Protocolul terapeutic în cazul COVID-19

©

Autor:

Protocolul terapeutic în cazul COVID-19

Protocolul terapeutic utilizat în țara noastră la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balş” din capitală şi nu numai, prevede respectarea unor principii generale, tratamemt suportiv şi tratament patogenic de combatere a infecției.
Tratamentul de ordin general presupune respectarea următoarelor măsuri:

  • repausul la pat al bolnavului cu COVID-19
  • asigurarea suportului caloric necesar pentru desfăşurarea proceselor metabolice în organism
  • monitorizarea funcțiilor vitale ale oxigenului (frecvență cardiacă şi respiratorie, tensiune arterială, saturație în oxigen) şi a pSO2
  • monitorizarea echilibrului hidro-electrolitic şi acido-bazic, pentru menținerea stabilității mediului intern
  • efectuarea investigațiilor imagistice şi de laborator, precum determinarea hemoleucogramei complete şi a examenului biochimic al sângelui, teste urinare, teste de coagulare a sângelui, determinarea PCR, determinarea de citokine, efectuarea examenului radiologic pulmonar şi a tomografiei computerizate toracice.


Tratamentul suportiv presupune administrarea oxigenoterapiei în cazul bolnavilor cu insuficiență respiratorie, fără dificultăți respiratorii şi scăderea saturației în oxigen a sângelui periferic.


Oxigenoterapia poate fi administrată pe canulă nazală sau pe mască de oxigenare. Se recomandă inhalarea unui amestec de oxigen şi hidrogen (raport hidrogen/oxigen de 66,6%/33,3%).


În cazul bolnavilor de COVID-19 internați în spital, care prezintă respirație spontană, se poate opta pentru ventilația mecanică non-invazivă.


În lipsa unei îmbunătățiri a funcțiilor pulmonare, în urma administrării oxigenoterapiei sau a ventilației mecanice non-invazive, se recomandă intubarea traheală a bolnavului şi administrarea ventilației mecanice invazive.


Pe lângă suportul ventilator, în cazul bolnavilor cu COVID-19 se recomandă asigurarea suportului circulator prin administrarea medicamentelor vasoactive (cu rol în ameliorarea microcirculației).


În cazul bolnavilor de COVID-19 care prezintă insuficiență renală, se recomandă tratament de înlocuire a funcției renale (prin hemodializă).


În cazul bolnavilor cu COVID-19, care prezintă deteriorare progresivă a funcției respiratorii, cu scădere continuă a indicatorilor de oxigenare şi progresia leziunilor pulmonare la examenul radiologic, se poate administra corticoterapia. Medicamentul corticoterapic utilizat este Metilprednisolonul, în doză de 1-2 mg/kg/zi, timp de trei sau cinci zile.


În cazul copiiilor cu COVID-19 aflați în forme de boală extrem de critice, se recomandă administrarea de imunoglobuline IV.


De asemenea, se impune profilaxia trombozelor, combaterea anxietății şi a celorlalte simptome apărute şi administrarea de probiotice, pentru protejarea florei intestinale împotriva agresiunii diferitelor substanțe medicamentoase.

 

Tratamentul etiopatogenic în cazul bolnavilor cu COVID-19 presupune administrarea de antivirale (precum Tamiflu), antiretrovirale (Kaletra) şi antimalarice (Plaquenil).

Toate aceste medicamente sunt administrate în doze şi combinații diferite, în funcție de forma bolii, astfel:

  • În cazul bolnavilor diagnosticați cu COVID-19, asimptomatici, se recomandă administrarea de Kaletra (Lopinavir/Ritonavir) în doză de 200mg/50mg, două comprimate de două ori pe zi, timp de zece zile.
  • În cazul bolnavilor diagnosticați cu COVID-19, simptomatici, aflați în forme uşoară de boală, fără pneumonie confirmată rafiologic sau la CT, se recomandă administrarea de Kaletra în dozele şi modul menționate anterior, în asociere cu Tamiflu, în doză de 75 mg, un comprimat de două ori pe zi, timp de cinci zile.
  • În cazul bolnavilor diagnosticați cu COVID-19, simptomatici, aflați în forme moderate de boală, cu pneumonie confirmată radiologic sau la CT, se recomandă administrarea de Tamiflu şi de Kaletra, în doza şi modul menționate anterior, în asociere cu Plaquenil în doză de 200 mg, de două ori pe zi, timp de cinci zile (doza de încărcare 400 mg de două ori pe zi).
  • În cazul formelor severe sau critice de COVID-19, se administrează Kaletra în asociere cu Tamiflu şi Plaquenil, în dozele şi modul menționate mai sus sau se administrează Kaletra în dozele şi modul menționate anterior în asociere cu Metilprednisolon, în doca de 1-2 mg/kg/zi, timp de cel mult cinci zile.


În formele severe de boală, tratamentul atiopatpgenic poate fi cuprins între 5 şi 20 de zile, în funcție de evoluție.


Pe lângă aceste medicamente, bolnavii cu COVID-19 incluşi în studiile clinice desfăşurate în prezent pentru identificarea unui medicament de combatere a infecției cu noul coronavirus, pot beneficia de tratament cu Redemsivir, în doză de 100 mg pe zi, timp de 10 zile (doza de încărcare 200 mg în prima zi), respectiv cu Tocilizumab (Roactmetra), în doză de 4-8 mg/kg.


Conform datelor din literatura, Kaletra poate fi înlocuit cu Rezolta, în cazul bolnavilor care dezvoltă reacție de hipersensibilitate la Kaletra, precum şi în cazul celor cu insuficiență hepatică (datorită hepatotoxicității medicamentului antiretroviral).


Data actualizare: 03-04-2020 | creare: 03-04-2020 | Vizite: 782
Bibliografie
1. Document oficial. Schema de tratament pe care medicii de la Institutul Matei Balş o aplică pacienților cu coronavirus, link: https://www.fanatik.ro/schema-de-tratament-pe-care-medicii-de-la-institutul-matei-bals-o-aplica-pacientilor-cu-coronavirus-medicamente-pentru-hiv-ebola-sau-malarie-eficiente-impotriva-covid-19-19169890/amp
2. Institutul ,,Matei Bals" recomandă patru medicamente pentru tratarea COVID-19, link: https://newsweek.ro/sanatate/institutul-matei-bals-recomanda-patru-medicamente-pentru-tratarea-covid-19
3. Medicamente recomandate în tratarea pacienților cu coronavirus: Schema națională aplicată de Institutul Matei Balş, link: https://www.stiripesurse.ro/amp.php?article_id=1442483
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum