Grelina - hormonul foamei - stimulează memoria
Autor: Vasiliu Alina
O echipă de cercetare în domeniul neurologiei de la University of Southern California a descoperit că grelinul, cunoscut și ca „hormonul foamei” poate ajuta la îmbunătățirea memoriei.
Grelina este produs în stomac și este secretat atunci când urmează să mănânci. Odată ce este secretată, grelina se leagă de receptorii specializați de pe nervul vag - nerv care comunică o varietate de semnale din intestin către creier.
„Recent, am descoperit că, în plus, pe lângă faptul că influențează cantitatea de alimente consumate în timpul unei mese, nervul vag influențează, de asemenea, funcția de memorare”, a declarat dr. Scott Kanoski, autorul principal al studiului.
Folosind o abordare numită interferența ARN-ului pentru a reduce cantitatea de grelină, cercetătorii au blocat semnalele transmise de acest hormon în nervul vag la șobolanii de laborator. Rezultatele au arătat că, atunci când au trebuit să îndeplinească o serie de teste de memorie, animalele au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește memoria episodică.
De asemenea, echipa a investigat dacă semnalele trasmise de grelină în nervul vag influențează comportamentul alimentar. Ei au descoperit că, atunci când nervul vag nu putea primi semnale de la grelină, animalele au mâncat mai des. Așadar, grelina poate reprezenta o legătură moleculară între amintirea mesei precedende și a semnalelor de foame generate în așteptarea mesei următoare.
În continuare, cercetătorii vor încerca să dezvolte strategii pentru îmbunătățirea memoriei la om prin manipularea funcției grelinei.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- 5 HTP - efecte secundare
- Pierdere de memorie
- Pierderi zilnice de memorie, afazie, dureri de cap
- Suplimente pentru memorie
- Medicamentele afecteaza memoria sau au alte reactii adverse?
- Fumatul si memoria
- Ce m-ar ajuta sa retin mai repede + sa devin mai concentrat?
- Pastile pentru memorie
- Piracetam - intrebuintari !
- Pierderi de memorie, lapsus