Procesul de îmbătrânire, reversibil în celulele stem ale creierului cobailor
Autor: Teodorescu Mihai
O nouă cercetare, realizată de către o echipă de cercetare multi-disciplinară de la Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell Institute (University of Cambridge) și publicată deja în revista Nature, lansează ipoteza inversării celulelor stem îmbătrânite din creier, cu altele mai tinere, scopul fiind acela de regenerare a funcției nervoase. Modul în care procesul de îmbătrânire este înțeles, cât și modul în care ar putea fi dezvoltate tratamente pentru bolile cerebrale asociate vârstei înaintate, poate fi modificat, în urma acestor descoperiri.
Odată cu înaintarea în vârstă, articulațiile și mușchii devin rigide, ceea ce îngreunează mișcările corpului. Nu doar părțile mobile devin rigide, ci și părțile moi din creier, ceea ce duce la o deteriorare a celulelor progenitoare oligodendrocite, considerate un tip de celule stem ale creierului. Aceste celule au rolul de a menține funcția normală a creierului și de a regenera mielina, teaca care înconjoară nervii și care se deteriorează la pacienții cu scleroză multiplă. Funcția celulelor progenitoare oligodendrocite scade odată cu vârsta.
Procesul de îmbătrânire a celulelor stem ale creierului ar putea fi reversibil, conform descoperirilor realizate pe șobolanii de laborator. În cadrul studiului menționat au fost remarcate întineriri ale celulelor bătrâne, extrase de la șobolani bătrâni, odată ce acestea au fost transplantate la șobolani tineri, cu funcție neurologică sănătoasă. Rigiditatea creierului influențează în mod direct comportamentul celulelor, acestea funcționând în funcție de mediul înconjurător în care se află. În cadrul aceleiași cercetări au fost evidențiate degenerări ale celulelor funcționale, odată cu plasarea lor pe un creier rigid.
Cercetătorii au reușit să descopere o proteină, denumită Piezo1, care informează celulele stem dacă mediul înconjurător este moale sau rigid. Prin eliminarea proteinei Piezo1, celulele stem au putut fi păcălite să perceapă mediul rigid ca fiind moale. Astfel, celulele în vârstă ale creierului și-au recăpătat funcția, chiar și atunci când au fost plasate pe un creier rigid.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni