Violența umană letală, moștenită genetic și influențată de cultură
Autor: Costin Oana
Conform unui studiu publicat în jurnalul științific Nature, violența umană letală ar putea fi moștenită în cursul evoluției, aceasta fiind o trăsătură caracteristică primatelor.
Deși comportamentul violent îndreptat către membrii aceleiași specii este prezent la anumite mamifere, nu apare la toate (cum e cazul liliecilor sau balenelor). În acest context, nu se știe exact în ce măsură comportamentul agresiv la oameni este determinat de poziția în arborele evoluției.
Pentru oamenii de știință, originile psihologice, sociologice și evoluționare ale agresivității au fost mereu un subiect de dezbatere, pentru că nu aceștia nu au putut delimita clar influența aspectelor culturale și non-culturale asupra acestui tip de comportament.
O echipă de cercetători spanioli a compilat date privind moartea a 4 milioane de mamifere (inclusiv oameni), evaluând procentul de decese cauzate de violența membrilor aceleiași specii, cu ajutorul unor metode filogenetice comparative. În ceea ce privește decesele umane, proporția de morți cauzate de violența interpersonală a fost de 2%, o valoare similară cu cea a omului preistoric, ceea ce sugerează că un anumit nivel de violență letală este moștenită în cursul evoluției mamiferelor. Valoarea este apropită și de procentul agresivității la triburile barbare din preistorie.
Totuși, nivelul de agresivitate letală s-a modificat de-a lungul istoriei, fiind asociată cel mai mult cu modificările din organizarea socio-politică a populației.
Aceste rezultate sugerează că violența umană moștenită genetic de-a lungul evoluției este influențată și de mediul cultural.
Surse: Medical News Today și Nature
The phylogenetic roots of human lethal violence, link: https://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature19758.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Studiile arată o scădere a sănătății mentale în rândul studenților la un an de la debutul pandemiei COVID-19
- Ce ne face cu adevărat fericiți? Experimentul de 10.000 de dolari
- De ce exagerăm cu lucrurile care ne fac plăcere?
- Consumul frecvent de ceai (verde, negru și oolong) ar putea amâna declinul cognitiv
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni