Expunerea la fluor ar putea avea efecte negative asupra sănătății adolescenților

©

Autor:

Expunerea la fluor ar putea avea efecte negative asupra sănătății adolescenților
Fluorul poate influența într-un mod negativ funcția renală și funcția hepatică a adolescenților, conform unor noi cercetări efectuate de către oamenii de știință americani.
Expunerea, chiar și la concentrații mici de fluorură, pe o perioadă lungă de timp, poate contribui la disfuncția renală sau hepatică. Efectele secundare potențiale asupra sănătății adolescenților includ leziuni ale sistemului renal, leziuni ale ficatului, dar și disfuncții tiroidiene, afecțiuni ale oaselor și dinților sau deficiențe în metabolizarea proteinelor. La animale și adulți, expunerea la fluor este asociată cu o toxicitate crescută la rinichi și ficat. Comparativ cu organismul unui adult, care poate elimina cu ajutorul rinichilor peste 60% din fluor, corpul unui copil poate excreta doar 45% din cantitatea de fluor ingerată.

Studiul, publicat în Environment International și realizat de către cercetători din Mount Sinai, a examinat relația dintre nivelurile de fluor din apa de băut și din sânge cu starea de sănătate a rinichilor și a ficatului, în rândul adolescenților. Numărul participanților la studiu a fost de 1. 983 de persoane, în cazul majorității participanților fiind evidențiate modificări complexe ale funcției hepatice și renale în urma expunerii la fluor pe o perioadă lungă de timp. În ciuda beneficiilor evidente în sănătatea dentară, utilizarea fluorului la scară largă, în apă sau sare, le ridică semne de întrebare specialiștilor. Rezultatele acestui studiu sugerează că pot exista probleme evidente de sănătate apărute în urma consumului cronic de fluor, ceea ce ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare.

În Statele Unite, apa potabilă constituie principala sursă de expunere la fluor, în mai bine de două treimi dintre sistemele publice de apă de pe teritoriul țării fluorul fiind adăugat în apă pentru beneficiile asupra sănătății dentare. Dacă studii viitoare vor reuși să confirme rezultatele actualului studiu, în recomandările de sănătate publică ce vor fi publicate ulterior va fi necesar să fie luate în considerare și efectele negative pe care fluorul le poate avea asupra sănătății copiilor.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-08-2019 | creare: 16-08-2019 | Vizite: 970
Bibliografie
Fluoride may diminish kidney and liver function in adolescents, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190808091358.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea pe termen lung la fluor a adolescenților poate duce la deficiențe neurologice
  • Cea mai bună pastă de dinți pentru prevenirea cariilor - fluorul ca ingredient nu se mai află în top
  • Un nivel ridicat de fluor în apa de băut a fost asociat cu deficite cognitive la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum