Efectele anti-îmbătrânire ale rapamicinei, observate chiar și în urma unui tratament de scurtă durată

©

Autor:

Efectele anti-îmbătrânire ale rapamicinei, observate chiar și în urma unui tratament de scurtă durată
Un tratament de scurtă durată cu rapamicină oferă aceleași efecte pozitive ca un tratament urmat pe parcursul întregii vieți, potrivit unui studiu efectuat pe modele animale. Rapamicina, considerat cel mai promițător medicament anti-îmbătrânire, poate îmbunătății speranța de viață și sănătatea generală la bătrânețe, lucru demonstrat până în prezent în studii experimentale efectuate pe animale de laborator.
La momentul actual, pentru ca efectele medicamentului să fie unele maximale, cercetătorii obișnuiesc să administreze rapamicină pe parcursul întregii vieți. O astfel de abordare a fost însă însoțită de multiple efecte secundare negative, ceea ce a crescut nevoia de utilizare a medicamentului în doze mici. Pentru a afla dacă o schimbare a modului de administrare a medicamentului poate oferi aceleași avantaje ale tratamentului, cercetătorii de la Institutul Max Planck au expus pe termen scurt șoarecii la rapamicină și au realizat o analiză comparativă pe termen lung între aceștia și șoarecii expuși la rapamicină pentru toată viața.

Oamenii de știință au testat, de asemenea, efectele aceluiași medicament, administrat în diferite ferestre de timp, la muștele fructelor. Descoperirile au indicat faptul că un tratament de doar două săptămâni cu rapamicină a crescut speranța de viață a muștelor de fructe și a le-a oferit acestora protecție împotriva afecțiunilor intestinale asociate cu îmbătrânirea. Rezultatele au fost similare și la rozătoare, însă perioadele de expunere au fost diferite.

„Tratamentele de scurtă durată cu rapamicină administrate la vârsta adultă timpurie au oferit o o protecție puternică împotriva unor afecțiuni comune și au extins speranța de viață, efectele fiind similare cu cele obținute cu un tratament continuu. De asemenea, studiul a constatat că tratamentul cu rapamicină a oferit cele mai puternice efecte atunci când a fost administrat mai devreme în viață”, concluzionează co-autorul Thomas Leech, cercetător în cadrul Institutului Max Planck.

sursa: Science Daily
foto: ©Max Planck Institute for Biology of Ageing

Data actualizare: 31-08-2022 | creare: 31-08-2022 | Vizite: 1237
Bibliografie
Brief exposure to rapamycin has the same anti-aging effects as lifelong treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220829112829.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •