Poluarea fonică din orașe, asociată cu pierderea auzului
Conform unui clasament realizat de o companie germană, poluarea fonică din orașe este corelată cu pierderea auzului.
Printre orașele zgomotoase unde s-a observat cel mai mare nivel de degradare al auzului se numără Guangzhou, New Delhi, Cairo și Istanbul. La polul opus, orașele cel mai puțin afectate de poluarea fonică sunt Zurich, Viena, Oslo și München.
Totuși, principala cauză de pierdere a auzului nu este neapărat zgomotul constant al orașului, la acesta adăugându-se și infecțiile, bolile genetice, nașterea prematură și unele medicamente.
Descoperirile sunt preliminare și nu au fost încă trimise spre publicare.
Clasamentul a fost realizat de o companie germană, care a aplicat un test de auz prin intermediul telefoanelor mobile la aproximativ 200000 de persoane. În acest sens, cercetătorii germani au creat două baze de date separate. În prima bază de date s-a creat un clasament al poluării fonice de pe glob, combinându-se informații de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și SINTEF (The Foundation for Scientific and Industrial Research), un grup de cercetare din Norvegia. Orașele cu cel mai mic nivel de poluare fonică au fost Stockholm, Seoul, Amsterdam și Stuttgart, iar cele cu un grad înalt – Shanghai, Hong Kong și Barcelona, Parisul ocupând locul 3 în clasament.
În a doua bază de date s-a explorat gradul de pierdere al auzului cu ajutorul testului prin telefon, în cadrul căruia participanții au oferit informații despre vârstă și sex. Prin localizarea fiecărei persoane, s-au determinat orașele din care aceștia proveneau.
Studiul sugerează că persoanele din orașele cele mai zgomotoase, în comparație cu persoanele din zonele cele mai liniștite, erau cu 10 ani mai în vârstă în ceea ce privește capacitatea de a auzi.
În prezent testele de auz nu sunt de rutină, spre deosebire de cele de vedere. Cu cât pierderea auzului este detectată mai din timp, cu atât se pot preveni mai bine afecțiunile ulterioare.
Colaborările dintre oamenii de știință și companiile private care colectează informații despre sănătatea publică, cum este cazul de față, devin tot mai frecvente astăzi și sunt utile pentru cercetarea în medicină.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- E posibil sa imi pierd auzul?
- Bebeluș 2 saptamani
- Scadere de auz, tiuit in ureche, ameteli
- Presiune si durere urechea dreapta insotita de scaderea auzului
- Auz slab
- Timpan perforat
- Pierdere partiala auz
- Otita-revenirea auzului