Listă medicamente de avut în casă (și de ce)
Autor: Domșa Dariana
Durerile uÈ™oare apărute brusc, cât È™i alte simptome acute cu manifestări de scurtă durată, reprezintă probleme frecvente cu care se poate confrunta orice individ, indiferent de starea sa generală de sănătate. În majoritatea cazurilor, simptomele idiopatice (fără o cauză precisă), pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor eliberate fără prescripÈ›ie medicală. Tocmai din acest motiv, păstrarea în casă a anumitor medicamente este nu doar utilă, ci È™i foarte recomandată.
O listă de medicamente de avut în casă poate cuprinde: (1, 2)
Analgezice
Analgezicele, precum paracetamolul, ibuprofenul (nurofen) sau aspirina, reprezintă o clasă de medicamente utilizate pentru ameliorarea temporară a durerilor. Analgezicele pot contribui, de asemenea, la reducerea inflamaÈ›iilor, inclusiv a celor cauzate de accidente mecanice sau la reducerea temperaturii corporale (antipiretice). DeÈ™i există puÈ›ine contraindicaÈ›ii cu privire la administrarea analgezicelor, se recomandă consultarea medicului sau a farmacistului în cazul unui consum pe o durată mai mare de două săptămâni. (1, 2, 3)
Analgezicele nu ar trebui utilizate de persoanele cu ulcer stomacal sau duodenal, iar consumul ar trebui limitat la pacienÈ›ii cu astm bronÈ™ic. În cazul aspirinei, administrarea sa este contraindicată pentru copii cu vârsta de sub 16 ani. Femeile gravide trebuie să solicite aprobarea medicului pentru utilizarea medicamentelor analgezice. (1, 2, 3)
Antihistaminice
Medicamentele antihistaminice, precum cele pe bază de loratadină (claritine sau symphoral) sau maleat de dimetinden (fenistil sau dermodrin) sunt folosite pentru a reduce alergiile și mușcăturile de insecte. Antihistaminicele sunt disponibile sub formă de gel sau spray nazal (antihistaminice topice) sau sub formă de comprimate, tablete, capsule sau siropuri cu administrare orală (antihistaminice orale). (1, 2)
Cremele antihistaminice sunt folosite cu precădere pentru a calma înÈ›epăturile sau muÈ™căturile provocate de insecte, dar È™i erupÈ›iile cutanate determinate de o alergie, în timp ce antihistaminicele orale ajută la controlul simptomelor generale ale unei alergii, inclusiv la controlul mâncărimilor. (1, 2, 4)
Antiacide
Antiacidele neutralizează acidul produs de stomac, fiind utilizate pentru calmarea arsurilor sau durerilor la stomac. Antiacidele sunt disponibile sub formă de tablete masticabile, tablete care se dizolvă în apă sau sub formă lichidă. Antiacidele reprezintă medicamente care nu ar trebui să lipsească din casă în mod special în timpul sărbătorilor, când riscul de supraalimentare È™i de apariÈ›ie a unor simptome intestinale este unul crescut. (1, 2, 5)
Unguent cu hidrocortizon
Cremele sau unguentele cu hidrocortizon sunt folosite pentru atenuarea inflamațiilor locale și a pruritului, acțiunea hidrocortizonului fiind una antiinflamatoare, antipruriginoasă, antialergică și vasoconstrictoare locală. Fără recomandarea medicului, cremele cu hidrocortizon nu trebuie utilizate pe zonele sensibile ale pielii. (1, 2)
Lista cu medicamente de avut în casă poate cuprinde, de asemenea:
- comprimate antidiareice (pot controla diareea, fiind necesare pentru diminuarea disconfortului resimțit și pentru reducerea riscului de deshidratare);
- medicamentele antispastice (ameliorează durerile cauzate de spasmele musculare È™i sunt utilizate cu regularitate în tratamentul afecÈ›iunilor gastrointestinale È™i ale vezicii urinare);
- antivomitive (disponibile cu sau fără prescripție medicală, sunt folosite pentru prevenirea senzației de greață sau a vărsăturilor - medicamentele antivomitive pot ajuta persoanele cu rău de mașină, cu infecții virale sau bacteriene care afectează mucoasa gastrointestinală, dar și femeile gravide);
- laxative (eliberate fără prescripție medicală, pot ajuta la ameliorarea și prevenirea constipației);
- soluție antiseptică (folosită pentru dezinfectarea plăgilor și a mucoaselor). (1, 3, 6, 7, 8)
Farmacistul reprezintă cea mai bună sursă de sfaturi È™i informaÈ›ii cu privire la medicamentele care pot fi cumpărate fără prescripÈ›ie medicală È™i pe care fiecare persoană ar trebui să le aibă în casă. Utilizarea în mod regulat a medicamentelor, indiferent de tipul lor, trebuie discutată cu medicul de familie. Riscurile È™i contraindicaÈ›iile sunt menÈ›ionate pe prospectul medicamentelor, iar citirea acestor prospecte, anterior administrării medicamentelor, este obligatorie. (1, 2)
(2) Your medicine cabinet, https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/your-medicine-cabinet
(3) 7 First Aid Kit Must Haves For Your Medicine Cabinet, https://www.drugs.com/slideshow/first-aid-kit-1115
(4) Antihistamines, https://www.nhs.uk/conditions/antihistamines
(5) Antacids, https://patient.info/digestive-health/indigestion-medication/antacids
(6) Anticholinergics/antispasmodics, https://www.drugs.com/drug-class/anticholinergics-antispasmodics.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni