Poluarea în interior, ca urmare a gătitului în bucătărie, constituie o problemă comună în multe dintre orașele sărace de pe glob
©
Autor: Teodorescu Mihai
Aproximativ trei sferturi dintre bucătăriile din casele cu venituri reduse sunt poluate semnificativ de emisiile rezultate în urma procesului de gătire, potrivit unei cercetări care a investigat nivelul de poluare al bucătăriilor în mai mult de zece oraÈ™e mari de pe glob.
VentilaÈ›ia deficitară È™i utilizarea cărbunelui la gătit au contribuit cel mai semnificativ la calitatea slabă a aerului. Modul de preparare al alimentelor, împreună cu dimensiunea bucătăriilor, au influenÈ›at, de asemenea, calitatea aerului din bucătărie.
Dintre oraÈ™ele studiate, nivelurile medii cele mai ridicate de poluare au fost înregistrate în bucătăriile din Dacca, capitala statului Bangladesh. În majoritatea cazurilor, bucătăriile persoanelor din oraÈ™ erau de dimensiuni mici È™i modalitatea preferată de gătire a alimentelor era prin prăjire. La polul opus, cele mai reduse niveluri medii de poluare au fost găsite în oraÈ™ul Medellín, situat în partea de nord-vest a Columbiei. AÈ™a cum era de aÈ™teptat, dimensiunea bucătăriilor celor din Medellín a fost mai mare, iar combustibilii utilizaÈ›i la gătit erau mai curaÈ›i.
Studiul a constatat că persoanele din Dacca (Bangladesh), Nanjing (China), Dar-es-Salaam (Tanzania) È™i Nairobi (Kenya) È™i-au petrecut peste 40% din timpul lor în bucătărie gătind alimentele prin prăjire, modalitatea de gătit care emite cele mai multe particule poluante. Gătitul cu cărbune a provocat cele mai ridicate niveluri de poluare în bucătărie. Conform estimărilor, nivelul de poluare în urma utilizării cărbunilor în bucătărie a fost de trei ori mai mare decât în urmă utilizării gazului petrolier lichefiat. Gazele naturale au produs niveluri la fel de mari de poluare, cu doar 30% mai mici decât cele emise de cărbuni.
Estimările oficiale ale OMS arată că aproximativ patru milioane de persoane îÈ™i pierd viaÈ›a prematur din cauza afecÈ›iunilor determinate de poluarea aerului din interior, asociată frecvent cu utilizarea sobelor care folosesc combustibili solizi (precum lemn, cărbune, cocs sau mangal) È™i kerosen.
sursa: Science Daily
VentilaÈ›ia deficitară È™i utilizarea cărbunelui la gătit au contribuit cel mai semnificativ la calitatea slabă a aerului. Modul de preparare al alimentelor, împreună cu dimensiunea bucătăriilor, au influenÈ›at, de asemenea, calitatea aerului din bucătărie.
Dintre oraÈ™ele studiate, nivelurile medii cele mai ridicate de poluare au fost înregistrate în bucătăriile din Dacca, capitala statului Bangladesh. În majoritatea cazurilor, bucătăriile persoanelor din oraÈ™ erau de dimensiuni mici È™i modalitatea preferată de gătire a alimentelor era prin prăjire. La polul opus, cele mai reduse niveluri medii de poluare au fost găsite în oraÈ™ul Medellín, situat în partea de nord-vest a Columbiei. AÈ™a cum era de aÈ™teptat, dimensiunea bucătăriilor celor din Medellín a fost mai mare, iar combustibilii utilizaÈ›i la gătit erau mai curaÈ›i.
Studiul a constatat că persoanele din Dacca (Bangladesh), Nanjing (China), Dar-es-Salaam (Tanzania) È™i Nairobi (Kenya) È™i-au petrecut peste 40% din timpul lor în bucătărie gătind alimentele prin prăjire, modalitatea de gătit care emite cele mai multe particule poluante. Gătitul cu cărbune a provocat cele mai ridicate niveluri de poluare în bucătărie. Conform estimărilor, nivelul de poluare în urma utilizării cărbunilor în bucătărie a fost de trei ori mai mare decât în urmă utilizării gazului petrolier lichefiat. Gazele naturale au produs niveluri la fel de mari de poluare, cu doar 30% mai mici decât cele emise de cărbuni.
Estimările oficiale ale OMS arată că aproximativ patru milioane de persoane îÈ™i pierd viaÈ›a prematur din cauza afecÈ›iunilor determinate de poluarea aerului din interior, asociată frecvent cu utilizarea sobelor care folosesc combustibili solizi (precum lemn, cărbune, cocs sau mangal) È™i kerosen.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 18-03-2022 | creare: 18-03-2022 | Vizite: 360
Bibliografie
Three-quarters of kitchens in low-income homes across 12 major global cities are heavily polluted by cooking emissions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220316100421.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Sedentarismul și dulciurile, mai dăunătoare bărbaților decât femeilor
- Medicament cu rezultate promițătoare în reducerea simptomelor de apnee obstructivă în somn (studiu clinic)
- Dezechilibrul între viața personală și muncă are efecte negative chiar și decenii mai târziu
- Analiza genetică arată că fumatul și IMC ridicat cresc riscul de demență, dar educația și sportul oferă protecție
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni