În ce măsură sănătatea noastră depinde de nivelul de educație și stilul de viață

©

Autor:

În ce măsură sănătatea noastră depinde de nivelul de educație și stilul de viață
Cercetătorii norvegieni au investigat relația dintre poziția socio-economică și comportamentele legate de sănătate, precum și influența acestora asupra stării de sănătate fizică și psihică. Rezultatele studiului au fost publicate în BMC Public Health.
Fondul studiului subliniază că poziția socio-economică are un efect semnificativ asupra comportamentelor de sănătate, însă relația este complexă și necesită studii suplimentare pentru a înțelege efectele combinate ale comportamentelor de sănătate și educației asupra rezultatelor legate de sănătate.

Eșantionul studiului a inclus 14.713 indivizi norvegieni cu vârste între 40 și 63 de ani. Cercetătorii au utilizat două modele de regresie pentru a evalua bunăstarea subiectivă și calitatea vieții legate de sănătate, corectând pentru circumstanțele financiare din copilărie, vârstă și gen.

Educația a fost clasificată în patru categorii, iar un indicator compozit a comportamentelor legate de sănătate a fost creat pe baza a patru comportamente de stil de viață: consumul de alcool, fumatul, indicele de masă corporală și activitatea fizică.

Rezultate și concluzii

Participanții au fost în general bine educați, 50% având o educație terțiară. Comportamentele de sănătate au contribuit cu 29-40% la gradientul de sănătate- educație, măsurat prin EQ-5D-5L și EQ-VAS. S-a observat, de asemenea, un gradient semnificativ de comportamentele legate de sănătate în ceea ce privește bunăstarea subiectivă.

În contrast, nu s-a găsit o relație clară între nivelul de educație și bunăstarea subiectivă. Asta sugerează că comportamentele de sănătate au un impact mai mare asupra rezultatelor legate de sănătate și bunăstare decât nivelul de educație în sine.

Studiul concluzionează că într-o societate egalitară și prosperă ca Norvegia, comportamentele legate de sănătate explică o variație mai mare în sănătate și bunăstare decât realizările educaționale. Pe baza rezultatelor, s-a constatat că educația nu prezintă un gradient clar în ceea ce privește bunăstarea subiectivă, în timp ce comportamentele legate de sănătate sunt strâns corelate cu ambele, sănătatea și bunăstarea.

De reținut că această cercetare a avut și limitări, inclusiv natura observațională a studiului și absența unui grup de control experimental. Cu toate acestea, studiul furnizează dovezi relevante care pot informa politicile publice, subliniind importanța comportamentelor de sănătate în promovarea sănătății și a bunăstării.

sursa: News Medical
foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Data actualizare: 18-10-2023 | creare: 18-10-2023 | Vizite: 365
Bibliografie
The significance of education and health behavior in influencing health and wellbeing, link: https://www.news-medical.net/news/20231017/The-significance-of-education-and-health-behavior-in-influencing-health-and-wellbeing.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înlocuiește o oră de stat așezat cu o oră de somn sau sport dacă vrei să trăiești mai mult!
  • Stresul și lipsa stabilității în copilărie cresc riscul de obezitate în perioada adultă
  • 5 obiceiuri negative, la fel de periculoase ca fumatul
  •