerale în cantități superioare chiar și apei îmbuteliate. Potrivit studiilor, însă, nu există dovezi că apa de izvor are proprietăți miraculoase. În general, persoanele care ale să consume apă de izvor fac acest lucru mai ales ca o alegere personală, subiectivă în care gustul lichidului pare mai „natural” decât la robinet. (9, 10)
Minerale
Promotorii apei de izvor susțin că apa naturală conține o cantitate mare de minerale care prin purificare este diminuată sau înlăturată cu totul. Studiile însă au arătat că apa nu este o sursă de minerale pentru organism și că asigură o cantitate infimă de nutrienți. (11)
Unele persoane își fac griji în privința clorului și al fluorului adăugat. Teama este firească însă problemele toxicității acestor substanțe apare atunci când se depășește nu anumit nivel. (6, 12)
Conținutul alcalin
Alcalinitatea apei se referă la nivelul pH-ului. Pe o scară de la 1 la 14, 7 este considerat neutru, mai puțin de 7 este considerat acid, iar un pH între 7 și 14 este bazic (alcalin). Apa de izvor prin comparație cu cea de la robinet are un caracter pronunțat bazic. Acest caracter bazic, susțin unele persoane, neutralizează aciditate din organism. Trebuie menționat că deși un mediu prea acid are efecte negative asupra organismului, același lucru poate fi spus și despre un exces de alcalinizare. De exemplu, caracterul predominant alcalin duce la probleme gastrointestinale și iritații ale pielii. (13, 14, 15)
Pe de altă parte, organismul menține prin mecanismele sale un nivel aproximativ constant al pH-ului și indiferent de nivelul de alcalinitate al apei, pH-ul organismului nu se va schimba semnificativ.
Prebiotice
Persoanele care cred în rolul vindecător al apei de izvor vorbesc și despre bacteriile prebiotice conținute în apă. Studiile însă i-au contrazis. Deși în iaurt și alte produse lactate există bacterii benefice organismului, cele conținute în apa de izvor sunt chiar periculoase, putând cauza îmbolnăvirea. (16, 17)
De ce este rău sa bei apa din izvoarele de munte?
Apa netratată poate conține bacterii, viruși și substanțe chimice care pot face rău pe termen scurt (diaree și stare generală de rău) sau pot duce la răspândirea unor epidemii. Prin filtrare, din apă sunt eliminate peste 90 elemente potențial dăunătoare. (18)
Mai jos sunt principalele motive de îngrijorare dacă bei apă din izvoarele de munte:
- contaminare cu bacterii – studiile au arătat că E. coli este prezentă în apa naturală de izvor. Infecțiile bacteriene pot duce la diaree, sepsis și chiar moarte. Potrivit rapoartelor oficiale, filtrarea apei a scăzut riscul de răspândire a unor bacterii și boli până aproape de zero. (8, 19, 20, 21, 22)
- contaminare chimică – de la sursă până la izvorul din pădure, apa străbate o anumită distanță mai mică sau mai mare. În unele cazuri poate fi contaminată de substanțe chimice, deșeuri animale, sau alte elemente posibil toxice din sol. Prin filtrare, microorganismele sunt eliminate iar tratamentul aplicat reduce și impactul infrastructurii (țevile) asupra apei transportate. (23, 24, 25, 26)
Cum să bei apa de izvor în siguranță?
Dacă totuși vrei să bei apă de izvor din pădure poți apela la câteva trucuri pentru a fi în deplină siguranță. Doctorii recomandă, dacă mergem în drumeții, să avem la noi tablete cu iod – sunt ușor dizolvabile în apă și feresc de principalele infecții bacteriene. De asemenea, un filtru de calitate pentru sticle – sunt ușor de purtat în rucsac și te pot scăpa de o posibilă toxiinfecție alimentară. (27)
În cazul în care izvorul de apă este aproape de casă și aduci cantități mai mari de apă, purificarea poate consta în simpla fierbere a apei și lăsare la răcit la temperatura camerei înainte de consum. (28, 29)
Apa de izvor pare cristalină și curată, însă bacteriile și diverse substanțe toxice pot mișuna nedetectate datorită dimensiunilor microscopice. Siguranța trebuie să fie prima grijă și doar în cazul în care ai de ales între deshidratare și consum de apă contaminată cu E. coli, specialiștii spun că putem consuma astfel de apă.
2. Suspiciuni de toxiinfectie alimentara la Brasov, verificate de ANPC. http://www.anpc.gov.ro/articol/810/suspiciuni-de-toxiinfectie-alimentara-la-brasov--verificate-de-anpc
3. Yemen's cholera outbreak now the worst in history as millionth case looms. https://www.theguardian.com/global-development/2017/oct/12/yemen-cholera-outbreak-worst-in-history-1-million-cases-by-end-of-year
4. Blood lead levels lower, but tooth decay higher in children who do not drink tap water. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171127091125.htm
5. Facts About Fluoridation. https://www.livescience.com/37123-fluoridation.html
6. Water Fluoridation: A Critical Review of the Physiological Effects of Ingested Fluoride as a Public Health Intervention. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3956646/
7. History of Drinking Water Treatment. https://nepis.epa.gov/Exe/ZyNET.exe/P1002SMN.txt?ZyActionD=ZyDocument&Client=EPA&Index=2000%20Thru%202005&Docs=&Query=&Time=&EndTime=&SearchMethod=1&TocRestrict=n&Toc=&TocEntry=&QField=&QFieldYear=&QFieldMonth=&QFieldDay=&UseQField=&IntQFieldOp=0&ExtQFiel
8. History of Drinking Water Treatment. https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/history.html
9. Alkaline Water: Don’t Believe the Marketing Hype. https://health.clevelandclinic.org/alkaline-water-dont-believe-the-marketing-hype/
10. Is it safe to drink raw water? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320892.php
11. The Contribution of Drinking Water to Mineral Nutrition in Humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK216589/
12. FLUORIDE: A REVIEW OF USE AND EFFECTS ON HEALTH. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4851520/
13. Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22844861
14. Health-related effects of natural mineral waters. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19890742
15. Alkaline Water and Longevity: A Murine Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906185/
16. Contamination of water resources by pathogenic bacteria. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4077002/
17. Water Microbiology. Bacterial Pathogens and Water. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2996186/
18. How EPA Regulates Drinking Water Contaminants. https://www.epa.gov/dwregdev/how-epa-regulates-drinking-water-contaminants
19. A study of the quality and hygienic conditions of spring water in Mongolia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17998615
20. Monitoring E. coli and total coliforms in natural spring water as related to recreational mountain areas. . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15869182
21. Toxin-producing cyanobacteria in freshwater: a review of the problems, impact on drinking water safety, and efforts for protecting public health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23456705
22. Biology of Giardia lamblia. https://cmr.asm.org/content/14/3/447.full
23. Arsenic-contaminated cold-spring water in mountainous areas of Hui County, Northwest China: a new source of arsenic exposure. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21945447
24. Drinking water incidents due to chemical contamination in England and Wales, 2006-2008. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20705984
25. Chemical contamination of private drinking water supplies in the West Midlands, United Kingdom. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10778910
26. Microbial and chemical contamination of water, sediment and soil in the Nakivubo wetland area in Kampala, Uganda. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26122126
27. Risks of drinking stream water. https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_vgk7w6qn
28. A Guide to Drinking Water Treatment and Sanitation for Backcountry & Travel Use. https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/travel/backcountry_water_treatment.html
29. Why People Are Drinking 'Raw Water' (But Probably Shouldn't). https://www.livescience.com/61314-what-is-raw-water.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni