Poluarea în interior, ca urmare a gătitului în bucătărie, constituie o problemă comună în multe dintre orașele sărace de pe glob

Poluarea în interior, ca urmare a gătitului în bucătărie, constituie o problemă comună în multe dintre orașele sărace de pe glob

©

Autor:

Poluarea în interior, ca urmare a gătitului în bucătărie, constituie o problemă comună în multe dintre orașele sărace de pe glob
Aproximativ trei sferturi dintre bucătăriile din casele cu venituri reduse sunt poluate semnificativ de emisiile rezultate în urma procesului de gătire, potrivit unei cercetări care a investigat nivelul de poluare al bucătăriilor în mai mult de zece oraÈ™e mari de pe glob.
VentilaÈ›ia deficitară È™i utilizarea cărbunelui la gătit au contribuit cel mai semnificativ la calitatea slabă a aerului. Modul de preparare al alimentelor, împreună cu dimensiunea bucătăriilor, au influenÈ›at, de asemenea, calitatea aerului din bucătărie.

Dintre oraÈ™ele studiate, nivelurile medii cele mai ridicate de poluare au fost înregistrate în bucătăriile din Dacca, capitala statului Bangladesh. În majoritatea cazurilor, bucătăriile persoanelor din oraÈ™ erau de dimensiuni mici È™i modalitatea preferată de gătire a alimentelor era prin prăjire. La polul opus, cele mai reduse niveluri medii de poluare au fost găsite în oraÈ™ul Medellín, situat în partea de nord-vest a Columbiei. AÈ™a cum era de aÈ™teptat, dimensiunea bucătăriilor celor din Medellín a fost mai mare, iar combustibilii utilizaÈ›i la gătit erau mai curaÈ›i.

Studiul a constatat că persoanele din Dacca (Bangladesh), Nanjing (China), Dar-es-Salaam (Tanzania) È™i Nairobi (Kenya) È™i-au petrecut peste 40% din timpul lor în bucătărie gătind alimentele prin prăjire, modalitatea de gătit care emite cele mai multe particule poluante. Gătitul cu cărbune a provocat cele mai ridicate niveluri de poluare în bucătărie. Conform estimărilor, nivelul de poluare în urma utilizării cărbunilor în bucătărie a fost de trei ori mai mare decât în urmă utilizării gazului petrolier lichefiat. Gazele naturale au produs niveluri la fel de mari de poluare, cu doar 30% mai mici decât cele emise de cărbuni.

Estimările oficiale ale OMS arată că aproximativ patru milioane de persoane îÈ™i pierd viaÈ›a prematur din cauza afecÈ›iunilor determinate de poluarea aerului din interior, asociată frecvent cu utilizarea sobelor care folosesc combustibili solizi (precum lemn, cărbune, cocs sau mangal) È™i kerosen.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-03-2022 | creare: 18-03-2022 | Vizite: 360
Bibliografie
Three-quarters of kitchens in low-income homes across 12 major global cities are heavily polluted by cooking emissions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220316100421.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de demență, asociat cu poluarea È™i deficitul de vitamina D
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puÈ›in aer poluat
  • Poluarea auto ucide 10.000 de persoane în fiecare an în Uniunea Europeană
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum