Mănânci noaptea? Iată ce se întâmplă în corpul tău

Mănânci noaptea? Iată ce se întâmplă în corpul tău

©

Autor:

Mănânci noaptea? Iată ce se întâmplă în corpul tău

De multe ori te afli în bucătărie în cursul nopÈ›ii, devorând niÈ™te dulciuri sau niÈ™te gustări bogate în carbohidraÈ›i, chiar dacă nu îÈ›i este foame?
Cercetătorii se apropie de înÈ›elegerea motivelor pentru care oamenii consumă mai multe calorii în timpul nopÈ›ii È™i care sunt efectele acestor tipuri de obiceiuri - dacă influenÈ›ează riscul de creÈ™tere în greutate È™i de boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, mai mult decât cele consumate în cursul zilei.

În lumina noilor descoperiri, devine mult mai important momentul în care caloriile au fost consumate, decât dacă acestea respectă sau nu recomandările zilnice.

Majoritatea studiilor au fost efectuate cu ajutorul animalelor de laborator, a persoanelor care lucrează pe timp de noapte È™i a oamenilor care, din cauza unei tulburări numite sindromul mâncatului nocturn, consumă cel puÈ›in 25% din caloriile zilnice după cină sau care se trezesc să mănânce, în timpul nopÈ›ii, de cel puÈ›in două ori pe săptămână. (1) (2)

Studiile au arătat că, atunci când produsele alimentare sunt consumate noaptea, oriunde după cină È™i în afara ciclului tipic de somn / trezire al unei persoane, corpul are mai multe È™anse să stocheze aceste calorii ca grăsime È™i să câÈ™tige în greutate, decât să le ardă ca energie.

Atunci când ne schimbăm ritmul natural, fie pentru că lucrăm în ture de noapte, fie pentru că ne expunem la lumină în timpul nopÈ›ii sau pentru că am dezvoltat obiceiul mâncatului nocturn, în special mâncare nesănătoasă, acest lucru poate interfera cu funcÈ›ia normală circadiană.

 

Mănânci noaptea? Iată ce se întâmplă în corpul tău

CreÈ™tere în greutate

Studiile au arătat că, în situaÈ›ia în care mâncăm o parte semnificativă din consumul total de alimente în timpul nopÈ›ii, suntem mai predispuÈ™i la obezitate.

 

Un motiv ar putea fi faptul că există elemente care influenÈ›ează reglementarea ceasului circadian în È›esuturile noastre grase, iar perturbarea acestor elemente poate duce la depozitarea grăsimilor. Mâncatul noaptea poate creÈ™te, de asemenea, cantitatea totală de alimente pe care o consumi zilnic, ceea ce duce la creÈ™terea în greutate. (3)

 

Această teorie este susținută și de un studiu recent realizat de Universitatea din Pennsylvania, la care au participat nouă adulți. (4)

AceÈ™tia au trebuit să mănânce trei mese È™i două gustări de la ora 08:00 până la ora 19:00, timp de opt săptămâni. După o pauză de două săptămâni, acelaÈ™i grup a mâncat trei mese È™i două gustări în fiecare zi, timp de opt săptămâni, în intervalul orar 12:00 - 23:00.

 

Rezultatele au demonstrat o creÈ™tere în greutate, urmată de niveluri ridicate de colesterol, trigliceride È™i de zahăr în sânge.

Inflamaţie

Dacă oamenii mănâncă mai mult seara, au markeri mai mari de inflamaÈ›ie. Într-un studiu s-a observat că, pentru fiecare creÈ™tere de 10 procente a caloriilor totale consumate între ora cinci după-amiază È™i miezul nopÈ›ii, a existat o creÈ™tere de trei procente a proteinei C-Reactive, marker major al inflamaÈ›iei în organism. (5)

DeficienÈ›e în reglementarea nivelul zahărului din sânge

Capacitatea organismului nostru de a utiliza insulina pentru a controla modificările de zahăr din sânge pe parcursul zilei este mai puÈ›in eficientă în timpul nopÈ›ii. Nivelurile de glucoză sunt cel mai ridicate atunci când mesele sunt consumate târziu în cursul nopÈ›ii. (7)

În cazul persoanelor care lucrează pe timp de noapte s-a observat un control scăzut în ceea ce priveÈ™te nivelul zahărului din sânge. (8) Cercetătorii sugerează că, pe timpul nopÈ›ii, ar trebui evitate mesele cu un indice glicemic ridicat, pentru a preveni riscul de îmbolnăvire asociat cu creÈ™terea nivelului de zahăr din sânge.

Degradarea funcțiilor hormonilor

AlimentaÈ›ia nocturnă modifică nivelele de insulină, glucagon È™i leptină. (8) Datorită unui hormon numit grelina, È™tim când este timpul să mâncăm. Un alt hormon, leptina ne anunță atunci când ne simÈ›im plini, contribuind la prevenirea supraalimentării. Atunci când mâncăm noaptea dereglăm funcÈ›iile pe care aceÈ™ti hormoni le îndeplinesc în organism.

Reflux de acid

Mâncatul noaptea poate cauza reflux de acid. Stomacul are nevoie de câteva ore pentru a se goli după o masă bogată, dar dacă adormi imediat după ce ai mâncat È™i dacă poziÈ›ia ta de somn este cea orizontală, atunci acidul din stomac se poate scruge în esofag, iritând mucoasa esofagiană.

Creșterea trigliceridelor și a colesterolului

Atunci când mesele nu sunt sincronizate cu ritmul nostru circadian, acest lucru poate influenÈ›a modul în care organismul metabolizează lipidele. Astfel, o persoană poate experimenta creÈ™terea nivelului de trigliceride È™i colesterol.

Deteriorarea memoriei

Cercetările recente sugerează că memoria poate fi afectată de mâncatul târziu. Cercetătorii au descoperit că efectele, în acest caz includ deficite de învățare È™i de memorie. (9)

Cum poți limita consumul de alimente pe timp de noapte?

Pentru a evita efectele negative ale mâncatului târziu este recomandat să iei cina cât mai devreme seara.

Dacă simÈ›i că îÈ›i este foame mai târziu È™i ai nevoie de o gustare, alege o gustare mică, bogată în proteine, cum ar fi nucile, în loc să alegi carbohidraÈ›i.

Și mai important, dacă trebuie să fii treaz noaptea, cum se întâmplă atunci când trebuie să lucrezi, încercă să respecÈ›i cât mai mult posibil mesele obiÈ™nuite.


Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 08-07-2019 | Vizite: 19623
Bibliografie
1. Adverse metabolic and cardiovascular consequences of circadian misalignment. Url: https://www.pnas.org/content/106/11/4453.short
2. Nighttime overeating can throw weight and health out of sync. Url: https://www.health.harvard.edu/blog/nighttime-overeating-can-throw-weight-and-health-out-of-sync-201309136658
3. Meal timing influences daily caloric intake in healthy adults. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25439026
4. Timing Meals Later at Night Can Cause Weight Gain and Impair Fat Metabolism. Url: https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2017/june/timing-meals-later-at-night-can-cause-weight-gain-and-impair-fat-metabolism
5. Frequency and Circadian Timing of Eating May Influence Biomarkers of Inflammation and Insulin Resistance Associated with Breast Cancer Risk. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26305095
6. Effect of meal timing and glycaemic index on glucose control and insulin secretion in healthy volunteers.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22176632
7. Postprandial responses of glucose, insulin and triglycerides: influence of the timing of meal intake during night work.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12102366
8. Timing of food intake and obesity: a novel association. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24467926
9. Misaligned feeding impairs memories. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26652002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mâncatul noaptea poate pune lucrătorii din schimburile de noapte la un risc mai mare de boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum