Particulele de microplastic migrează din intestin spre toate organele din corp

©

Autor:

Particulele de microplastic migrează din intestin spre toate organele din corp
Cercetătorii de la University of New Mexico au descoperit că microplasticele au un impact semnificativ asupra căilor digestive, migrând din intestin către țesuturile rinichilor, ficatului și creierului. Studiul, publicat în Environmental Health Perspectives, a investigat cum particulele minuscule de plastic, prezente în apa potabilă, alimente și aer, influențează corpul uman după ingestie.
Sub conducerea lui Eliseo Castillo, expert în imunologia mucoasei, cercetătorii s-au concentrat pe efectele microplasticelor asupra tractului gastrointestinal și sistemului imunitar intestinal. În cadrul experimentelor efectuate pe șoareci, expunerea la microplastice în apa de băut a demonstrat că acestea pot traversa bariera intestinală și se pot acumula în organe esențiale, modificând căile metabolice ale acestor țesuturi.

Mai mult, studiul a evidențiat că microplasticele influențează funcționarea macrofagelor, celulele imune care protejează corpul de particule străine, determinându-le să elibereze molecule inflamatorii. Aceasta poate avea implicații în exacerbarea condițiilor inflamatorii cronice, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.

Următoarea fază a cercetării va explora modul în care dieta afectează absorbția microplasticelor, testând diete diferite pe animalele de laborator pentru a vedea dacă aceasta influențează acumularea de microplastice în corp.

Prin această cercetare, Castillo speră să evidențieze impactul potențial al microplasticelor asupra sănătății umane și să contribuie la schimbarea modului în care societatea produce și filtrează plasticul, subliniind importanța sănătății intestinale în contextul expunerii cronice la microplastice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-04-2024 | creare: 21-04-2024 | Vizite: 318
Bibliografie
Microplastics make their way from the gut to other organs, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240415163703.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •