Nou studiu analizează modul prin care terapia electroconvulsivă ameliorează simptomele depresive

©

Autor:

Nou studiu analizează modul prin care terapia electroconvulsivă ameliorează simptomele depresive
Terapia electroconvulsivă (ECT), cunoscută anterior ca terapie cu electroșocuri, implică inducerea unei scurte convulsii în creier prin folosirea unor doze controlate de electricitate. Deși terapia electroconvulsivă este eficientă pentru anumite boli mintale, în special depresia, motivele eficacității sale au rămas mult timp un mister pentru psihiatrie și neuroștiințe.
Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego propun o nouă ipoteză: terapia electroconvulsivă ameliorează simptomele depresiei prin creșterea activității aperiodice, un tip de activitate electrică în creier care nu urmează un model consistent și este considerată zgomotul de fond al creierului. Rezumatul studiilor au fost publicate în Translational Psychiatry.

Terapia electroconvulsivă (ECT) are o rată mare de succes (până la 80% pentru pacienții tratați), fiind utilizată mai ales pentru depresie, dar și pentru tulburare bipolară sau schizofrenie. În ciuda acestei rate de succes, ECT este adesea asociată cu imagini negative. Procedura modernă utilizează doze controlate de electricitate și se efectuează sub anestezie.

Cercetătorii au folosit scanări EEG pentru a studia activitatea cerebrală a pacienților care au primit ECT pentru depresie. Au examinat și terapia cu convulsii magnetice, care induce convulsii cu magneți în loc de electrozi. Ambele terapii au arătat niveluri crescute de activitate aperiodică în creierul pacienților după tratament.

Activitatea aperiodică ajută la controlul modului în care neuronii se activează și se dezactivează, având un rol în ciclurile de excitație și inhibiție care corespund cu diferite stări mentale. Această activitate ajută la creșterea activității inhibitorii în creier, încetinindu-l.

Aceste descoperiri stabilesc o legătură între activitatea aperiodică și beneficiile ECT, dar cercetătorii subliniază nevoia de investigații suplimentare pentru a utiliza aceste informații în aplicații clinice. Ei explorează posibilitatea de a folosi activitatea aperiodică ca metrică a eficacității tratamentului în alte terapii pentru depresie, cum ar fi medicamentele.

Înțelegerea modului în care funcționează ECT va ajuta la descoperirea de metode pentru a spori beneficiile tratamentului, minimizând efectele secundare. Studiul continuă să răspundă la întrebări despre ce se întâmplă în creier în timpul acestor tratamente pentru a le face și mai eficiente și a reduce efectele negative.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-11-2023 | creare: 16-11-2023 | Vizite: 529
Bibliografie
Electroconvulsive therapy alleviates depression symptoms by increasing aperiodic activity, link: https://www.news-medical.net/news/20231115/Electroconvulsive-therapy-alleviates-depression-symptoms-by-increasing-aperiodic-activity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul modern al depresiei
  • Consumul de alimente sănătoase reduce simptomele depresiei
  • Antiinflamatoarele eficiente în tratarea depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum