Simțul olfactiv al adulților în vârstă scade pentru anumite mirosuri, dar nu pentru toate
©
Autor: Teodorescu Mihai
Contradictoriu cu ceea ce sugera anterior È™tiinÈ›a, persoanele în vârstă cu simÈ›ul mirosului în scădere nu au capacitatea olfactivă atenuată complet pentru mirosuri în general, ci depinde pur È™i simplu de tipul de miros. Concluzia a fost formulată de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, după ce au examinat percepÈ›ia intensității olfactive a unui grup de peste 250 vârstnici danezi asupra mirosurilor comune ale alimentelor.
Odată cu înaintarea în vârstă, anumite simÈ›uri încep să fie afectate. ȘtiinÈ›a a demonstrat faptul că simÈ›ul mirosului începe să scadă treptat de la vârsta de aproximativ 55 de ani. Până în prezent, se credea că simÈ›ul olfactiv al persoanei a scăzut în general cu creÈ™terea vârstei. Cu toate acestea, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga raportează că anumite mirosuri alimentare sunt semnificativ mai afectate decât altele.
Cercetătorul Eva Honnens, de la Departamentul de ȘtiinÈ›e Alimentare al Universității din Copenhaga, împreună cu colegii săi de cercetare, au testat capacitatea danezilor în vârstă de a percepe mirosurile zilnice ale alimentelor. Cercetătorii au măsurat cât de intens percep adulÈ›ii în vârstă diferitele mirosuri alimentare, precum È™i cât de mult le-au plăcut mirosurile. „Studiul nostru arată că simÈ›ul mirosului în scădere în rândul adulÈ›ilor în vârstă este mai complex decât s-a crezut odată. În timp ce capacitatea lor de a mirosi carne prăjită, ceapă È™i ciuperci este semnificativ mai slabă, ei miros zmeură È™i vanilie la fel de bine ca adulÈ›ii mai tineri. Ceea ce este cu adevărat interesant este că percepÈ›ia intensității nu influenÈ›ează plăcerea pentru un anumit miros”, spune Eva. De exemplu, capacitatea de a mirosi cafea a scăzut, deÈ™i participanÈ›ilor la studiu nu le-a plăcut aroma cafelei la fel de mult ca adulÈ›ilor mai tineri.
Cercetătorii speră că descoperirile lor pot fi implementate pentru a îmbunătăți mesele È™i experienÈ›ele culinare ale adulÈ›ilor în vârstă. Cifrele arată că jumătate dintre cei peste 65 de ani internaÈ›i la spitalele daneze sunt subnutriÈ›i. AcelaÈ™i lucru este valabil È™i pentru unul din cinci rezidenÈ›i ai căminelor de îngrijire medicală. „În timp ce simÈ›ul mirosului este important pentru stimularea poftei de mâncare È™i a nivelurilor noastre de serotonină, studiul nostru demonstrează că sensibilitatea simÈ›ului mirosului nu trebuie să fie decisivă.”, spune acelaÈ™i cercetător.
sursa: Science Daily
Odată cu înaintarea în vârstă, anumite simÈ›uri încep să fie afectate. ȘtiinÈ›a a demonstrat faptul că simÈ›ul mirosului începe să scadă treptat de la vârsta de aproximativ 55 de ani. Până în prezent, se credea că simÈ›ul olfactiv al persoanei a scăzut în general cu creÈ™terea vârstei. Cu toate acestea, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga raportează că anumite mirosuri alimentare sunt semnificativ mai afectate decât altele.
Cercetătorul Eva Honnens, de la Departamentul de ȘtiinÈ›e Alimentare al Universității din Copenhaga, împreună cu colegii săi de cercetare, au testat capacitatea danezilor în vârstă de a percepe mirosurile zilnice ale alimentelor. Cercetătorii au măsurat cât de intens percep adulÈ›ii în vârstă diferitele mirosuri alimentare, precum È™i cât de mult le-au plăcut mirosurile. „Studiul nostru arată că simÈ›ul mirosului în scădere în rândul adulÈ›ilor în vârstă este mai complex decât s-a crezut odată. În timp ce capacitatea lor de a mirosi carne prăjită, ceapă È™i ciuperci este semnificativ mai slabă, ei miros zmeură È™i vanilie la fel de bine ca adulÈ›ii mai tineri. Ceea ce este cu adevărat interesant este că percepÈ›ia intensității nu influenÈ›ează plăcerea pentru un anumit miros”, spune Eva. De exemplu, capacitatea de a mirosi cafea a scăzut, deÈ™i participanÈ›ilor la studiu nu le-a plăcut aroma cafelei la fel de mult ca adulÈ›ilor mai tineri.
Cercetătorii speră că descoperirile lor pot fi implementate pentru a îmbunătăți mesele È™i experienÈ›ele culinare ale adulÈ›ilor în vârstă. Cifrele arată că jumătate dintre cei peste 65 de ani internaÈ›i la spitalele daneze sunt subnutriÈ›i. AcelaÈ™i lucru este valabil È™i pentru unul din cinci rezidenÈ›i ai căminelor de îngrijire medicală. „În timp ce simÈ›ul mirosului este important pentru stimularea poftei de mâncare È™i a nivelurilor noastre de serotonină, studiul nostru demonstrează că sensibilitatea simÈ›ului mirosului nu trebuie să fie decisivă.”, spune acelaÈ™i cercetător.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-07-2021 | creare: 04-07-2021 | Vizite: 603
Bibliografie
The sense of smell in older adults declines when it comes to meat, but not vanilla, researchers find, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210701112621.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Violența din partea partenerului intim crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral
- Care este țara în care bărbații trăiesc cel mai mult?
- Probabilitatea de a depăși vârstă de 110 ani va crește în următoarele decenii
- Cum influențează alegerile de zi cu zi sănătatea creierului la bătrânețe?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni