Potrivit unui studiu, exercițiile fizice sunt recomandate pentru cei care au dificultăți de somn
Autor: Zamfir Andreea
Majoritatea oamenilor au ocazional probleme să adoarmă sau să rămână adormiți. Cu toate acestea, 10-20% dintre oameni se luptă mai mult decât alții și se confruntă cu probleme cronice severe de somn.
Mulți oameni care suferă de insomnie apelează în cele din urmă la somnifere sau la alte medicamente. Cu toate acestea, un studiu la care au participat peste 34.000 de persoane sugerează că unii dintre ei ar trebui să practice activități fizice.
Datele despre sănătate și administrarea de medicamente sunt conectate
Cercetătorii au examinat informațiile participanților din cadrul unui mare sondaj de sănătate din Norvegia, Studiul HUNT, la care au participat până în prezent 240.000. Datele din studiul norvegian privind prescripțiile medicale au fost corelate cu datele HUNT. Pe parcursul studiului, „aproape 5.800 dintre pacienți au obținut prima lor rețetă de medicamente pentru somn", potrivit cercetătoarei Linda Ernstsen. Acest lucru indică faptul că aproximativ 17% dintre participanți au avut probleme de somn suficient de grave pentru a necesita o rețetă de la medicul lor. Cu toate acestea, cei care se aflau în cea mai bună condiție fizică au luat mai puține dintre aceste medicamente prescrise.
Bărbații au de câștigat cel mai mult
Potrivit cercetărilor lui Ernstsen, a fi sănătos din punct de vedere fizic vă poate îmbunătăți și capacitatea de a dormi.
Din păcate, exercițiile fizice au un impact pozitiv mai mare asupra bărbaților decât asupra femeilor. Potrivit cercetării, cei mai în formă bărbați au avut o probabilitate cu 15% mai mică de a avea nevoie de medicamente pentru probleme grave de somn.
Ernstsen adaugă faptul că femeile care sunt în formă au un procent comparabil de risc substanțial mai mic.
Investigația aprofundată urmărește populația adultă pe o perioadă îndelungată de timp. Cercetătorii trag concluzia că aceste rezultate ar trebui să influențeze recomandările privind somnul pe care medicii le fac pacienților lor.
sursa: News Medical
foto: Shutterstock, NTB
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Efectele canabigerolului (CBG) asupra anxietății, stresului și dispoziției (studiu dublu-orb, controlat cu placebo, încrucișat)
- O proteină secretată de mușchi ar putea încetini progresul bolii Parkinson
- Tiparele regulate de activitate fizică mențin o bună sănătate psihică la bătrânețe
- Deficiențele cognitive, mai puțin frecvente în prezent, comparativ cu acum zece ani
- Tulburarile de somn in legatura cu respiratia
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Cosmarul
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Apneea nocturnă
- Sindromul picioarelor nelinistite si tulburarea de somn
- Somn de student
- De ce adorm greu, dorm puțin și spre dimineață?Vreau sa dorm și eu normal
- Astenie de primavara?
- Tulburări de somn: noaptea s-a transformat în zi!
- Exista si contraindicatii?
- Treziri neobisnuite in timpul noptii insotite de comportament bizar
- Dereglări ale somnului.