Procesul de formare a memoriei pe termen lung include lezarea unor neuroni

Procesul de formare a memoriei pe termen lung include lezarea unor neuroni

©

Autor:

Procesul de formare a memoriei pe termen lung include lezarea unor neuroni
Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine au descoperit că formarea memoriei pe termen lung implică neaÈ™teptat deteriorarea ADN-ului È™i inflamaÈ›ia cerebrală, contrar percepÈ›iei comune că inflamaÈ›ia neuronală este dăunătoare, asociată adesea cu boli neurologice precum Alzheimer È™i Parkinson. Studiul, publicat în revista Nature, evidenÈ›iază rolul esenÈ›ial al inflamaÈ›iei în anumite neuroni din regiunea hipocampală a creierului în crearea memoriei de lungă durată.
Echipa condusă de Dr. Jelena Radulovic a investigat mecanismul formării memoriei administrând È™ocuri uÈ™oare È™oarecilor, suficiente pentru a forma o memorie episodică, È™i analizând ulterior neuroni din regiunea hipocampală. Au descoperit activarea genelor din calea de semnalizare inflamatorie Toll-Like Receptor 9 (TLR9), iniÈ›ial presupusă a fi răspuns la o infecÈ›ie. Însă, surprinzător, TLR9 a fost activat doar în clusterele de celule hipocampale care prezentau deteriorare a ADN-ului.

Activitatea cerebrală induce în mod obiÈ™nuit rupturi minore în ADN, care sunt reparate în câteva minute. În această populaÈ›ie de neuroni hipocampali, deteriorarea ADN-ului părea să fie mai substanÈ›ială È™i susÈ›inută. Analiza ulterioară a arătat că fragmentele de ADN, împreună cu alte molecule rezultate din deteriorarea ADN-ului, au fost eliberate din nucleu, activând calea inflamatorie TLR9 a neuronilor. Această cale a stimulat formarea complexelor de reparare a ADN-ului într-o locaÈ›ie neobiÈ™nuită: centrosomii. În neuroni, centrosomii stimulaÈ›i au participat la cicluri de reparare a ADN-ului care păreau să organizeze neuroni individuali în asamblări de memorie.

Pe parcursul săptămânii necesare pentru a completa procesul inflamator, s-a constatat că neuronii care codifică memoria È™oarecilor au devenit mai rezistenÈ›i la stimuli ambientali noi sau similari, protejând informaÈ›iile deja dobândite de intrările exterioare.

Blocarea căii inflamatorii TLR9 în neuroni hipocampali a împiedicat formarea memoriei pe termen lung la È™oareci È™i a cauzat instabilitate genomică profundă, adică o frecvență ridicată a deteriorării ADN-ului în aceÈ™ti neuroni, considerată un semn al îmbătrânirii accelerate, cancerului È™i tulburărilor psihiatrice È™i neurodegenerative.

Această descoperire subliniază potenÈ›ialele riscuri ale inhibării complete a căii TLR9, sugerând prudență în utilizarea medicamentelor care inhibă această cale, având în vedere implicaÈ›iile sale în formarea memoriei È™i stabilitatea genomică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2024 | creare: 28-03-2024 | Vizite: 328
Bibliografie
Making long-term memories requires nerve-cell damage, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240327124807.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influenÈ›a pierderea memoriei
  • Curiozitatea influenÈ›ează creierul să înveÈ›e È™i să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum