Sportul și memoria merg mână în mână

©

Autor:

Sportul și memoria merg mână în mână
Neurologii de la Universitatea din Geneva au demonstrat, prin evaluarea memoriei în urma unei sesiuni sportive, că o sesiune de exerciții fizice pe bicicletă de aproximativ 15 minute îmbunătățește memoria, inclusiv dobândirea de noi abilități motorii. Acest lucru e posibil datorită acțiunii endocanabinoidelor, molecule despre care se știe că măresc plasticitatea sinaptică.
Studiul a fost publicat în revista Scientific Report.

Kinga Igloi, lector la Universiatea din Geneva explică faptul că endocanabinoidele, produse în timpul efortului fizic, circulă prin sânge, fiind capabile să traverseze bariera hematoencefalică. Ulterior, ele se leagă la receptori celulari specializați, declanșând sentimentul de euforie. În plus, ele se leagă la receptorii din hipocampus, pricipala structură a creierului pentru procesarea memoriei.

În cadrul studiului, pentru a testa efectul sportului asupra dobândirii abilităților motorii, cercetătorii au cerut unui grup de 15 bărbați tineri și sănătoși, care nu erau sportivi, să facă un test de memorie în trei condiții de exercițiu fizic: după 30 de minute de ciclism moderat, după 15 minute de ciclism intes și după o perioadă de odihnă. Rezultatele au arătat faptul că după o perioadă de 15 minute de activitate fizică intensă, performanța a fost mult mai bună.

Ceretătorii au observat, în plus, prin intermediul unui RMN funcțional, modificări apărute în activarea structurilor cerebrale și au efectuat analize de sânge pentru a măsura nivelurile de endocanabinoide. Testele au arătat că cu cât nivelul acestor molecule este mai mare după efort fizic intens, cu atât creierul este mai activ, iar performanța sa mai bună.

Într-un studiu precedent, echipa de cercetători a arătat efectul pozitiv al sportului asupra memoriei asociative. Contrar rezultatelor din studiul prezent, ei au observat că o sesiune de activitate fizică moderată a produs rezultate mai bune. Prin urmare, acest lucru demonstrează că, deoarece nu toate tipurile de memorie utilizează aceleași mecanisme ale creierului, nu toate intensitățile sportive au aceleași efecte.

Prin furnizarea de date neuroștiințifice precise, aceste studii permit să se prevadă noi strategii pentru îmbunătățirea sau conservarea memoriei. Activitatea sportivă poate fi o intervenție ușor de implementat, minim invazivă și ieftină.

Neurologii își desfășoară în prezent activitatea prin studierea tulburărilor de memorie și, în special, prin studierea populațiilor cu risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Unii oameni cu vârsta de până la 25 de ani pot prezenta deficite subtile de memorie, caracterizate prin supraactivarea hipocampusului. Autorii studiului doresc să evalueze măsura în care activitățile sportive ar putea ajuta la compensarea acestor deficite timpurii, care sunt precursorii bolii Alzheimer.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-09-2020 | creare: 25-09-2020 | Vizite: 1885
Bibliografie
Sport and memory go hand in hand, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200923124616.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: