Pierderea atenției - probleme de concentrare (la adult)
Autor: Dr. Purtan Teodora
Pierderea atenției și tulburările de concentrare sunt reprezentate de incapacitatea unei persoane de a se concentra asupra unui anumit lucru sau asupra unei anumite circumstanțe. Tulburările de concentrare pot fi temporare sau permanente, pot apărea pentru o scurtă perioadă de timp sau pot fi prezente timp îndelungat. Deseori, aceste tulburări de concentrare sunt legate de impulsivitatea sau hiperactivitatea unei persoane.
Din cauza stilului de viață dezordonat și a numeroaselor activități în care suntem implicați, incidența tulburărilor de concentrare și de atenție este din ce în ce mai mare. Acestea pot fi cu atât mai neplăcute și mai deranjante, cu cât aspectele ratate sunt mai importante.
Deși uneori tulburările de concentrare și de atenție reprezenta un adevărat motiv de îngrijorare pentru persoana în cauză, de cele mai multe ori ele sunt datorate unor factori de risc externi și nu anumitor afecțiuni. [1], [2]
Pierderea atenției și probleme de concentrare - Cauze
Principalul mecanism de apariție a tulburărilor de concentrare este reprezentat de instabilitatea nivelului de hormoni estrogeni, care influențează concentrația neurotransmițătorilor din creier. Acest dezechilibru hormonal este înregistrat frecvent în rândul femeilor aflate la menopauză.
Pe lângă aceasta, mai pot fi desciși anumiți factori de risc care prin prezență, pot favoriza apariția tulburărilor de concentrare:
- Stresul psiho-emoțional
- Administrarea anumitor medicamente
- Consumul excesiv de alcool
- Consumul de droguri
- Privarea de somn
- Zgomotul poluarea
- Modificările spontane de temperatură
- Modificarea obiceiurilor alimentare (precum renunțarea bruscă la cafea, etc.)
- Frica
- Senzația de nevinovăție
- Problemele existente în viața de familie sau în viața profesională
- Oboseala extremă
- Tulburările de somn.
Afecțiunile care pot duce la apariția tulburărilor de concentrare sunt:
- Anxietatea
- Atacurile de panică
- Depresia
- Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD)
- Bolile infecțioase
- Bolile metabolice
- Accidentul vascular cerebral. [1], [2], [3], [4]
Manifestări clinice asociate tulburărilor de concentrare
Tulburările de concentrare și de atenție sunt însoțite deseori de o serie de manifestări clinice specifice sferei gândirii, precum:
- Dificultatea de a gândi
- Dezorientare
- Dificultatea de organizare
- Pierderea antrenamentului de a gândi
- Probleme de logică
- Sentimentul detașării de realitate (senzația de „visare cu ochii deschiși”)
- Pierderea vorbirii (afazie)
- Anxietate
- Tulburări de memorie
- Dificultatea de a finaliza sarcinile începute.
De asemenea, tulburările de concentrare și de atenție apărute în contextul diferitelor afecțiuni, pot fi însoțite de alte manifestări clinice, specifice acestora.
Astfel, tulburările de concentrare și de atenție apărute în contextul bolilor infecțioase, pot fi însoțite de febră, frisoane, stare generală alterată, cefalee, inflamarea și creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici, erupții cutanate, grețuri, vărsături, redoare cervicală, letargie, convulsii.
Tulburările de concentrare și de atenție specifice apărute în cadrul diferitelor afecțiuni metabolice pot fi însoțite de tulburări de ritm cardiac (tahicardie sau bradicardie), oboseală, confuzie, dificultăți de respirație, poliurie sau oligurie, grețuri, vărsături, slăbiciune musculară, stări de leșin, scădere sau creștere în greutate, senzație accentuată de sete, modificarea aspectului tegumentar, intoleranță la frig sau la căldură, transpirații, etc.
Pierderea atenției și dificultățile de concentrare apărute în cazul persoanelor care au suferit recent un accident vascular cerebral, pot fi însoțite de următoarele manifestări clinice: cefalee spontană și intensă, fotofobie, tulburări de mers, tulburări de echilibru și de coordonare, amorțeală, amețeli, parestezii, slăbiciune generalizată, grețuri, vărsături, confuzie, căderi inexplicabile, pierderea stării de conștiență, pierderea memoriei, tulburări de vorbire și de gândire, fosfene, vedere dublă sau încețoșată, modificări de comportament și de personalitate, etc.
Tulburările de concentrare și de atenție caracteristice stărilor de anxietate sunt însoțite de tulburări de somn, imposibilitatea de relaxare, tremor, tresăriri musculare, senzația de „apăsare” în piept, uscăciunea gurii, transpirații, cefalee, tahicardie, palpitații, scădere în greutate, diaree sau constipație, sentiment de nesiguranță interioară, nerăbdare, iritabilitate, irascibilitate, senzație de tensiune psiho-corporală, teamă, sentiment de vulnerabilitate, etc.
Tulburările de concentrare și de atenție specifice stărilor depresive pot fi însoțite de următoarele manifestări clinice: tulburări de somn, coșmaruri frecvente, scădere ponderală, cefalee, constipație, meteorism, nevralgii, dezinteres față de propria persoană și față de persoanele înconjurătoare, oboseală, astenie, stări de tristețe, suferință sufletească (durere morală), scăderea stimei de sine, pesimism, neliniște, tensiune interioară, anhedonie (lipsa capacității de a se bucura), scăderea încrederii în sine, repliere pe trecut, gândul morții, lipsa speranței, etc.
Tulburările de concentrare și de atenție specifice tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD), pot fi însoțite de hiperkinezia exagerată a persoanei în cauză. Aceste persoane, de regulă, pe lângă tulburările de contrare și de atenție pe care le au, vorbesc excesiv, nu pot sta locului, se foiesc continuu, nu pot sta liniștite pe scaun, prezintă dificultăți în interacțiunea cu celelalte persoane, nu pot îndeplini sarcininu pot asculta și nu pot respecta instrucțiunile impuse, uită și își pierd frecvent lucrurile. [1], [2], [3], [4]
Tratament pentru pierderea atenției și probleme de concentrare la adult
Combaterea lipsei de atenție și a tulburărilor de concentrare se poate realiza într-un singur mod: prin corectarea și îndepărtarea factorilor cauzatori.
În cazul în care lipsa de atenție și de concentrare se datorează unor factori de risc extern, menționați anterior, se recomandă modificarea stilului de viață prin renunțarea la obiceiurile vicioase (consumul de alcool, cafea sau de droguri), adoptarea unui regim alimentar echilibrat (hiposodat, normocaloric), respectarea orelor de somn (alocare a cel puțin opt ore de somn pe noapte), respectarea unui program regulat de exerciții fizice, renunțarea administrării medicamentelor fără prescripție medicală, eliminarea factorilor de stres psiho-emoțional, combaterea tulburărilor de somn și a oboselii prin odihnă.
În cazul tulburărilor de concentrare și de atenție apărute la menopauză, pe fondul dezechilibrelor hormonale specifice acestei perioade, se recomandă administrarea medicamentelor care acționează prin reglarea nivelului hormonal.
În cazul în care lipsa de atenție și tulburările de concentrare sunt datorate prezenței anumitor afecțiuni, se recomandă consult medical și tratarea corespunzătoare a acestora.
Tratamentul ADHD presupune terapie comportamentală și administrarea anumitor medicamente, precum amfetamine, anticonvulsivante, antidepresive și antipsihotice.
Combaterea stărilor de anxietate se realizează, pe lângă psihoterapie cognitiv-comportamentală, prin administrarea de anxiolitic.
Pentru combaterea depresiei este recomandată psihoterapia cognitiv-comportamentală și administrarea antidepresivelor.
Tratamentul accidentului vascular cerebral presupune restabilirea rapidă a fluxului sangvin cerebral, în cazul celor de natură ischemică sau reducerea hemoragiei locale, cu scăderea presiunii sagvine la acel nivel, în contextul formei hemoragice.
Tratamentul bolilor infecțioase presupune administrarea medicamentelor specifice în funcție de agentul patogen implicat (antibiotice în cazul infecțiilor bacteriene, antiinflamatoare și antivirale în contextul infecțiilor virale, etc.). [1], [2], [3], [4]
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. What Makes You Unable to Concentrate?, link: https://www.healthline.com/health/unable-to-concentrate
4. Attention and concentration problems, link: https://synapse.org.au/fact-sheet/attention-and-concentration-problems/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Voi aveți probleme de concentrare/atenție?
- Probleme cu starea psihologica
- Cred ca sufar de afazie, de cativa ani...
- Deficit atentie, concentrare mare
- Tiroida?
- Probleme memorie, concentrare
- Ce pastile sau suplimente sunt bune pt creier, memorie si concentrare?
- Ceva ptr concentrare/atenție?
- Nu ma pot concentra, uit repede