Conduita bolnavilor cu fibrilație atrială în contextul pandemiei COVID-19
Autor: Dr. Purtan Teodora
În contextul pandemiei COVID-19, tulburările de ritm reprezintă un factor de risc major. Conform datelor È™tiinÈ›ifice, rata de supravieÈ›uire a bolnavilor cu diferite tulburări de ritm a scăzut semnificativ în urma apariÈ›iei COVID-19. PalpitaÈ›iile reprezintă manifestarea clinică de debut a tulburărilor de ritm apărute în rândul bolnavilor diagnosticaÈ›i cu COVID-19, internaÈ›i pe secÈ™iile de anestezie terapie intensivă.
Conform surselor oficiale, cea mai frecventă tulburare de ritm înregistrată în rândul bolnavilor diagnosticaÈ›i cu COVID-19 este tahicardia sinusală, o aritmie uÈ™oară caracterizată prin creÈ™terea frecvenÈ›ei cardiace peste valorile normale; tahicardia sinusală poate apărea È™i în condiÈ›ii fiziologice, în contextul efortului fizic intens, emoÈ›iilor puternice, în urma administrării anumitor medicamente, în urma consumului de droguri, etc.
Există însă câteva tulburări de ritm severe, care asociate infecÈ›iei cu noul coronavirus, cresc semnificativ rata mortalității în rândul acestor bolnavi. Aceste tulburări de ritm sunt flutterul atrial, fibrilaÈ›ia atrială È™i tahicardia ventriculară.
Covid-19 determină și afectare cardiovasculară
Bolnavii cunoscuÈ›i cu antecedente de boală cardiovasculară, boală cerebrovasculară, sau cei care prezintă factori de risc cardiovascular (precum bolnavii diabetici, vârsta avansată, sexul masculin, obezitate, hipertensiune arterială) pot dezvolta complicaÈ›ii severe în urma infectării cu noul coronavirus. AceÈ™ti factori de risc enumeraÈ›i anterior se asociază creÈ™terii ratei de morbiditate È™i mortalitate prin COVID-19.
Mai mult, au fost înregistrate cazuri de bolnavi care au dezvoltat, în evoluÈ›ia COVID-19, leziuni cardiace, fără a fi cunoscuÈ›i în antecedente cu afecÈ›iuni cardiovasculare. Leziunile cardiace apărute în rândul bolnavilor cu COVID-19, duc la creÈ™terea ratei de mortalitate intraspitalicească.
Până în prezent, în practica medicală au fost înregistrate numeroase cazuri de COVID-19 care au dezvoltat în evoluÈ›ie tulburări de ritm. Acestea din urmă pot fi datorate atât mecanismului patogenic al infecÈ›iei cu noul coronavirus, cât È™i altor cauze, precum medicamentele administrate în contextul infecÈ›iei cu noul coronavirus (care favorizează apariÈ›ia tahicardiei È™i a tulburărilor de ritm) sau asocierea altor afecÈ›iuni de care suferă bolnavul.
În rândul bolnavilor infectaÈ›i cu noul coronavirus, care au dezvoltat forme severe de boală, a fost înregistrată creÈ™terea nivelului biomarkerilor serici specifici injuriei cardiace. În numeroase cazuri, infecÈ›ia cu noul coronavirus a fost asociată miocarditei sau ischemiei, ambele apărute în contextul evoluÈ›iei COVID-19, caracterizate din punct de vedere clinic, printre altele, de tulburări de ritm cardiac.
Conform Societății Europeene de Cardiologie (ESC), fibrilaÈ›ia atrială nu se asociază riscului crescut de contractare a infecÈ›iei cu noul coronavirus însă, majoritatea bolnavilor cunoscuÈ›i din antecedente cu fibrilaÈ›ie atrială sunt persoane vârstnice care au mai prezentat È™i alte afecÈ›iuni, precum hipertensiunea aretrială, diabetul zaharat, insuficienÈ›a cardiacă, afecÈ›iuni care reprezintă un factor de risc favorizant contractării infecÈ›iei cu noul coronavirus.
Pe lângă aceasta, s-a demonstrat faptul că infecÈ›ia cu noul coronavirus poate duce la apariÈ›ia sau agravarea fibrilaÈ›iei atriale.
IncidenÈ›a tulburărilor de ritm în contextul COVID-19
Rata de apariÈ›ie a tulburărilor de ritm în contextul infecÈ›iei cu noul coronavirus este diferită de la o populaÈ›ie la alta.
Un studiu desfășurat în provincia Hubei din centrul Chinei, în rândul a 137 de persoane infectate cu noul coronavirus, a demonstrat faptul că aproximativ 7,3% din aceÈ™tia au prezentat palpitaÈ›ii.
Un alt studiu realizat în oraÈ™ul Wuhan în rândul a 138 de persoane infectate cu noul coronavirus, a arătat că 16,7% din acestea au dezvoltat tulburări de ritm cardiac. De asemenea, din rândul bolnavilor infectaÈ›i cu noul coronavirus, care au dezvoltat forme severe de boală È™i au fost internaÈ›i pe serviciul de anestezie terapie intensivă, aproximativ 44% au dezvoltat tulburări de ritm cardiac.
Un alt studiu desfășurat tot în oraÈ™ul Wuhan din China, în rândul a 187 de bolnavi cu noul coronavirus È™i internaÈ›i, a demonstrat faptul că din aceÈ™tia, aproximativ 11 bolnavi au dezvoltat tulburări de ritm (reprezentate de tahicardia ventriculară sau fibrilÈ›ia ventriculară) drept complicaÈ›ie a COVID-19.
În urma tuturor acestora studii, s-a ajuns la concluzia că incidenÈ›a tulburărilor de ritm cardiac a fost mult mai mare în rândul bolnavilor cu COVID-19 care au prezentat niveluri serice crescute ale troponinei T.
În Statele Unite ale Americii, din 393 de bolnavi infectaÈ›i cu noul coronavirus internaÈ›i într-un spital din New York, incidenÈ›a tulburărilor de ritm atriale a fost mai mare în rândul celor care au necesitat ventilaÈ›ie mecanică (17,7%), comparativ cu ceilalÈ›i fără afectare a funcÈ›iei pulmonare (1,9%).
În ciuda acestor studii clinice È™i rezultate obÈ›inute, unul dintre cele mai mari studii clinice desfășurate în China în rândul a 1.099 de bolnavi infectaÈ›i cu noul coronavirus, dintre care 552 internaÈ›i nu a raportat apariÈ›ia tulburărilor de ritm în rândul acestor bolnavi.
Astfel, la fel cum spuneam anterior, rata de apariÈ›ie a tulburărilor de ritm cardiac în contextul infecÈ›iei cu noul coronavirus, variază de la o populaÈ›ie la alta È™i este legată de mai mulÈ›i factori de risc preexistenÈ›i, precum boala cerebrovasculară, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, obezitatea, vârsta înaintată, sexul masculin etc.
Potrivit datelor din literatura de specialitate, fibrilaÈ›ia atrială este cea mai frecvent înregistrată tulburare de ritm cardiac la nivel mondial, în anul 2010 fiind înregistrate aproximativ 33,5 milioane de cazuri de fibrilaÈ›ie atrială la nivel global.
Fibrilația atrială se caracterizează printr-un ritm cardiac accelerat și neregulat și asociază frecvent palpitații dispnee, oboseală cronică, amețeli și stări de leșin.
În contextul fibrilaÈ›iei atriale, apare contracÈ›ia neregulată È™i ineficientă a atriilor, cu perturbarea secundară a fluxului sangvin ajuns la nivelul miocardului sau în alte regiuni ale organismului. Drept urmare, aceasta duce la instalarea unui status pro-coagulant, cu risc crescut de apariÈ›ie a accidentului vascular cerebral ischemic sau a infarctului miocardic.
Factorii de risc care duc la apariția fibrilației atriale sunt:
- Vârsta înaintată (de peste 60 de ani)
- Obezitatea
- Sexul masculin
- Sindromul de apnee în somn
- Afecțiunile neoplazice
- PreexistenÈ›a unor afecÈ›iuni cardiace, precum hipertensiune arterială, valvulopatii, insuficiență cardiacă, afecÈ›iuni cardiace congenitale, infarctul miocardic în antecedente, etc.
- Anumite boli infecțioase, precum endocarditele sau pnaumoniile
- Istoricul familial pozitiv pentru fibrilație atrială
- Afecțiunile metabolice, precum diabetul zaharat sau hipertiroidismul
- Afecțiunile pulmonare, precum astmul bronșic sau bronhopneumopatia cronică obstructivă
- Fumatul
- Consmul de băuturi energizante
- Consumul de alcool.
Dintre aceÈ™tia, numeroÈ™i factori de risc se asociază dezvoltării formelor severe de infecÈ›ie cu noului coronavirus (precum sexul masculin, vârsta peste 65 de ani, fumatul, anumite afecÈ›iuni cardiac epreexistente).
Studiile clinice realizate în rândul bolnavilor cu COVID-19 au demonstrat faptul că riscul de mortalitate în urma infecÈ›iei cu noul coronavirus este direct proporÈ›ional cu vârsta individului în cauză, fiind de 8% în rândul persoanelor aflate între 70 È™i 79 de ani È™i de 14,8% în rândul persoanelor aflate peste vârsta de 80 de ani.
Dintre afecțiunile preexistente, cele care se asociază dezvoltării formelor severe de boală sunt insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, boala coronavirană, boala cronică de rinichi, diabetul zaharat, afecțiunile hepatice, afecțiunile pulmonare, obezitatea.
Conform surselor oficiale, în China, un procent de 20-50% din bolnavii infectaÈ›i cu noul coronavirus au prezentat afecÈ›iuni în antecedente care au favorizat contractarea acestei infecÈ›ii.
Conform Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019, aproximativ 40% din bolnavii infectaÈ›i cu noul coronavirus È™i internaÈ›i au prezentat în antecedente afecÈ›iuni cardiovasculare sau cerebrovascular, rata de mortalitate prin COVID-19 fiind de 10% în cazul afecÈ›iunilor cardiovasculare, 7% în cazul diabetului zaharat, 6,3% în cazul afecÈ›iunilor pulmonare, 6% în cazul hipertensiunii arteriale È™i 5,6% în cazul afecÈ›iunilor neoplazice.
InfecÈ›ia cu noul coronavirus determină afectare cardiacă È™i se asociază unui risc crescut de mortalitate în mod special în cazul persoanelor care au prezentat în antecedente afecÈ›iuni cardiovasculare, precum tulburări de ritm cardiac, infarct miocardic sau insuficiență cardiacă, etc.
Conform datelor statistice din È›ara noastră, paproximativ 16,7% din bolnavii diagnosticaÈ›i cu COVID-19 È™i internaÈ›i în spitale au dezvoltat tulburări de ritm cardiac (cu predominanță, fibrilaÈ›ie atrială), iar 7,2% au prezenta leziuni miocardice.
Din totalitatea bolnavilor diagNosticați cu COVID-19 de pe glob, aproximativ 58% au prezentat hipertensiune arterială preexistentă, 44% au prezentat tulburări de ritm preexistente, iar 25% au prezentat boală cardiovasculară preexistentă.
Un studiu statistic realizat în È›ara noastră arată faptul că, aproximativ 51% din primele cazuri de COVID-19 înregistrate prezentau o anumită afecÈ›iune cardiovasculară. În cazul primelor 417 de decese prin coronavirus, înregistrate în È›ara noastră, 27% au prezenat hipertensiune arterială, 7,9% au prezentat boală cardiacă ischemică sau infarct miocardic acut, 5,2% au prezentat insuficiență cardiacă cronică, 4,3% au prezentat fibrilaÈ›ie atrială È™i 1,4% au prezentat cardiomiopatie dilatativă.
Din ultimele 600 de decese prin COVID-19 înregistrate în È›ara noastră, 28 au fost datorate fibrilaÈ›iei atriale. Din aceste 28 de cazuri de coronavirus decedate prin fibrilaÈ›ie atrială, aproximativ 25% au prezentat în antecedente hipertensiune arterială, 28, 57% au prezentat insuficiență cardiacă, 17,86% au fost diagnosticate în antecedente cu cardiopatie ischemică, 10,71% au fost cunoscute cu accident vascular cerebral iar 7,14% au prezentat bronhopneumopatie cronică obstructivă.
Cauzele apariÈ›iei firbilaÈ›iei atriale în cazul bolnavilor cu COVID-19
Factorii etiologici care duc la apariÈ›ia fibrilaÈ›iei atriale în contextul COVID-19 sunt reprezentaÈ›i de leziunea miocardică È™i medicamentele antivirale administrate. Primul factor etiologic este datorat pe de o parte afectării severe a funcÈ›iei È™i structurii pulmonare È™i pe de altă parte, alterării structurii miocardice de către coronavirus în sine (prin alterarea celulelor cardiace datorită scăderii aportului de oxigen-hipoxie).
Medicamentele antivirale administrate în contextul infecÈ›iei cu noul coronavius pentru combaterea acestuia din urmă (precum antimalaricele, macrolidele, inhibitorii de protează-Lopinavir/Ritonavir), favorizează apariÈ›ia tulburărilor de ritm ventriculare, severe, prin prelungirea intervalului QT pe electrocardiogramă.
Pe de altă parte, răspunsul sistemului imunitar al organismului poate favoriza apariÈ›ia fibrilaÈ›iei atriale în cazul bolnavilor infectaÈ›i cu noul coronavirus, prin intermediul moleculelor proteice (citokine, în mod special interleukina-6) secretate în contextul procesului inflamator, care favorizează prelungirea intervalului QT È™i stimulează hiperactivarea sistemului nervos simpatic, crescând riscul de instabilitate electrică cardiacă.
Fibrilația atrială crește riscul apariției infecției cu noul coronavirus
Deși nu există un anumit studiu clinic care să ateste faptul că bolnavii cu fibrilație atrială sunt expuși riscului crescut de a contracta infecție cu noul coronavirus, Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) susține acest lucru.
Datorită temperaturii crescute, tonusului adrenergic crescut È™i hipoxiei apărute în contextul infecÈ›iei cu noul coronavirus, există riscul crescut ca acesÈ™tia să dezvolte fibrilaÈ›ie atrială.
IncidenÈ›a fibrilaÈ›iei atriale la bolnavii cu boală pulmonară, detresă respiratorie acută sau septicemie, infectaÈ›i cu noul coronavirus, este foarte mare. Studiile clinice realizate în acest sens au arătat că aproximativ 30% din bolnavii diagnosticaÈ›i în antecedente cu aceste afecÈ›iuni, infectaÈ›i ulterior cu noul coronavirus, au prezentat fibrilaÈ›ie atrială recurentă, iar 10% au prezentat fibrilaÈ›ie atrială incipientă („de novo”). Rata de mortalitate prin fibrilaÈ›ie atrială incipientă, apărută în contextul infecÈ›iei cu noul coronavirus, este foarte mare.
Persoanele vârstnice, cunoscute din antecedente cu boală pulmonară cronică, infectate cu noul coronavirus, precum È™i cele internate în spital din cauza COVID-19, care a dezvoltat detresă respiratorie acută sau septicemie, sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta fibrilaÈ›ie atrială incipientă sau recurentă, care ulterior poate agrava evoluÈ›ia bolii È™i poate evolua spre deces. Fcatorii favorizanÈ›i ai apariÈ›iei fibrilaÈ›iei atriale în acest context sunt reprezentaÈ›i de tulburările hidro-electrolitice È™i metabolice secundare diareei È™i greÈ›urilor apărute în acest context sau medicaÈ›iei antivirale administrate. Aceste tulburări hidro-electrolitice sau metabolice sunt reprezentate de acidoza metabolică, hipopotasemia, hipomagnezemia.
De asemenea, mai pot fi descriÈ™i alÈ›i factori de risc care pot favoriza apariÈ›ia fibrilaÈ›iei atriale în rândul persoanelor vârstnice cu COVID-19: creÈ™terea tonusului simpatic, suprainfecÈ›ia bacteriană, hipoxia, ischemia, asincronismul cardiac apărut pe fondul ventilaÈ›iei mecanice, supraîncărcarea de volum, lezarea miocardului.
Trebuie reÈ›inut însă faptul că, bolnavii diagnosticaÈ›i cu afecÈ›iuni cardiovasculare, prezintă un sistem imunitar mult mai slăbit comparativ cu persoanele sănătoase È™i astfel, evoluÈ›ia în cazul diferitelor tipuri de infecÈ›ii este mult mai severă, iar riscul de deces este mult mai mare.
Tratamentul fibrilaÈ›iei atriale în contextul COVID-19
Conform European Heart Rhythm Association sau European Society of Cardiology, tratamentul cu antiaritmice administrat pentru combaterea tulburărilor de ritm apărute în rândul bolnavilor infectaÈ›i cu noul coronavirus nu este diferit față de tratamenul antiaritmic administrat în cazul bolnavilor neinfectaÈ›i.
Corectarea tulburărilor de ritm cardiac apărute în contextul infecÈ›iei cu noul coronavirus, inclusiv a fibilaÈ›iei atriale, se realizează prin administrarea de antiaritmice È™i are drept scop readucerea în limite normale a frecvenÈ›ei cardiace, combaterea aritmiilor ventriculare È™i ameliorarea manifestărilor clinice asociate acestora.
Prevenirea episoadelor trombotice care pot apărea în ontextul tulburărilor de ritm, inclusiv a fibrilaÈ›iei atriale, se realizează prin administrarea tratamentului cu anticoagulante.
2. Coronavirus disease 2019 (COVID-19): Arrhythmias and conduction system disease, link: https://www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid-19-arrhythmias-and-conduction-system-disease
3. What heart disease patients should know about coronavirus (COVID-19), link: https://www.uchicagomedicine.org/forefront/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-information-for-patients-with-heart-conditions
4. #COVID19. Impactul fibrilației atriale în infecția cu SARS-CoV-2. Ce conduită trebuie să adopte pacienții?, link: https://raportuldegarda.ro/articol/covid-19-fibrilatie-atriala-tahicardie-ventriculara-boli-cardiovasculare/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina