Percepția subiectivă a afectării memoriei a fost asociată cu un risc crescut de demență
©
Autor: Airinei Camelia
![Percepția subiectivă a afectării memoriei a fost asociată cu un risc crescut de demență](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45340.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul a implicat 439 de persoane cu vârsta medie de 71 de ani, care au raportat declin cognitiv subiectiv, dar care nu aveau demență sau tulburări cognitive ușoare. Participanții au fost supuși unei serii de teste pentru a evalua abilitățile de gândire și memorie. Deficitele minore la test au fost definite ca având un scor cu cel puțin 0,5 deviații standard sub scorul mediu.
După urmărirea participanților pentru o perioadă medie de trei ani, cercetătorii au descoperit că persoanele cu declin cognitiv subiectiv și deficite minore la test erau de peste patru ori mai predispuse să progreseze spre tulburări cognitive ușoare comparativ cu cele fără deficite minore. De asemenea, acești participanți aveau niveluri mai ridicate de biomarkeri care măsoară schimbările proteice din creier, indicând un risc crescut de boală Alzheimer.
Studiul adaugă o nouă perspectivă asupra legăturii dintre declinul cognitiv subiectiv și obiectiv înainte de diagnosticarea demenței Alzheimer și sugerează că testarea pentru aceste deficite minore ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc mai mare de a dezvolta tulburări cognitive ușoare. O limitare a studiului este că a inclus doar persoane de origine europeană, deci rezultatele s-ar putea să nu fie generalizabile pentru alte populații.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 13-10-2023 | creare: 13-10-2023 | Vizite: 461
Bibliografie
New study finds link between subjective and objective memory decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231011182259.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modul prin care creierul își concentrează atenția asupra unui singur vorbitor, descris de cercetători
- Boala Alzheimer și bolile vasculare - o nouă posibilă legătură, conform unui studiu
- Ajustarea sexului în normele de memorie verbală poate îmbunătății diagnosticul deficienței cognitive
- Mediul de iluminare influențează calitatea somnului, pleoapele nefiind atât de capabile să stopeze trecerea luminii
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nu retin nimic
- Probleme cu memoria si orientarea in spatiu
- Nu stiu unde sa merg ca sa rezolv problema cu incapacitatea de a reține lucruri
- Am pierdere de memorie de ceva timp și... ..simt ca port ghinion oamenilor..
- Pierderi de memorie
- Tulburări de memorie şi concetrare
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)
- Despre batrani. Afectarea memoriei pe termen scurt