Băuturile carbogazoase dăunează grav sănătății orale: un consum crescut de astfel de băuturi duce la dezintegrarea structurală a dinților

©

Autor:

Băuturile carbogazoase dăunează grav sănătății orale: un consum crescut de astfel de băuturi duce la dezintegrarea structurală a dinților
O amplă revizuire a unor studii clinice indică faptul că un consum crescut de băuturi carbogazoase poate duce la un risc crescut de eroziune dentară, dezintegrare structurală a dintelui și degradarea proprietăților mecanice și fizice ale smalțului dentar. De asemenea, textura mai aspră a suprafețelor erodate oferă condiții pentru atașarea pe suprafața dinților a bacteriilor, ceea ce sporește riscul apariției cariilor dentare.
În timpul studiului, cercetătorii au analizat un total de 19 studii, dintre care 12 au fost studii clinice in vitro (în laborator). Cercetătorii au constatat că pH-ul băuturilor răcoritoare carbogazoase este mult mai scăzut decât pH-ul la care începe demineralizarea smalțului, iar consumul unor astfel de băuturi a fost strâns legat de eroziunea dentară. Acest lucru a fost observat mai ales în apropierea arcului superior al caninilor și incisivilor. În plus, studiile au constatat că metodele incorecte de igienă orală au fost asociate cu o prevalență a cariilor dentare.

De asemenea, s-a constatat că nivelul de educație și condițiile socioeconomice au afectat, de asemenea, sănătatea orală. Indivizii care se aflau în condiții socio-economice mai bune și aveau o educație mai bună au avut o igienă orală mai bună și au fost mai frecvent în cabinetul stomatologic. Studiul a constatat, de asemenea, că timpul de contact și conținutul de acid al băuturilor răcoritoare influențează eroziunea smalțului. În plus, conținutul de minerale al băuturilor a influențat potențialul eroziv al acestora. De exemplu, băuturile cu concentrații mai mari de fosfat, fluor și calciu, au cauzat o eroziune mai mică a smalțului.

Descoperirile actuale oferă o perspectivă asupra legăturii dintre consumul crescut de băuturi carbogazoase, deteriorarea smalțului dentar și apariția cariilor dentare. Rezultatele pot fi folosite pentru a dezvolta strategii mai eficiente de prevenire a problemelor dentare legate de consumul de băuturi carbogazoase. De exemplu, educarea publicului cu privire la efectele negative ale consumului unor astfel de băuturi și promovarea igienei orale corespunzătoare pot fi metode utile în prevenirea cariilor dentare și a altor probleme de sănătate orală.

sursa: News Medical
foto: al1962/Shutterstock.com

Data actualizare: 13-04-2023 | creare: 13-04-2023 | Vizite: 333
Bibliografie
The detrimental effects of excessive carbonated drink consumption on dental health, link: https://www.news-medical.net/news/20230411/The-detrimental-effects-of-excessive-carbonated-drink-consumption-on-dental-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Sucurile în alimentație vă pot scădea șansele de a rămâne însărcinată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum