Percepția subiectivă a afectării memoriei a fost asociată cu un risc crescut de demență

©

Autor:

Percepția subiectivă a afectării memoriei a fost asociată cu un risc crescut de demență
Un nou studiu publicat în revista medicală Neurology a Academiei Americane de Neurologie arată că persoanele care raportează probleme de memorie și gândire și care prezintă deficite minore la testele standardizate au un risc crescut de a dezvolta tulburări cognitive ușoare, care pot fi un precursor al demenței. Studiul a fost condus de Michael Wagner, PhD, de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative din Bonn.
Studiul a implicat 439 de persoane cu vârsta medie de 71 de ani, care au raportat declin cognitiv subiectiv, dar care nu aveau demență sau tulburări cognitive ușoare. Participanții au fost supuși unei serii de teste pentru a evalua abilitățile de gândire și memorie. Deficitele minore la test au fost definite ca având un scor cu cel puțin 0,5 deviații standard sub scorul mediu.

După urmărirea participanților pentru o perioadă medie de trei ani, cercetătorii au descoperit că persoanele cu declin cognitiv subiectiv și deficite minore la test erau de peste patru ori mai predispuse să progreseze spre tulburări cognitive ușoare comparativ cu cele fără deficite minore. De asemenea, acești participanți aveau niveluri mai ridicate de biomarkeri care măsoară schimbările proteice din creier, indicând un risc crescut de boală Alzheimer.

Studiul adaugă o nouă perspectivă asupra legăturii dintre declinul cognitiv subiectiv și obiectiv înainte de diagnosticarea demenței Alzheimer și sugerează că testarea pentru aceste deficite minore ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc mai mare de a dezvolta tulburări cognitive ușoare. O limitare a studiului este că a inclus doar persoane de origine europeană, deci rezultatele s-ar putea să nu fie generalizabile pentru alte populații.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-10-2023 | creare: 13-10-2023 | Vizite: 461
Bibliografie
New study finds link between subjective and objective memory decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231011182259.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  • Cum afectează sedentarismul memoria?
  • Medicația anticolinergică și riscul de demență la vârstnici
  •