ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Administrarea îndelungată de Ibuprofen ar putea altera funcţionarea normală a testiculelor

©

Autor:

Administrarea îndelungată de Ibuprofen ar putea altera funcţionarea normală a testiculelor
Îngrijorările cu privire la incidenţa crescută a tulburărilor de reproducere masculină în lumea occidentală au condus la ideea potrivit căreia perturbări ale funcţiei endocrine joacă un rol central în aceasta problemă. Mai multe studii au demonstrat că expunerea ușoară la analgezice în timpul vieții fetale este asociată cu efecte antiandrogenice și malformații congenitale, dar efectele asupra bărbatului adult rămân în mare parte necunoscute.

Astfel, o echipă de cercetători din Danemarca și Franţa a constatat că administrarea unor doze regulate de Ibuprofen pe o perioadă lungă de timp poate duce, la bărbați, la o tulburare denumită hipogonadism compensat, o afecțiune predominantă în rândul persoanelor în vârstă și asociată cu tulburări reproductive și fizice. În lucrarea publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, grupul descrie studiul care a implicat administrarea acestui medicament voluntarilor și monitorizarea hormonilor și a producției de spermă.

Pentru a afla mai multe date despre posibilele efecte ale celui mai popular medicament anti-inflamator (Ibuprofen) asupra fertilității masculine, atunci când este administrat pentru perioade lungi de timp, cercetătorii au solicitat participanţilor la studiu (31 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani) să ia 600 de miligrame pe zi de Ibuprofen timp de șase săptămâni. O parte din grupul de voluntari a primit un placebo. Pe parcursul studiului, voluntarii au fost testați pentru a vedea ce impact a avut medicamentul asupra corpului lor.

Cercetatorii raportează că în doar două saptamani de studiu au descoperit ca toti voluntarii au prezentat o creştere a hormonilor luteinizanţi (LH) , pe care corpul masculin îi foloseşte pentru a regla producţia de testosteron, iar raportul testosteron / LH a scăzut. Această creştere a indicat că medicamentul provoca anumite dezechilibre la nivelul celulelor Leydig și Sertoli testiculare, împiedicându-le să producă testosteron, care este, desigur, necesar pentru a produce spermatozoizi. Ei mai spun că schimbarea a determinat glanda pituitară să răspundă prin producerea mai multor hormoni, ceea ce a forţat organismul să producă mai mult testosteron. Rezultatul net a fost că nivelurile globale ale testosteronului au ramas constante, dar organismul a fost suprasolicitat pentru a compensa impactul negativ al Ibuprofenuluii, această stare fiind denumită hipogonadism compensat.

Datele studiului demonstrează că Ibuprofenul modifică sistemul endocrin printr-o aşa-numită reprimare selectivă transcripțională în testiculele umane, determinând astfel hipogonadismul compensat.

Cercetătorii remarcă faptul că, deși hipogonadismul compensat poate determina o reducere temporară a producţiei spermatice, reducând fertilitatea, în general nu este cauza unei alarme. Ceea ce este mai degrabă o preocupare, spun ei, este utilizarea medicamentului pentru perioade mai îndelungate de timp. Aceasta nu a fost încă dovedită, dar cercetătorii suspectează că o astfel de utilizare, așa cum se poate observa la unii sportivi profesioniști sau la pacienti cu dureri cronice, ar putea duce la o stare numită hipogonadism primar, în care simptomele devin mai supărătoare, fiind raportate scăderea libidoului, reducerea masei musculare și modificări de dispoziție. Sunt necesare însă studii suplimentare pentru a afla dacă acest lucru este adevărat.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 16-04-2019 | creare: 16-01-2018 | Vizite: 1285
Bibliografie
Taking ibuprofen for long periods found to alter human testicular physiology, https://medicalxpress.com/news/2018-01-ibuprofen-periods-human-testicular-physiology.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea ibuprofenului – între uz și abuz
  • De ce nu se recomandă administrarea zilnică de ibuprofen pentru prevenția Alzheimerului
  • De ce ibuprofenul nu este indicat în tratamentul infecțiilor urinare la femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum