Dieta MIND și riscul problemelor de memorie mai târziu în viață
©
Autor: Airinei Camelia
Dieta MIND, o combinație între dietele mediteraneană și DASH, include legume cu frunze verzi, cereale integrale, ulei de măsline, pui, pește, leguminoase și nuci, punând un accent deosebit pe consumul de fructe de pădure și pește. Un studiu recent publicat în revista Neurology indică faptul că persoanele care urmează o dietă apropiată de dieta MIND pot avea un risc mai scăzut de deteriorare cognitivă.
Studiul, condus de Dr. Russell P. Sawyer de la Universitatea din Cincinnati, a implicat 14.145 de participanți, dintre care 70% albi și 30% de culoare, cu o vârstă medie de 64 de ani, urmăriți pe o perioadă de 10 ani. Participanții au completat un chestionar despre dieta lor din ultimul an, iar cercetătorii au evaluat cât de aproape era alimentația lor de dieta MIND, atribuind puncte pe baza consumului de diverse alimente.
Rezultatele arată că, după ajustarea pentru factori precum vârsta, hipertensiunea arterială și diabetul, persoanele din grupul cu cel mai înalt scor al dietei (o medie de nouă puncte) au avut un risc cu 4% mai scăzut de a dezvolta probleme cognitive comparativ cu cele din grupul cu scorul cel mai scăzut (o medie de cinci puncte). De asemenea, femeile care au urmat cel mai strict dieta MIND au prezentat un risc cu 6% mai scăzut de deteriorare cognitivă, însă nu s-a observat un risc scăzut similar la bărbați.
Analiza a mai relevat că persoanele care au urmat mai îndeaproape dieta MIND au avut o scădere mai lentă a abilităților cognitive pe parcursul studiului, un efect mai pronunțat la participanții de culoare decât la cei albi.
Aceste constatări sugerează că modificările dietetice pot reduce sau întârzia riscul de probleme cognitive, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a examina impactul variabil între bărbați și femei, precum și între persoanele albe și cele de culoare. Studiul a fost finanțat de Institutul Național pentru Tulburări Neurologice și Accident Vascular Cerebral și de Institutul Național pentru Îmbătrânire.
sursa: Science Daily
Studiul, condus de Dr. Russell P. Sawyer de la Universitatea din Cincinnati, a implicat 14.145 de participanți, dintre care 70% albi și 30% de culoare, cu o vârstă medie de 64 de ani, urmăriți pe o perioadă de 10 ani. Participanții au completat un chestionar despre dieta lor din ultimul an, iar cercetătorii au evaluat cât de aproape era alimentația lor de dieta MIND, atribuind puncte pe baza consumului de diverse alimente.
Rezultatele arată că, după ajustarea pentru factori precum vârsta, hipertensiunea arterială și diabetul, persoanele din grupul cu cel mai înalt scor al dietei (o medie de nouă puncte) au avut un risc cu 4% mai scăzut de a dezvolta probleme cognitive comparativ cu cele din grupul cu scorul cel mai scăzut (o medie de cinci puncte). De asemenea, femeile care au urmat cel mai strict dieta MIND au prezentat un risc cu 6% mai scăzut de deteriorare cognitivă, însă nu s-a observat un risc scăzut similar la bărbați.
Analiza a mai relevat că persoanele care au urmat mai îndeaproape dieta MIND au avut o scădere mai lentă a abilităților cognitive pe parcursul studiului, un efect mai pronunțat la participanții de culoare decât la cei albi.
Aceste constatări sugerează că modificările dietetice pot reduce sau întârzia riscul de probleme cognitive, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a examina impactul variabil între bărbați și femei, precum și între persoanele albe și cele de culoare. Studiul a fost finanțat de Institutul Național pentru Tulburări Neurologice și Accident Vascular Cerebral și de Institutul Național pentru Îmbătrânire.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 23-09-2024 | creare: 23-09-2024 | Vizite: 147
Bibliografie
Can the MIND diet lower the risk of memory problems later in life?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/09/240918165742.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Care sunt alimentele care constituie principalele surse de sodiu în Statele Unite?
- Dietele sărace în carbohidrați cresc riscul de mortalitate
- Adoptarea unei diete mediteraneene în timpul sarcinii poate preveni obezitatea infantilă
- Consumul zilnic de nuci - pentru controlul greutății și beneficii cardiovasculare (AHA 2018)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni