Declinul cognitiv asociat vârstei înaintate, inversat pe șoareci, într-un studiu experimental
Autor: Teodorescu Mihai
Doar câteva doze dintr-un medicament experimental pot inversa declinul cognitiv legat de vârstă și flexibilitatea mentală la șoareci, potrivit unui nou studiu. Medicamentul, numit ISRIB, poate restabili funcția memoriei la doar câteva luni după leziuni traumatice ale creierului. Cercetătorii au arătat că restaurarea rapidă a abilităților cognitive la șoarecii în vârstă este posibilă și este însoțită de o întinerire a celulelor imune care ar putea ajuta la explicarea îmbunătățirilor funcției creierului.
În cadrul cercetărilor experimentale, medicamentul a fost folosit cu succes pentru a inversa deficiențele cognitive în sindromul Down, pentru a preveni pierderea auzului legată de expunerea la zgomote puternice, pentru a combate anumite tipuri de cancer de prostată și chiar pentru a îmbunătăți cogniția la animalele sănătoase. Autorul principal al studiului, Susanna Rosi, profesor în departamentele de Chirurgie Neurologică și de Terapie Fizică și Științe de Reabilitare, a declarat: „Efectele extrem de rapide ale ISRIB arată pentru prima dată că o componentă semnificativă a pierderilor cognitive legate de vârstă poate fi cauzată de un fel de„ blocaj ”fiziologic reversibil, mai degrabă decât de o degradare mai permanentă”.
„Datele sugerează că creierul în vârstă nu și-a pierdut permanent capacitățile cognitive esențiale, așa cum s-a presupus în mod obișnuit, ci mai degrabă că aceste resurse cognitive sunt încă acolo, dar au fost cumva blocate, prinse de un cerc vicios de stres celular”, a adăugat Peter Walter, profesor în cadrul Departamentului de Biochimie și Biofizică al Universității din California.
Medicamentul îmbunătățește cunoașterea, stimulează neuronul și funcția celulelor imune. În cadrul studiului, cercetătorii au antrenat animale în vârstă să scape dintr-un labirint găsind o platformă ascunsă, o sarcină care este de obicei greu de învățat de către animalele în vârstă. Comparativ cu animalele care nu au primit medicamentele și care nu au finalizat sarcina, care cărora le-au fost administrate doze mici de ISRIB în timpul procesului de instruire au reușit să îndeplinească sarcina, la fel ca și șoarecii tineri.
La câteva săptămâni după tratamentul inițial cu ISRIB, cercetătorii au antrenat aceiași șoareci cu un test de flexibilitate mentală. Șoarecii care au primit un scurt tratament ISRIB cu trei săptămâni înainte au efectuat sarcinile la fel ca șoarecii tineri. Conform cercetătorilor, ISRIB poate avea implicații pe scară largă pentru bolile neurologice. O listă cuprinzătoare de afecțiuni, precum demența fronto-temporală, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică, declinul cognitiv legat de vârstă, scleroza multiplă, boala Parkinson, sindromul Down, boala Prion, cât și leziunile cerebrale, ar putea fi tratate folosind ISRIB.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetătorii au identificat un mecanism care facilitează formarea memoriei reducând în același timp costul metabolic
- Memoria vizuală, afectată de dimensiunea imaginilor formate pe retină
- Utilizatorii frecvenți de internet au rezultate superioare la testele de memorie
- Cofeina ar putea fi folosită pentru atenuarea simptomelor ADHD
intră pe forum