Suntem în 2020: e timpul să-i învățăm pe tineri siguranța comportamentului sexual online (sexting)

©

Autor:

Suntem în 2020: e timpul să-i învățăm pe tineri siguranța comportamentului sexual online (sexting)
Atât cercetările, cât și practica, ne-au arătat de-a lungul timpului că propovăduirea abstinenței la adolescenți nu i-a ferit pe aceștia nici de începerea vieții sexuale, nici de boli venerice și nici de o sarcină nedorită. Prin urmare, am înțeles că trebuie să le oferim tinerilor puterea cunoașterii, pentru ca aceștia să poată lua cele mai bune decizii.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, fiecare adolescent se poate bucura de un telefon modern și de conexiune la internet, și poate împărtăși foarte ușor fotografii și filmulețe cu prietenii. Din păcate, distribuirea imaginilor explicite sexual este comună la tineri, iar mesajele de avertizare nu au efect în reducerea acestui comportament. Din nou, este momentul să-i învățăm pe tineri despre siguranța comportamentelor de acest gen online.

Cele de mai sus au făcut obiectul unei cercetări desfășurate de Florida Atlantic University și University of Wisconsin-Eau Claire. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of Adolescent Health.

Care este realitatea?

„Adolescenții din toate vremurile au experimentat cu sexualitatea lor, iar acum fac asta virtual (sexting). Trebuie să privim dincolo de educația bazată pe frică și abstinență. În loc, trebuie să-i facem pe tineri să înțeleagă că trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză în privința inimității”, declară Dr. Sameer Hinduja, profesor de criminologie la universitatea din Florida și co-director la Cyberbullying Research Center.

Din cei 5.000 de tineri cu vârste 12-17 ani incluși în studiu în anul 2019, 14% trimiseseră și 23% primiseră imagini cu caracter sexual explicit. Rezultatele indică o creștere de 13% la cei care au primit și o creștere de 22% la cei care au trimis, față de anul 2016.

Acești adolescenți sunt vulnerabili la consecințe pe termen lung, cum ar fi umilință, șantaj, victimizare, sancțiuni, lezarea reputației, chiar și acuzații infracționale.

Ce trebuie să știe adolescenții despre „sexting”


Accesarea, stocarea și distribuirea de materiale pornografice cu minori se pedepsesc cu închisoarea de la un an la 5 ani, iar pedeapsa este mai dură (de la 2 la 7 ani) dacă faptele sunt săvârșite printr-un sistem informatic sau alte mijloace de comunicații electronice. (legislația română)
  • Dacă primești o imagine/filmare cu caracter sexual nu o trimite și nu o arăta altcuiva. Distribuirea constituie infracțiune.
  • Dacă trimiți cuiva o astfel de imagine asigură-te că ai deplină încredere în acea persoană. Există multe conturi false care atrag și păcălesc tinerii.
  • Nu trimite o imagine/filmare cu caracter sexual unei persoane despre care nu ești sigur că dorește să o vadă.
  • Folosește imagini mai degraba sugestive, decât explicite (acoperirea strategică a părților intime).
  • Nu îți include niciodată fața.
  • Asigură-te că imaginile nu includ semne după care ai putea fi identificat: tatuaje, cicatrici, bijuterii, chiar și peisajele din fundal care ar putea fi recunoscute.
  • Închide funcția de localizare a telefonului mobil pentru toate aplicațiile și asigură-te că nu ești „tag”-uit automat.
  • Dacă cineva încearcă să te convingă sau te amenință să trimiți imagini nud, adună câte mai multe dovezi digitale: mesaje, „printscreen”-uri, care i-ar putea ajuta pe oamenii legii.
  • Folosește aplicații care șterg automat imaginile stocate, după o perioadă de timp.
  • Șterge toate imaginile și filmările cu caracter sexual explicit din telefonul tău, chiar și cele cu tine.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 16-01-2020 | creare: 16-01-2020 | Vizite: 1111
Bibliografie
It's 2020: Time to teach teens 'safe' sexting, link: https://medicalxpress.com/news/2020-01-teens-safe-sexting.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Educația tipică privind consimțământul în licee pentru obținerea unui acord clar și direct al unui partener sexual
  • Noi definiții și comportamente legate de sex observate la generația actuală de adolescenți
  • Încurajarea relațiilor romantice sănătoase între adolescenți (rezultatele unui studiu clinic randomizat)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum