Simțul olfactiv al adulților în vârstă scade pentru anumite mirosuri, dar nu pentru toate
©
Autor: Teodorescu Mihai
Contradictoriu cu ceea ce sugera anterior știința, persoanele în vârstă cu simțul mirosului în scădere nu au capacitatea olfactivă atenuată complet pentru mirosuri în general, ci depinde pur și simplu de tipul de miros. Concluzia a fost formulată de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, după ce au examinat percepția intensității olfactive a unui grup de peste 250 vârstnici danezi asupra mirosurilor comune ale alimentelor.
Odată cu înaintarea în vârstă, anumite simțuri încep să fie afectate. Știința a demonstrat faptul că simțul mirosului începe să scadă treptat de la vârsta de aproximativ 55 de ani. Până în prezent, se credea că simțul olfactiv al persoanei a scăzut în general cu creșterea vârstei. Cu toate acestea, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga raportează că anumite mirosuri alimentare sunt semnificativ mai afectate decât altele.
Cercetătorul Eva Honnens, de la Departamentul de Științe Alimentare al Universității din Copenhaga, împreună cu colegii săi de cercetare, au testat capacitatea danezilor în vârstă de a percepe mirosurile zilnice ale alimentelor. Cercetătorii au măsurat cât de intens percep adulții în vârstă diferitele mirosuri alimentare, precum și cât de mult le-au plăcut mirosurile. „Studiul nostru arată că simțul mirosului în scădere în rândul adulților în vârstă este mai complex decât s-a crezut odată. În timp ce capacitatea lor de a mirosi carne prăjită, ceapă și ciuperci este semnificativ mai slabă, ei miros zmeură și vanilie la fel de bine ca adulții mai tineri. Ceea ce este cu adevărat interesant este că percepția intensității nu influențează plăcerea pentru un anumit miros”, spune Eva. De exemplu, capacitatea de a mirosi cafea a scăzut, deși participanților la studiu nu le-a plăcut aroma cafelei la fel de mult ca adulților mai tineri.
Cercetătorii speră că descoperirile lor pot fi implementate pentru a îmbunătăți mesele și experiențele culinare ale adulților în vârstă. Cifrele arată că jumătate dintre cei peste 65 de ani internați la spitalele daneze sunt subnutriți. Același lucru este valabil și pentru unul din cinci rezidenți ai căminelor de îngrijire medicală. „În timp ce simțul mirosului este important pentru stimularea poftei de mâncare și a nivelurilor noastre de serotonină, studiul nostru demonstrează că sensibilitatea simțului mirosului nu trebuie să fie decisivă.”, spune același cercetător.
sursa: Science Daily
Odată cu înaintarea în vârstă, anumite simțuri încep să fie afectate. Știința a demonstrat faptul că simțul mirosului începe să scadă treptat de la vârsta de aproximativ 55 de ani. Până în prezent, se credea că simțul olfactiv al persoanei a scăzut în general cu creșterea vârstei. Cu toate acestea, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga raportează că anumite mirosuri alimentare sunt semnificativ mai afectate decât altele.
Cercetătorul Eva Honnens, de la Departamentul de Științe Alimentare al Universității din Copenhaga, împreună cu colegii săi de cercetare, au testat capacitatea danezilor în vârstă de a percepe mirosurile zilnice ale alimentelor. Cercetătorii au măsurat cât de intens percep adulții în vârstă diferitele mirosuri alimentare, precum și cât de mult le-au plăcut mirosurile. „Studiul nostru arată că simțul mirosului în scădere în rândul adulților în vârstă este mai complex decât s-a crezut odată. În timp ce capacitatea lor de a mirosi carne prăjită, ceapă și ciuperci este semnificativ mai slabă, ei miros zmeură și vanilie la fel de bine ca adulții mai tineri. Ceea ce este cu adevărat interesant este că percepția intensității nu influențează plăcerea pentru un anumit miros”, spune Eva. De exemplu, capacitatea de a mirosi cafea a scăzut, deși participanților la studiu nu le-a plăcut aroma cafelei la fel de mult ca adulților mai tineri.
Cercetătorii speră că descoperirile lor pot fi implementate pentru a îmbunătăți mesele și experiențele culinare ale adulților în vârstă. Cifrele arată că jumătate dintre cei peste 65 de ani internați la spitalele daneze sunt subnutriți. Același lucru este valabil și pentru unul din cinci rezidenți ai căminelor de îngrijire medicală. „În timp ce simțul mirosului este important pentru stimularea poftei de mâncare și a nivelurilor noastre de serotonină, studiul nostru demonstrează că sensibilitatea simțului mirosului nu trebuie să fie decisivă.”, spune același cercetător.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-07-2021 | creare: 04-07-2021 | Vizite: 585
Bibliografie
The sense of smell in older adults declines when it comes to meat, but not vanilla, researchers find, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210701112621.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Să facem orașele prietenoase cu sănătatea mintală pentru adolescenți și adulții tineri
- Care este cheia fericirii, prietenii sau familia?
- Studenții la medicină, mai presupuși la probleme de sănătate mintală: pandemia COVID-19 nu crește însă riscurile
- COVID-19 și insomnia: pandemia a accentuat problemele de sănătate mintală, accentuând totodată problemele de somn
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni