Pedepsele fizice afectează creierul și cresc riscul de depresie și anxietate

©

Autor:

Pedepsele fizice afectează creierul și cresc riscul de depresie și anxietate
Expresii precum „Bătaia e ruptă din rai” ar trebui să rămână doar în cărțile vechi de zicători. În ultimele decenii au apărut tot mai multe studii care să confirmă efectele negative ale corecției fizice asupra copiilor și adolescenților. Inclusiv în societate a apărut o schimbare de paradigmă iar părinții au început să comunice mai des cu cei mici, observându-se o reducere a pedepselor fizice. (1)
Un studiu publicat recent în jurnalul științific Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging arată că pedepsele fizice sunt asociate cu depresia, anxietatea și probleme la nivel cerebral. (2)

Pentru cercetare oamenii de știință au realizat un experiment la care au participat 149 de tineri cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. În timpul experimentului adolescenții au participat la un joc de îndemânare timp în care s-a realizat o electroencefalogramă, o procedură noninvazivă pentru a măsura activitatea cerebrală. (3)

După doi ani, voluntarii și părințiilor lor au revenit în laborator și au răspuns la o serie de întrebări. Cercetătorii au evaluat nivelul de anxietate și depresie. Rezultatele au arătat că acei copii cărora li s-au aplicat corecții fizice avea un risc mai mare de depresie și anxietate. De asemenea, s-a mai descoperit că tinerii care au fost educați prin corecție fizică făceau mai multe greșeli.

Mai mult, pedeapsa corporală crește și sensibilitatea la propriile greșeli precum și scade reacția creierului atunci când se confruntă cu un eveniment pozitiv.

Se speră ca astfel de rezultate să ridice un semnal de alarmă că pedepsele fizice pot avea repercursiuni nebănuite odată ce tânărul devine adult.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-11-2022 | creare: 18-11-2022 | Vizite: 348
Bibliografie
1. Reductions in Parental Use of Corporal Punishment on Pre-School Children Following Participation in the Moms Empowerment Program, https://www.researchgate.net/publication/303891597_Reductions_in_Parental_Use_of_Corporal_Punishment_on_Pre-School_Children_Following_Participation_in_the_Moms_Empowerment_Program
2.Corporal punishment affects brain activity, anxiety, and depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221116133820.htm
3. Corporal Punishment is Uniquely Associated with a Greater Neural Response to Errors and Blunted Neural Response to Rewards in Adolescence, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2451902222002336
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pedepsele care implică agresiuni fizice pot afecta dezvoltarea creierului unui copil
  •