Pacienții cu fasciită plantară ar putea beneficia de un tratament eficient și sigur
Autor: Domșa Dariana
O tehnică nouă, descrisă de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburg, ce presupune transplantul de grăsime proprie pacientului în talpa piciorului, ar putea oferi alinare celor care suferă de fasciită plantară, o afecțiune comună ce se manifestă prin dureri în zona medială a arcului plantar longitudinal. Într-un studiu pilot, procedura a îmbunătățit simptomele fasciitei plantare la pacienți, punând bazele unui studiu clinic mai amplu.
Fasciita plantară, cauzată de inflamația fasciei plantare, este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii călcâiului, afectând aproximativ 2 milioane de oameni doar în Statele Unite. Forma acută de fasciită plantară poate fi tratată prin stretching, folosind orteze pentru pantofi sau cu ajutorul injecțiilor cu cortizon. Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre pacienți progresează la forma cronică, în care colagenul piciorului degenerează și fascia plantară se îngroașă. Pentru acești pacienți, eliberarea chirurgicală a fasciei plantare cu o tăietură mică poate ajuta, dar o astfel de intervenție chirurgicală vine cu riscuri.
Inspirați de proprietățile regenerative ale celulelor stem adipoase, cercetătorii au dezvoltat o tehnică ce utilizează grăsimea recoltată din burta pacientului sau din altă zonă a corpului. „În grăsime, există celule stem și factori de creștere care ajută la aportul de sânge proaspăt, ceea ce conduce la un mod de vindecare a rănilor cu cicatrici reduse”, a explicat autorul studiului, Jeffrey Gusenoff, profesor la Universitatea din Pittsburg. „Folosim un ac contondent pentru a perfora fascia plantară, ceea ce face o mică leziune pentru a stimula procesul de vindecare. Apoi, când tragem acul înapoi, injectăm puțin din grăsimea pacientului”.
Pentru a testa metoda, echipa a recrutat 14 pacienți cu fasciită plantară cronică și i-a împărțit în două grupuri. Participanții din primul grup au fost supuși procedurii dezvoltate de cercetători la începutul studiului și au fost urmăriți timp de 12 luni, iar omologii lor din cel de-al doilea grup au fost supuși aceleiași proceduri după o perioadă de observare de șase luni și au fost urmăriți încă șase luni.
Persoanele din ambele grupuri au raportat îmbunătățiri în calitatea vieții și în activitatea sportivă. La ambele grupuri au fost observate o scădere a grosimii fasciei plantare și a nivelului de durere, însă la intervale diferite de timp. Potrivit lui Gusenoff, studiul oferă o dovadă a conceptului că injecțiile cu grăsime pot trata PF și acum plănuiesc un studiu clinic mai amplu pentru a valida aceste constatări. Cu suficiente dovezi, ei speră faptul că procedura va fi considerată o necesitate medicală, astfel încât să poată fi acoperită de asigurare și să devină disponibilă pe scară largă în viitor.
sursa: News Medical
foto: University of Pittsburgh School of Medicine
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O nouă strategie imagistică neinvazivă care poate detecta cheaguri de sânge din organism
- Cetonele sunt promițătoare în prevenirea declinului cognitiv și a neurodegenerării
- Te îmbeți ușor? Ai putea fi mai susceptibil la apariția steatozei hepatice (ficatul gras)
- Eficiența testului Stockholm3 pentru detectarea cancerului de prostată într-o populație etnic diversă
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni