Modificările de la nivelul globului ocular ar putea prezice declinul cognitiv?
Ochii, o fereastră către creier? Această idee care dateaza de mai mulți ani face referire la originea comună pe care o au atât vasele creierului, cât și cele ale globului ocular în stadiul de dezvoltare embrionară.
Pornind de la această premisă și utilizând examenul fundului de ochi sau fotografierea retinei, cercetătorii din candrul Johns Hopkins Center on Aging and Health (Baltimore) au identificat o asociere între retinopatie și progresia mult mai rapidă a desclinului cognitiv într-un interval de 20 de ani, comparativ cu acele cazuri care nu au prezentat retinopatie.
Pentru studiul curent ce a aprofundat asocierea între retinopatie și declinul cognitiv, cercetătorii au utilizat datele obținute prin intermediul unei cercetări ce a analizat riscul de ateroscleroză în anumite comunități, pentru a determina dacă afectarea microvasculară de la nivelul retinei ar putea fi un predictor al modificărilor vasculare crebrale asociate declinului cognitiv.
Examinarea fundului de ochi este o metodă de rutină, noninvazivă, utilizată în screening-ul complicațiilor diabetului, hipertensiunii și implicit a afecțiunilor globului ocular.
Cercetătorii afirmă că este prematur să afirme cu certitudine dacă modificările de la nivelul globului ocular obicectivate în urma fotografierii retinei sunt suficiente pentru a prezice declinul cognitiv.
Între timp, neurologii care constată modificări patologice microvasculare la pacienții fără diabet, hipertensiune arterială sau alte condiții medicale relevante ar trebui să ia în considerare monitorizarea îndeaproape, managementul și corectarea factorilor de risc vasculari, precizează Jennifer A. Deal, investigatorul principal al studiului publicat în jurnalul online Neurology.
De asemenea acesta completează că, deși modificările vasculare identificate la nivelul globului ocular cresc riscul de instalare a declinului cognitiv, absența acestor modificări nu constituie o garanție împotriva riscului cerebrovascular. Altfel spus, indiferent de prezența sau nu a afecțiunilor vasculare oculare, fiecare persoană trebuie să se îngrijească de sănătatea cardiovasculară pentru menținerea funcției creierului.
5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
Hrană pentru creier – top 5 alimente
Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay)
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)
Sursa: Medscape Medical News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi markeri comportamentali, folosiți pentru a depista eventuale probleme ulterioare de dezvoltare la copiii născuți prematur
- Tratamentul cu gabapentină poate îmbunătăți recuperarea neuromotorie după un accident vascular cerebral
- Boala Alzheimer: cauzele progresului afecțiunii în creier, depistate folosind date umane
- Mirosul unei lămâi poate ajuta persoanele cu tulburări de percepție corporală
- Tratament keratoconus
- Microftalmie congenitala
- Neurooftalmologie - retinopatie diabetica - pierderea brusca a vederii
- Arsura ochi.. totul a plecat de la o incercare de a scoate ceva din ochi, cred ca s-a infectat
- Infectii oculare?
- Infectie la ochi
- Ce sa iau ptr declinul cognitiv?
- Tinctura de afin, un ajutor in afectiuni oculare
- Degradarea brusca a vederii după glicemie mai mare de 700