Oboseala excesivă, continuă, permanentă

©

Autor:

Oboseala excesivă, continuă, permanentă

Oboseală excesivă, continuă, permanentă poate afecta pe oricine. Vedeți mai jos care sunt cauzele, cum se manifestă, cum poate fi redusă și ce puteți face pentru a o preveni. (1)

Alergiile

Rinitele alergice reprezintă una dintre cauzele majore ale oboselii cronice. Din fericire, odată diagnosticate, urmarea tratamentului recomandat de medic ameliorează simptomele. (2)

Prin testare doctorul va stabili dacă alergiile sunt provocate de expunerea la praf, polen, animale, mucegai, schimbarea condițiilor meteo, etc. Principala modalitate de a reduce oboseala cauzată de alergii este evitarea factorului cauzator. Tratamentul poate include steroizi, antihistamine orale sau imunoterapie (injecții pentru a reduce severitatea bolii). (3)

anemie

Anemia este o cauză a oboselii excesive în rândul copiilor și a femeilor sub 40 de ani. Oboseala continuă apare cu precădere și la femeile cu menstre abundente, tumori uterine sau polipi uterini. Anemia apare atunci când corpul produce o cantitate insuficientă de globule roșii. Poate fi cauzată de un nivel redus al fierului din sânge, un nivel scăzut de acid folic sau vitamina B12. De asemenea, unele afecțiuni cresc riscul de anemie așa cum este cazul ulcerului, cancerului, bolilor intestinale, diabet, afecțiuni renale (4)

Dacă nu suferiți de anumite afecțiuni cronice este foarte probabil ca un nivel scăzut al fierului să fie cauza anemiei deci și a oboselii. Pentru a confirma medicul va realiza un test de sânge. Tratamentul poate implica un consum mai mare de alimente cu fier (carne roșie, ficat, broccoli, spanac), uneori și un supliment cu fier. Totodată, este indicat consumul de alimente bogate în vitamina C. Aceasta ajută la absorbția fierului în sânge. (5, 6)

depresie sau anxietate

Deseori depresia sau anxietatea reprezintă cauza oboselii excesive, continue, permanente. Depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbați și se transmite, într-o măsură, și genetic. De asemenea, depresia postpartum poate apărea după naștere iar unele persoane sunt afectate de tulburarea afectivă sezonieră (debutează la sfârșitul toamnei și ține până la începutul primăverii). (7, 8, 9)

Depresia include lipsa interesul pentru activitățile obișnuite, o dietă dezordonată, somn neregulat și oboseală excesivă.

Chiar și anxietatea se poate manifesta prin oboseală dar și prin senzație de agitație, probleme de somn, prea multe griji, nervozitate. Psihoterapia sau consultul psihiatric vă vor ajuta la calmarea depresiei/anxietății. (10, 11)

 

Infecție virală sau bacteriană

Oboseala excesivă, continuă, permanentă poate fi un simptom al unei infecții bacteriene sau virale. Totuși, în cazul unei infecții vor apărea și alte simptome precum: durere de cap, dificultățile respiratorii sau absența apetitului. Cele mai comune infecții includ: (12, 13)


Cel mai adesea tratarea infecției ameliorează oboseala. Cu toate acesta, mononucleoza și SARS-CoV-2 pot duce la oboseală cronică.

fibromialgie

Fibromialgia este o cauză frecventă a oboselii cronice mai ales în rândul femeilor. Simptomele mai includ durere musculare, dureri articulare, probleme de somn, anxietate și depresie. Bolnavii dorm însă nu se odihnesc, uneori se trezesc frecvent pe durata nopții. (20)

Oboseala excesivă din timpul zilei poate afecta stilul de viață și încuraja sedentarismul. Lipsa activității fizice afectează starea de spirit și calitatea somnului. Tratamentul include activitatea fizică ușoară, cel puțin la început și medicație pentru durere. (21)

Intoleranță sau alergii alimentare

Se manifestă prin oboseală, senzație de somnolență și extenuare. Deși alimentele conțin substanțe nutritive care ar trebui să ne energizeze, unele alimente au efectul contrar pentru persoanele cu alergii sau intoleranță. Inclusiv boala celiacă poate cauza oboseală excesivă. Tratamentul se administrează pe baza diagnosticului realizat de medicul specialist. (22)

Boli de inimă

Dacă obosești excesiv mai ales după o activitate fizică precum mersul este indicat să vorbești cu medicul pentru a te asigura că nu suferi de afecțiuni cardiace. Dacă oboseala este cauzată de o problemă la inimă, medicamente vor reduce și oboseala. (23, 24)

Artrită reumatoidă

Artrita reumatoidă se manifestă prin oboseală excesivă, dureri articulare și senzația de înțepeneală. Deoarece problemele articulare pot afecta calitatea vieții este indicat să soliciți ajutor medical. (25, 26)

Boli ale somnului

Afecțiunile somnului se manifestă prin oboseală excesivă, permanentă în timpul zilei, extenuare la trezire, sforăit, treziri multiple în timpul nopții. Un somn slab calitate afectează inclusiv activitățile zilnice. (27, 28)

Dintre bolile de acest fel apneea în somn este dominantă. Dacă sforăi regulat și dacă te trezești obosit există o probabilitate mai mare să suferi de apnee în somn. Lăsată netratată, apneea în somn poate crește riscul de atac de cord sau atac vascular cerebral. (29, 30)

Diabet

Diabetul netratat se manifestă prin oboseală excesivă, continuă, permanentă, sete și/sau foame permanentă, urinare excesivă, pierderi în greutate. Tratarea diabetului zaharat conform recomandărilor medicului va duce, în general, și la reducerea oboselii. (31)

Factori care țin de stilul de viață

Stilul de viață poate avea un impact semnificativ asupra oboselii resimțite. Mai jos sunt câțiva dintre aceștia:

  • Lipsa somnului – prea puțin somn pot duce pe termen lung la oboseală excesivă (32)
  • Prea mult somn – adulții care dorm mai mult de 11 ore pe noapte se simt mult mai obosiți decât cei care dorm 7-9 ore (33)
  • Consum excesiv de alcool (34)
  • Consum de droguri
  • Perturbări ale somnului – odihna poate fi afectată de vecini, copii mici, un partener care sforăie, un mediu nepotrivit (prea cald/rece, pernă prea moale/tare, saltea incomodă, mirosuri neplăcute) (35)
  • Lipsa activității fizice (sedentarismul) – mișcarea face parte dintr-un stil de viață sănătos, oferă energie, contribuie la reducerea stresului și susține somnul (36)
  • O alimentație nesănătoasă – o dietă cu un conținut redus de carbohidrați sau alimente bogate caloric dar lipsite de nutrienți nu oferă suficientă energie organismului. Gustări precum ciocolata sau cafeaua oferă energie pe moment însă pot agrava oboseala excesivă (37)


Factori care țin de locul de muncă

Oboseala excesivă poate apărea și pe fondul locului de muncă. Mai jos sunt câțiva factori care țin de locul de muncă și pot duce la oboseală excesivă și permanentă:

  • Lucratul în ture – corpul uman a evoluat pentru a se odihni noaptea. Responsabil pentru reglarea odihnei și a perioadei de veghe este ritmul circadian. Oamenii care lucrează în schimburi își dezechilibrează ritmul circadian deoarece lucrează atunci când ar trebui să doarmă (38)
  • Practici deficitare la locul de muncă – acestea pot include lucratul peste program, munca fizică excesivă, programul neregulat, un mediu stresant (cu zgomote excesive sau temperaturi extreme), plictiseală, lucratul individual sau puține interacțiuni sociale, realizarea de sarcini repetitive
  • Stresul la locul de muncă – insatisfacție, program încărcat, conflicte cu șefii sau colegii, bullying, schimbări constante, insecuritatea locului de muncă (41, 42)
  • Burnout (sindromul arderii complete) – se referă la extenuarea profesională când oboseala excesivă la locul de muncă afectează restul vieții. Persoanele obsedate de muncă pun jobul pe primul loc în detrimentul vieții sociale, a familiei, a pasiunilor, etc (43, 44)
  • Lipsa unui loc de muncă – stresul financiar, senzația de eșec sau vinovăție, extenuarea pe fondul incapacității de a găsi un loc de muncă pot duce la oboseală excesivă, stres, anxietate și depresie (45, 46)


Oboseala excesivă, continuă, permanentă
se poate transforma într-o problemă gravă dacă nu este tratată corespunzător. Cauzele pot fi multiple iar dacă nu suferiți de anumite afecțiuni cronice, odihna și reducerea stresului vor ajuta la ameliorarea situației.


Data actualizare: 14-12-2022 | creare: 14-12-2022 | Vizite: 1074
Bibliografie
1. Neurobiological studies of fatigue, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3479364/
2. Evidence of fatigue, disordered sleep and peripheral inflammation, but not increased brain TSPO expression, in seasonal allergy: A [11C]PBR28 PET study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29054675/
3. Effects of seasonal allergic rhinitis on fatigue levels and mood, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12140359/
4. Association Between Anemia and Fatigue in Hospitalized Patients: Does the Measure of Anemia Matter? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5896748/
5. Iron supplementation for unexplained fatigue in non-anaemic women: double blind randomised placebo controlled trial, link: https://www.bmj.com/content/326/7399/1124/rapid-responses
6. Efficacy of iron supplementation on fatigue and physical capacity in non-anaemic iron-deficient adults: a systematic review of randomised controlled trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5892776/
7. Fatigue as a Residual Symptom of Depression, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3225130/
8. Postpartum fatigue and depression: A systematic review and meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30584956/
9. Chronic fatigue syndrome and seasonal affective disorder: comorbidity, diagnostic overlap, and implications for treatment, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9790493/
10. Fatigue symptoms in relation to neuroticism, anxiety-depression, and musculoskeletal pain. A longitudinal twin study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5991664/
11. Chronic fatigue and anxiety/depression: a twin study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11772848/
12. Fatigue sensation following peripheral viral infection is triggered by neuroinflammation: who will answer these questions, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4392663/
13. From good health to illness with post-infectious fatigue syndrome: a qualitative study of adults’ experiences of the illness trajectory, link: https://bmcprimcare.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12875-017-0614-4
14. Understanding Post-Viral Fatigue, link: https://www.healthline.com/health/post-viral-fatigue
15. Severe Fatigue in the First Year Following SARS-CoV-2 Infection: A Prospective Cohort Study, link: https://academic.oup.com/ofid/article/9/5/ofac127/6566042?login=false
16. Fatigue in chronic hepatitis B patients is significant and associates with autonomic dysfunction, link: https://hqlo.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12955-019-1200-3
17. Observational longitudinal study of symptom burden and time for recovery from community-acquired pneumonia reported by older adults surveyed nationwide using the CAP Burden of Illness Questionnaire, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525785/
18. Chronic Fatigue Syndrome Following Infectious Mononucleosis in Adolescents: A Prospective Cohort Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2756827/
19. Burden of fatigue among adults living with HIV/AIDS attending antiretroviral therapy in Ethiopia, link: https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-020-05008-4
20. Beyond pain in fibromyalgia: insights into the symptom of fatigue, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3978642/
21. Fatigue in fibromyalgia: a conceptual model informed by patient interviews, link: https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-216
22. Food intolerance in patients with chronic fatigue, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8477289/
23. Fatigue in the presence of coronary heart disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24589645/
24. Correlates of Fatigue in Patients With Heart Failure, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891443/
25. Fatigue in patients with early rheumatoid arthritis undergoing treat-to-target therapy: predictors and response to treatment, link: https://ard.bmj.com/content/81/3/344
26. Fatigue in rheumatoid arthritis; a persistent problem: a large longitudinal study, link: https://rmdopen.bmj.com/content/1/1/e000041
27. Fatigue and sleep disorders, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9256516/
28. Relations between sleep, fatigue and health-related quality of life in individuals with insomnia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958173/
29. Fatigue, Tiredness, and Lack of Energy Improve with Treatment for OSA, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699166/
30. Association of Excessive Sleepiness, Pathological Fatigue, Depression, and Anxiety With Different Severity Levels of Obstructive Sleep Apnea, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2022.839408/full
31. Diabetes Fatigue Syndrome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6064586/
32. The role of sleep deprivation and fatigue in the perception of task difficulty and use of heuristics, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6056069/
33. The Risks of Sleeping “Too Much”. Survey of a National Representative Sample of 24671 Adults (INPES Health Barometer) , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4165901/
34. Fatigue, alcohol and performance impairment, link: https://www.nature.com/articles/40775
35. Sleep disturbances, fatigue and psychological health in women with endometriosis: a matched pair case-control study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34756643/
36. A randomized controlled trial of the effect of aerobic exercise training on feelings of energy and fatigue in sedentary young adults with persistent fatigue, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18277063/
37. Nutritional Status as a Mediator of Fatigue and Its Underlying Mechanisms in Older People, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071235/
38. The acute effects of working time patterns on fatigue and sleep quality using daily measurements of 6195 observations among 223 shift workers, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8504543/
39. Fatigue management in the workplace, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525425/
40. Work Fatigue Profiles: Nature, Implications, and Associations With Psychological Empowerment, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.596206/full
41. Associations of fatigue to work-related stress, mental and physical health in an employed community sample, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5420158/
42. Battery Discharge from Monday to Friday: Background Social Stress at Work is Associated with more Rapid Accumulation of Fatigue, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s41782-021-00127-7
43. Burnout & Work Fatigue, link: https://hr.utexas.edu/learning-development/resources/burnout-work-fatigue
44. Physical, psychological and occupational consequences of job burnout: A systematic review of prospective studies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5627926/
45. Unemployed and exhausted? Job-search fatigue and reemployment quality, link: https://www.researchgate.net/publication/284130792_Unemployed_and_exhausted_Job-search_fatigue_and_reemployment_quality
46. Unemployment and work disability in individuals with chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis: a community-based cross-sectional study from Spain, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31253111/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oboseala de după-amiază ar putea avea legătură cu sistemul de recompensă de la nivel cerebral
  • De ce mă simt obosit tot timpul?
  • Obosit tot timpul - cauze medicale frecvente
  •