Pastilele contraceptive combinate au un risc crescut de formare de cheaguri de sânge la femeile obeze
Autor: Zamfir Andreea
Tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară sunt două afecțiuni care pun viața în pericol, iar femeile obeze care utilizează contraceptive orale care conțin estrogen și progestativ sunt mai predispuse la aceste afecțiuni.
Potrivit unui articol de analiză publicat în ESC Heart Failure, o revistă a Societății Europene de Cardiologie, femeile obeze care utilizează contraceptive orale care conțin estrogen și progestativ au un risc de 24 de ori mai mare de tromboembolism venos (TEV), în comparație cu femeile care nu sunt obeze și care nu utilizează aceste medicamente.
Profesorul Giuseppe Rosano, autorul principal al studiului de la IRCCS San Raffaele Pisana din Roma, Italia, a declarat faptul că, în ciuda riscului pe care îl au anticoncepționalele care conțin estrogeni asupra femeilor obeze, sunt în continuare administrate acestora. O alternativă mai sigură decât pilulele combinate când vine vorba de femei supraponderale sunt produsele care conțin doar progestativ, cum ar fi tabletele, dispozitivele intrauterine sau implanturile.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 1975 și 2016, prevalența obezității aproape s-a triplat la nivel mondial, 15% dintre femeile adulte fiind obeze. Indicele de masă corporală (IMC) determină o creștere treptată a riscului de TEV, care este de peste două ori mai mare la femeile obeze. Obezitatea are un impact mult mai mare asupra TEV la femeile sub 40 de ani, riscul fiind e cinci ori mai mare în comparație cu femeile care nu sunt obeze.
Femeile care utilizează contraceptive orale combinate au de trei până la șapte ori mai multe șanse de a avea TEV decât cele care nu le folosesc. În schimb, nu există un risc crescut de tromboembolism venos asociat cu produsele care conțin doar progestativ.
La femeile de vârstă reproductivă, utilizarea contraceptivelor orale combinate și faptul că sunt supraponderale sau obeze crește riscul de formare de cheaguri de sânge. De exemplu, o investigație semnificativă bazată pe populație a descoperit că obezitatea și supraponderabilitatea au fost legate de rate de 1,7 ori și, respectiv, de 2,4 ori mai mari de tromboembolism venos.
Cu toate acestea, în comparație cu femeile care nu utilizează pastile combinate și care au o greutate normală, femeile supraponderale au un risc de a dezvolta TEV de 12 ori mai mare, iar femeile obeze de 24 de ori.
Profesorul Rosano a sfătuit femeile obeze care iau anticoncepționale și sunt predispuse la tromboembolism venos să ia măsuri pentru a diminua ceilalți factori care le predispun la boli cardiovasculare, cum ar fi renunțarea la fumat și creșterea nivelului de activitate fizică.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Combinația de anemie și slăbiciune musculară crește riscul de deces la persoanele în vârstă
- Bărbații de vârstă mijlocie consideră creșterea în greutate inevitabilă, odată cu creșterea sarcinilor la serviciu sau după ce devin părinți
- Meditația mindfulness reduce cu succes durerea, conform studiilor
- Riscul de deces prematur, mai crescut în rândul persoanelor cu deficit de vitamina D
- Anticonceptionale pe langa alte metode de contraceptie!
- Metode contraceptive combinate sau locale?
- Vaccin anti-covid la tromboza venoasa profunda?
- Tromboembolism pulmonar - vaccin
- Analiza D-dmeri
- Cu ce se poate înlocui Microgynon?