Stilul de viață poate fi mai important decât vârsta în determinarea riscului de demență

©

Autor:

Stilul de viață poate fi mai important decât vârsta în determinarea riscului de demență
Persoanele care nu prezintă factori de risc pentru demență, cum ar fi fumatul, obezitatea, diabetul zaharat, au o structură a creierului similară cu a persoanelor mai tinere cu 10 până la 20 de ani, conform unui nou studiu publicat în jurnalul Alzheimer & Dementia.
Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Rotman (RRI) din Baycrest au constatat faptul că un singur factor de risc prezent pentru demență, ar putea reduce funcțiile cognitive și îmbătrâni structura cerebrală cu până la trei ani.

Rezultatele studiului sugerează faptul că stilul de viață poate fi mai important decât vârsta privind sănătatea creierului.

Gestionarea diabetului, prevenirea și abordarea terapeutică a pierderii auzului, obținerea sprijinului pentru evitarea adicțiilor, sunt constante ale unui stil de viață cât mai calitativ, contribuind la prevenția apariției a numeroase boli neurodegenerative, precum demența. Alți factori asociați sunt educația scăzută, leziunile traumatice, abuzul de alcool sau de alte substanțe, hipertensiunea arterială, depresia.

Oamenii de știință au selectat pentru studiu persoane începând cu vârsta de 18 ani și nu doar adulți de vârstă adultă mijlocie ori mai în vârstă, așa cum au fost realizate studii asemănătoare. Au fost analizate date de la mai mult de 22.000 de participanți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 89 de ani, care au realizat teste de memorie și de atenție pe parcursul întregului studiu. Din acest motiv, aceștia au descoperit faptul că factorii de risc au un impact negativ asupra performanței cognitive la toate vârstele.

Abordarea factorilor de risc cât mai devreme posibil, reprezintă poate cheia menținerii sănătății și bunăstării creierului cât mai mult timp posibil.

Fiecare factor de risc poate conduce la o scădere a performanței cognitive cu până la trei ani de îmbătrânire, fiecare factor adăugat contribuind la declin cu alți trei ani. De exemplu, trei factori de risc prezenți ar putea duce la o scădere a funcțiilor cognitive cu până la nouă ani.

Sănătatea creierului trebuie sprijinită pe tot parcursul vieții, pentru a preveni apariția bolilor neurodegenerative, dar nu numai. Conform cercetătorilor implicați, există persoane vârstnice care au performanțe cognitive identice cu cei care sunt cu câteva decenii mai tineri, datorită unui stil de viață exemplar.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-07-2022 | creare: 18-07-2022 | Vizite: 314
Bibliografie
Whether you're 18 or 80, lifestyle may be more important than age in determining dementia risk, study reveals, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220713114643.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum